Με αφορμή την επίσκεψη Κατρούγκαλου-Τζάκρη στην Νέα Υόρκη και την ενημέρωση ομογενών

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η επίσκεψη (ή και περιοδεία)  κάθε Έλληνα πολιτικού αρχηγού στην ομογένεια, είναι καλοδεχούμενη, πολλώ μάλλον εάν πρόκειται περί κυβερνητικών στελεχών ή βουλευτών της συμπολίτευσης όπως, βεβαίως, και των βουλευτών της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Στην ίδια λογική είναι ενταγμένη και η ορθή αντίληψη πως «για την ομογένεια κάθε κυβέρνηση που εκλέγεται από τον ελληνικό λαό, είναι καλή κυβέρνηση. Όπως καλή είναι και η κάθε αντιπολίτευση στο ρόλο που έχει να επιτελέσει στα πλαίσια της Δημοκρατίας». Ρήση διατυπωμένη ήδη από την δεκαετία του ‘60 από τον π. ομογενή εκδότη, Μπάμπη Μαρκέτο.

Τα σημειώνουμε αυτά με την ευκαιρία της επίσκεψης τις μέρες αυτές στην Νέα Υόρκη δύο επιφανών βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου και της κας. Θεοδώρας Τζάκρη, πρώην υπουργών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – και νυν Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώτος και Αναπληρωτής Τομεάρχης αρμόδια για τον Απόδημο Ελληνισμό, η δεύτερη.

Θα πρέπει δε να επισημάνουμε πως ιδιαίτερα είναι ευχάριστο το γεγονός ότι τα δύο στελέχη της αξ. Αντιπολίτευσης δεν περιορίζονται σε συνήθεις «κλειστές»  συναντήσεις «υψηλού επιπέδου», αλλά πραγματοποιούν επαφές με Ομογενειακούς φορείς και επιχειρηματίες της Ομογένειας χωρίς να παρακάμπτουν τα ελληνόφωνα ΜΜΕ στην Νέα Υόρκη. Μάλιστα, αναμένεται να δώσουν και συνέντευξη Τύπου.

Πρόθεσή τους, λένε σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το γραφείο του κ. Κατρούγκαλου, είναι «ο Ελληνισμός της Διασποράς  (sic) να μάθει την αλήθεια για την κατάσταση στην Ελλάδα» κάτι που το θεωρούν «ζήτημα κομβικής σημασίας ενόψει και της συμμετοχής των Ελλήνων του Εξωτερικού στις προσεχείς εθνικές εκλογές από τον τόπο της κατοικίας τους».

Μέχρις εδώ, ας πούμε καλά. Ωστόσο εκείνη η επιθετική ατάκα στο Δελτίο Τύπου  του κ. Κατρούγκαλου, «…να σπάσει το φράγμα της διαρκούς παραπληροφόρησης  που δημιουργούν  στην τηλεόραση και το διαδίκτυο πολλά  ΜΜΕ» μας ξενίζει. Τι εννοούν;  Ότι τα ομογενειακά ΜΜΕ παραπληροφορούν τους ομογενείς; Ή Μήπως ότι τα ελληνικά ΜΜΕ που φτάνουν, έντυπα ή ψηφιακά, στο εξωτερικό παραπληροφορούν τους απόδημους για τα τεκταινόμενα στην γενέτειρα; Και εάν το πρώτο εννοούν, αδικούν, άνευ λόγου, τους ομογενείς συναδέλφους. Εάν το δεύτερο, τότε αυτοαναιρούν το βασικό τους επιχείρημα για το οποίο απέκλεισαν το 70% των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων από την διευκόλυνση να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους! «Επιχείρημα» που αναπτύχθηκε από το Κ.Κ.Ε. και, δια της πλαγίας οδού, “υιοθετήθηκε” και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ότι, δηλαδή, οι Απόδημοι  …έχουν χάσει την επαφή τους με την Ελλάδα!

Πράγματι, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας, από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον σχετικό νόμο, είχε υποστηρίξει πως «…υπάρχει ο κίνδυνος ένας κόσμος που έχει χάσει κάθε επαφή με την Ελλάδα να διαμορφώνει τις πολιτικές εξελίξεις χωρίς να έχει γνώση ή να είναι έρμαιο διάφορων κέντρων».

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και τελικά ψήφισε το Νομοσχέδιο (όπως και το ΚΚΕ αφού προηγουμένως επέβαλε όλους τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις του) , διακήρυξε την άποψη …οι εκτός επικρατείας εκλογείς δεν θα επιλέγουν τους εκπροσώπους τους από την γεωγραφική περιφέρεια στην οποία διαμένουν, αλλά θα επιλέγουν μεταξύ του νέου θεσμού των ψηφοδελτίων επικρατείας “εξωτερικού” των κομμάτων.

Αλλά πως γίνεται από τη μία μεριά να υποστηρίζει η αντιπολίτευση ότι οι Απόδημοι είναι θύματα «παραπληροφόρησης  που δημιουργούν  στην τηλεόραση και το διαδίκτυο πολλά  ΜΜΕ» και την ίδια ώρα να υποστηρίζει ότι οι Απόδημοι  έχουν χάσει κάθε επαφή με την Ελλάδα;

Ή το ένα θα ισχύει, ή το άλλο.

Επομένως, το 70% των αποδήμων κακώς αποκλείστηκαν από την συνταγματική πρόβλεψη να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Αν υποτεθεί ότι ασκείται από κάποια ΜΜΕ «παραπληροφόρηση», αυτή διαχέεται ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, αφού, ουσιαστικά, περί των ιδίων ΜΜΕ πρόκειται! (Εκτός εάν θεωρούν ότι την παραπληροφόρηση την ασκούν τα ομογενειακά ΜΜΕ) Αλλά κανείς στην Ελλάδα δεν διανοείται για την όποια δήθεν «παραπληροφόρηση» των όποιων  (ίσως ελαχίστων) ΜΜΕ να ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ Έλληνες ψηφοφόρους από το δικαίωμά τους να ψηφίζουν…

Το «προνόμιο» αυτό, η σημερινή αντιπολίτευση το επιφύλαξε μόνο για τους Έλληνες Απόδημους Ψηφοφόρους.  Αυτούς που σήμερα ενημερώνει το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ «δια ζώσης»!

Ας  εξηγήσουν, λοιπόν, στο 70% των Αποδήμων γιατί αν ψηφίσουν από το Προξενείο θα είναι “ανενημέρωτοι” και εάν ξοδευτούν και ταξιδέψουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν θα είναι “ενημερωμένοι”;  Και, ακόμη, γιατί να μην ψηφίζουν στις περιφέρειές τους όλοι οι Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι, (όπως θα κάνουν όσοι ταξιδέψουν) αλλά από το εξωτερικό να ψηφίζουν στο Επικρατείας,  όπου τον ένα ή δύο υποψηφίους που θα χριστούν  “βουλευτές ομογένειας” θα τους έχουν ορίσει οι αρχηγοί των κομμάτων  -που θα εκλέξουν βουλευτές Επικράτειας-  και όχι οι ομογενείς;