Ευστάθιος Βαλιώτης για την Ελληνική Ομοσπονδία της Νέας Υόρκης

Το σχολικό συγκρότημα του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν το οποίο φέρει τα ονόματα των ευεργετών του Ευσταθίου και Σταματικής Βαλιώτη. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

 

Νέα Υόρκη.- Προτάσεις, για να ξεπεράσει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματίων Μείζονος Νέας Υόρκης την παθογένεια των τελευταίων μηνών και τα συσσωρευμένα προβλήματα που, αν δεν λυθούν, οδηγούν μοιραία σε διαλυτικά φαινόμενα,  κατέθεσε ο  ομογενής κ. Ευστάθιος Βαλιώτης (ευεργέτης της ομογένειας, της Παρελάσεως, της Εκκλησίας, της Ελληνικής Παιδείας και της Σπάρτης) με ενυπόγραφο άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα “anamniseis.net”

Ο κ. Βαλιώτης, αφού περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην Ομοσπονδία, και τι ο ίδιος βίωσε στο ¨Σταθάκειο”,  προτείνει “μερικές συγκεκριμένες ιδέες που μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς χρονοτριβή, για να λυθεί το πρόβλημα για πάντα”. Και, ειδικότερα προτείνει:

Από αριστερά διακρίνονται οι κ.κ. Νικόλαος Μπορνόζης, Σταματική Βαλιώτη, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ευστάθιος Βαλιώτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

– Όλοι οι χρηματίσαντες πρόεδροι να αποχωρήσουν από κάθε αξίωμα.

– Όλοι οι υπάρχοντες σύμβουλοι που υπηρετούν πάνω από δέκα συνεχόμενα χρόνια να αποχωρήσουν από κάθε αξίωμα.

– Να τεθεί όριο ηλικίας 75 ετών για την εκλογή ενός μέλους σε αξίωμα της Ομοσπονδίας.

– Οι υποψήφιοι για θέσεις στην Ομοσπονδία να έχουν κάποια παιδεία, να ομιλούν απαραιτήτως την αγγλική γλώσσα και να χαίρουν της έξωθεν καλής μαρτυρίας.

– Να επιλεχθεί από εξειδικευμένη, ανεξάρτητη επιτροπή, με αντικειμενικά και αυστηρά κριτήρια, ένα άτομο που θα έχει καλό μισθό, 100-200,000 ετησίως, για να αναλάβει συντονιστικό ρόλο και ως εκτελεστικός διευθυντής να χειριστεί όλα τα ζητήματα της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου. Επίσης, ένα από τα καθήκοντά του θα είναι η συγκέντρωση χρημάτων, αποκομίζοντας το 10% των εισφορών ώστε να έχει ένα επιπλέον κίνητρο για να ενισχύσει σημαντικά το ταμείο της Ομοσπονδίας.

Και ο κ. Βαλιώτης συνεχίζει στο άρθρο του:

“Πρόκειται για απλά πράγματα που για χρόνια και δεκαετίες κάνουν άλλες εθνικότητες και ομοσπονδίες και συγκεκριμένα ότι κάνουν οι Εβραίοι στην Αμερική. Οι εκλεγμένοι στις διάφορες θέσεις θα πρέπει να έχουν χρόνο στη διάθεσή τους για να υπηρετήσουν με αίσθημα ευθύνης τις ανάγκες της Ομοσπονδίας και επίσης να λειτουργούν μεθοδικά και ενωτικά με σκοπό να λύνουν προβλήματα και όχι να προκαλούν κρίσεις. Τα οικογενειακά τους και τα οικονομικά τους να τα αφήνουν απ’ έξω και να μην έχουν καμία σχέση με την αποστολή της Ομοσπονδίας.

Τα άτομα άνω των 75 ετών θα μπορούσαν να συμμετέχουν ως μέλη μίας συμβουλευτικής ομάδας συλλόγων (εκπρόσωποι και μη), εδώ θα βάλω και τον εαυτό μου. Θα ήταν καλό να συμμετέχουν σε μία συνεδρίαση κάθε μήνα για να επισημαίνουν στο διοικητικό συμβούλιο της αδυναμίες και τα προβλήματα που εντοπίζουν, να τους λέγουν «μπράβο» για κάθε καλό και να τους τονίζουν ότι «εδώ δεν πάτε καλά» ώστε να αποφεύγονται μεγάλα λάθη. Ευτυχώς υπάρχουν πάρα πολλοί πατριώτες και αγωνιστές για την Ομογένεια.

Φίλοι μου, πρέπει να το καταλάβουμε: δεν είμαστε πια στρατιώτες της πρώτης γραμμής. Είμαστε στην οπισθοφυλακή, είτε το θέλουμε είτε όχι. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν αρκετοί άνω των 90 ετών και αρκετοί άνω των 80. Τους σεβόμαστε, αλλά δεν γίνεται να επιμένουν να ελέγχουν και να κατευθύνουν την Ομοσπονδία. Οι νεότεροι να ακούν τις συμβουλές τους, αλλά οι νεότεροι και οι εκλεγμένοι από τους αντιπροσώπους των συλλόγων θα αποφασίζουν για την πορεία της Ομοσπονδίας.

Καταλήγοντας, θέλω να επισημάνω το γεγονός ότι οι ομόσπονδοι προσέφυγαν στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος είναι εδώ μόνο δυο χρόνια και δεν γνωρίζει για να τους λύσει τα προβλήματα. Ίσως και η ατζέντα του να είναι διαφορετική. Μάλλον, νομίζουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος κάνει θαύματα ή έχει το μαγικό ραβδί… Επιπλέον, απευθύνθηκαν στον κ. Κατσιματίδη. Τι να τους κάνει κι αυτός ο άνθρωπος, που έχει τα δικά του θέματα να ασχοληθεί, δεν έχει ούτε χρόνο, ούτε δύναμη”.

Και ο κ. Βαλιώτης, καταλήγει στο άρθρο του:

“Προς Θεού, σοβαρευτείτε, λογικευτείτε και αρχίστε από την αρχή. Ομολογήστε ότι αποτύχατε και καλέστε τους νεότερους να πάρουν αποφάσεις για ένα καλύτερο ελληνικό αύριο, γιατί τα χρόνια τρέχουν γρήγορα και φεύγουν. Μη γίνεσθε εμπόδιο σ’ αυτούς που θέλουν και μπορούν να καταφέρουν πολλά πράγματα και να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην Ομογένεια και στην Ελλάδα. Κάνετε αυτό σας παρακαλώ και θα δούμε πολύ καλύτερες μέρες”.