Καμπάνα 1,5 εκατ. ευρώ της UEFA στην ΑΕΚ για παραβίαση του FFP

Η ΑΕΚ δε συμμορφώθηκε με τους κανόνες του Financial Fair Play, θα πληρώσει 1,5 εκατ. ευρώ. Σε συμβιβασμό με την UEFA ο σύλλογος.

Η UEFA μοίρασε… καμπάνες στις ευρωπαϊκές ομάδες και ανάμεσα σε αυτές είναι η ΑΕΚ. Ο λόγος; Η Ενωση δε συμμορφώθηκε με τους κανόνες του FFP και το πρόστιμο δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Ο φάκελός της εξετάστηκε λεπτομερώς και το υπεύθυνο τμήμα της Ομοσπονδίας αποφάσισε να συνάψει συμφωνία διακανονισμού με την ΑΕΚ. Τι αναφέρει η συμφωνία;

Η ΑΕΚ θα πληρώσει πρόστιμο ύψους 1.5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, θα υπάρξει περαιτέρω παρακράτηση του 10% από τα έσοδα που δικαιούται να λάβει ο σύλλογος από τη συμμετοχή στην επόμενη διασυλλογική διοργάνωση της UEFA. Αν μελλοντικός έλεγχος εντοπίσει ανάλογες παραβιάσεις, τότε δεν θα υπάρξει παρακράτηση και η ΑΕΚ θα αποκλειστεί από τη συμμετοχή στην επόμενη διασυλλογική διοργάνωση της UEFA. Αυτός ο κανόνας αναστολής ισχύει για τις επόμενες τρεις σεζόν.

Ενα θέμα που γνώριζαν στην Α.Ε.Κ. και είχαν διευθετήσει, αλλά και περίμεναν από την επίσημη τοποθέτηση της UEFA σε αυτά τα ζητήματα, είναι αυτό που προέκυψε με την τιμωρία της Ενωσης για το Financial Fair Play.

Επί της ουσίας οι «κιτρινόμαυροι» έχουν ήδη συμμορφωθεί με τις διατάξεις του FFP και το θέμα θεωρείται λήξαν. Ηταν ένα γνωστό ζήτημα που απασχολούσε το club καιρό και το οποίο διευθετήθηκε χωρίς περαιτέρω συνέπειες έπειτα από συνεχόμενες επαφές με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η θέση της ΠΑΕ Α.Ε.Κ. αναφέρει πως «πρόκειται για συγκεκριμένες και τυπικές παραβάσεις του κανονισμού του Financial Fair Play στις ελεγχόμενες περιόδους 2014-18. Το πρόστιμο είναι ανάλογο των εσόδων της ΠΑΕ ΑΕΚ από την UEFA για τη συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε αυτή τη χρονική περίοδο. Αυτές οι παραβάσεις έχουν ήδη θεραπευτεί, το θέμα είναι λήξαν και η ΠΑΕ ΑΕΚ σέβεται και είναι απόλυτα συμμορφωμένη με τις διατάξεις του FFP. Ως εκ τούτου δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα συμμετοχής μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Πρόκειται για συμφωνημένο πρόστιμο όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της UEFA, στο οποίο προβλέπεται επίσης παρακράτηση 10% στα έσοδα από την επόμενη ευρωπαϊκή διοργάνωση που θα συμμετάσχει η Ενωση. Εννοείται πως αν διαπιστωθούν ξανά παρατυπίες δεν θα υφίσταται αντίστοιχος διακανονισμός, αλλά αυτόματα επιβάλλεται τιμωρία ενός έτους.

Πηγή: gazzetta.gr