Το Χριστουγεννιάτικο Δένδρο της Ομογένειας στην Αστόρια

Φαντασμαγορική η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας (βίντεο)\

Φαντασμαγορική με όλη την σημασία της λέξεως ήταν η τελετή φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου που έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής, 3ης Δεκεμβρίου 2021, στην Πλατεία Αθηνών στην Αστόρια.

Πρόκειται για την δεύτερη κατά σειρά τελετή που διοργανώθηκε από την Διοικούσα Επιτροπή της Πλατείας Αθηνών στην Αστόρια και την επιτροπή πρωτοβουλίας (Athens Square Tree Committee) και με χορηγούς για μια ακόμη φορά επιχειρηματίες και επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής της Αστόριας.

Οι χορηγοί εφέτος ήταν περισσότεροι από πέρσι και η συντριπτική πλειοψηφία ήταν ελληνικής και ιταλικής καταγωγής και αυτό αν μη τι άλλο καταμαρτυρεί τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει η Πλατεία Αθηνών ως χώρος προβολής του ελληνικού και των άλλων πολιτισμών που συνθέτουν το πολυεθνικό μωσαϊκό της Αστόριας.

Το φετινό δέντρο ήταν τριάντα ποδιών (5 πόδια ψηλότερο από το περσινό) και η διάμετρος του κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της εξέδρας και ξεπέρασε στο ύψος τις μαρμάρινες κολώνες. Η περσινή τελετή, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είχε περιορισμένο αριθμό ακροατών λόγω των περιορισμών για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενώ στην φετινή τελετή δεν έπεφτε καρφίτσα και πολλοί από τους παρισταμένους – ιδίως όσοι είχαν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου – δεν φορούσαν μάσκες.

Στην τελετή παρέστη και ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας, Γιώργος Αλεξίου, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, κ. Στέλλα Κοκόλη και εκπρόσωποι άλλων ομογενειακών φορέων.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η Μαρία Μάρκου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Πλατείας Αθηνών Τζορτζ Ντέλης, ο κ. Γιώργος Αλεξίου, η κ. Στέλλα Κοκόλη και οι χορηγοί. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκδότης της τοπικής εφημερίδας «Queens Gazette», Τόνυ Μπασαριάν ο οποίος ανέφερε ότι η εφημερίδα συμπλήρωσε σαράντα χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και κυκλοφορίας και συνεχάρη τους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας, διότι εκπέμπουν το μήνυμα ότι η Αστόρια είναι μια από τις πιο ασφαλείς περιοχές όχι μόνο της Νέας Υόρκης, αλλά και της ίδιας της Αμερικής.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η προσφώνηση της φιλολόγου Ρίτας Συντήλα, η οποία αναφέρθηκε με δέος στα οράματα του αείμνηστου συζύγου της ιδρυτή της Πλατείας Αθηνών και μεταξύ άλλων τόνισε ότι “αγαλιάζει η ψυχή του κάθε φορά που μας θωρεί από τον κόσμο των αγγέλων και βλέπει ότι η Πλατεία δεν αποτελεί μόνο το μνημείο της παρουσίας των Ελλήνων στην Μέκκα του Ελληνισμού της Αμερικής, αλλά και ένας τόπος συνάντησης και προβολής του πολυεθνικού πολιτισμικού μωσαϊκού της Αστόριας.

Την όλη καλλιτεχνική όργανωση και επιμέλεια είχε η εταιρία παραγωγής “Cyprus New York Productions”, με τους καλλιτέχνες Αγγελική Ψώνη, Αριάδνη Παναγοπούλου, Δημήτρη Μιχαήλ και Λούη Παναγιώτου. Το εντυπωσιακό τους πρόγραμμα περιλάμβανε χριστουγενιάτικα τραγούδια και τραγούδια από musicals και οι καλλιτέχνες απέδειξαν ότι δεν είναι μόνο καταξιωμένοι τραγουδιστές, αλλά και μεγάλα ταλέντα στον χορό και στην υποκριτική τέχνη. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση είχε ο Φύτος Στράτης. Στην έναρξη της τελετής συμμετείχε ομάδα παιδιών από το σχολείο του Αγίου Δημητρίου με τρια Χριστουγενιάτικα τραγούδια!

Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες παρείχαν την δυνατότητα στους ομογενείς και τους άλλους Αστοριείς να παρακολουθήσουν μέχρι το τέλος την τελετή και να φωτογραφηθούν μπροστά στο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο.

Το εν λόγω δέντρο είναι το μεγαλύτερο που στήνεται στο Κουίνς και η φωταγώγησή του κέντρισε το ενδιαφέρον των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ενώ τα βίντεο και οι φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ελάχιστο δείγμα του ενθουσιασμού που προκάλεσε το γεγονός στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια.

ΟΙ ομογενείς και οι άλλοι Αστοριείς ενώ παρακολουθούν με ενδιαφέρον την φαντασμαγορική τελετή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο κέντρο διακρίνονται οι κ.κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος και Μαρία Μάρκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
ΟΙ ομογενείς και οι άλλοι Αστοριείς ενώ παρακολουθούν την φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στην Πλατεία Αθηνών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία της Μαρίας Μάρκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι χοηγοί της εκδήλωσης.
Πηγή:anamniseis.net