Polaris 21: Η Ελλάδα στην μεγαλύτερη ναυτική άσκηση της Γαλλίας στη Μεσόγειο

Το Πολεμικό Ναυτικό δίνει το «παρών» στην “Polaris 21”, την μεγαλύτερη ναυτική άσκηση της Μεσογείου από την Γαλλία.

Αυτό που έχει καταφέρει η στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας την τελευταία διετία και ειδικότερα μετά τα επεισόδια του Έβρου αποτελεί σημείο αναφοράς. Δεν υπάρχει άσκηση στην Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή στην οποία να μην συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, με την Τουρκία να παρακολουθεί με τα… κυάλια σε ρόλο παρατηρητή.

Στον απόηχο της επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου φλώρου στο Παρίσι και των ένθερμων τριήμερων συζητήσεων που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Στρατηγό Τιερί Μπιουρκάρντ, έθεσαν το πλάνο διετίας, πάνω στο οποίο θα κινηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών, βάσει της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας.

Εκεί αποφασίστηκε και η αποστολή μίας φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού στην άσκηση POLARIS 21. Όπως πρώτοι είχαμε μεταδώσει στο enikos.gr, η φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ του Πολεμικού Ναυτικού έδεσε στην Γαλλία στις 14 Νοεμβρίου.

Η Άσκηση POLARIS 21 συγκεντρώνει όλα τα μέσα του Γαλλικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού τελευταίας γενιάς, του επίγειου και εναέριου Γαλλικού Στρατού και της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και συμμαχικές μονάδες από τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Με τα σενάρια να λαμβάνουν χώρα τόσο στη Μεσόγειο Θάλασσα όσο και στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου, το γαλλικό Ναυτικό διεξάγει κοινή, διασυμμαχική άσκηση επιχειρησιακής προετοιμασίας υψηλής έντασης, σε τοποθεσίες μείζονος σημασίας, κατά κύριο λόγω στη δυτική Μεσόγειο.

Η άσκηση «Polaris 21» αποτελεί καινοτομία, χάρη στην ευρεία κλίμακά της. Ενισχύει και συντονίζει τη συνεργασία μεταξύ των συμμάχων των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων σε απαιτητικές δράσεις.

Στην άσκηση συμμετέχουν πολεμικά πλοία και αεροσκάφη από χώρες-συμμάχους της Γαλλίας (Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο). Συνολικά έχουν κινητοποιηθεί 6000 στρατιωτικοί, εξ των οποίων οι 4000 ανήκουν στο γαλλικό Ναυτικό.

Βεβαίως, η εικόνα της Ελληνικής Φρεγάτας να αποτελεί μέρος της αρμάδας του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle προκαλεί… εκνευρισμό στους Τούρκους Στρατηγούς, που βλέπουν γι’ ακόμη μία φορά την Ελλάδα να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μεγάλης πολυεθνικής άσκησης.

Πηγή: enikos.gr