Στη δίνη της κακοκαιρίας η χώρα: Σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές

Ισχυρές βροχές σημειώνονται από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου, καθώς ένα βαρομετρικό χαμηλό πλησιάζει από δυτικά τη χώρα μας.

Τα μεγαλύτερα ύψη καταγράφηκαν στα δυτικά τμήματα της χώρας με την μέγιστη βροχόπτωση έως το πρωί του Σαββάτου 11/12 να καταγράφεται στα Θεοδώριανα Άρτας (157 χιλιοστά), σύμφωνα με το meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Βροχές και καταιγίδες αναμένεται να επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στην Κρήτη, ενώ υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων κυρίως για το Ιόνιο και τις παράκτιες περιοχές των δυτικών ηπειρωτικών. Επίσης σημειώνονται χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.
Μήνυμα από το 112

Σημειώνεται ότι μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από τα ξημερώματα του Σαββάτου στάλθηκε χθες μέσω του 112 σε κατοίκους των νησιών του Ιονίου αλλά και της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

Εξάλλου, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιούνται από την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων ενόψει της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, αποφασίστηκαν «στοχευμένες παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα για αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων», ενώ έγινε μία συνολική αποτίμηση της επικινδυνότητας συγκεκριμένων σημείων όπου, εξαιτίας κακοτεχνιών, υπάρχει ενδεχόμενο να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκαν παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα.

Παράλληλα, το υπουργείο, σε συνέχεια των σχετικών προβλέψεων, καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
Μη διασχίζετε, για κανένα λόγο, χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε σε αυτήν τη θέση. Για κανέναν λόγο.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
Προβλήματα από την κακοκαιρία

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει προβλήματα στην Ήπειρο, όπου στα όρια της υπερχείλισης βρίσκονται ο Καλαμάς, αλλά και ο Αχέροντας. Στον Καλαμά η κατάσταση αντιμετωπίζεται με άνοιγμα του φράγματος κι έτσι αποφεύγονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ωστόσο, στον Αχέροντα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, κυρίως στην Γλυκή και την Αμμουδιά. Στην δεύτερη μάλιστα σημειώνονται τα πρώτα προβλήματα από την υπερχείλιση του ποταμού. Δείτε το βίντεο του iefimerida.gr από την περιοχή.
Μεσολόγγι: Eκκένωση κατοίκων στην περιοχή της Κλείσοβας

Στην προληπτική εκκένωση των κατοίκων στην περιοχή Κλείσοβας Μεσολογγίου, κοντά στον οικισμό των Ρομά, προχωρούν οι αρχές μετά από σχετική εισήγηση του δήμαρχου της πόλης Κωνσταντίνου Λύρου, καθώς υπάρχουν φόβοι επέκτασης των πλημμυρικών φαινομένων, εξαιτίας της δυνατής βροχόπτωσης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λύρος σημείωσε ότι «η εκκένωση γίνεται για καθαρά προληπτικούς λόγους και οι κάτοικοι μεταφέρονται σε ξενοδοχεία της περιοχής. Σε συνεργασία με το υπουργείο και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η επιχείρηση ολοκληρώνεται και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές».

Εκκενώνεται ο οικισμός Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου στο Αγρίνιο

Την ίδια ώρα, εντολή εκκένωσης του οικισμού Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου έδωσε ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, λόγω της απότομης ανόδου της στάθμης των υδάτων στην λίμνη Λυσιμάχεια.

Η ανακοίνωση του δήμου Αγρινίου: «Με απόφαση του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου εκκενώνεται προληπτικά ο οικισμός Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού στη λίμνη Λυσιμαχεία».

Στο μεταξύ συναγερμός έχει σημάνει λόγω της γρήγορης ανόδου της στάθμης του Πηνειού ποταμού στο ύψος της Νομής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την τοπική ιστοσελίδα trikalavoice.gr, η στάθμη ανέβηκε μέσα σε λίγες ώρες στα 3.75 μ. με όριο πλημμύρας τα 4.75 μ.

Σύμφωνα με όσα τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς είναι σε ανοδική πορεία. «Είμαστε σε εγρήγορση, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα» τονίζει ο κ. Μιχαλάκης, ενώ συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Σοβαρά προβλήματα σε Αχαία και Αιτωλοακαρνανία

Έντονα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη Δυτική Ελλάδα λόγω των ισχυρών καιρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή από νωρίς το πρωί. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης σημείωσε ότι τα πρωτοφανή ύψη βροχής έχουν προκαλέσει την άνοδο της στάθμης χειμάρρων και ποταμών σε οριακά επίπεδα, ενώ σε αρκετά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου έχουν σημειωθεί καταπτώσεις.

«Συνεργεία της περιφέρειας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και όλοι παραμένουμε σε επιφυλακή» σημείωσε ο κ. Φαρμάκης.

Στην Αχαΐα τα εντονότερα προβλήματα, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χαράλαμπο Μπονάνο εντοπίζονται στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας, στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου, στον Αλισσό, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες στην περιοχή της Αιγιαλείας καθώς παρατηρείται άνοδος της στάθμης των υδάτων σε χείμαρρους της περιοχής.

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα ισχυρό και επικίνδυνο φαινόμενο» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλειος Γκίζας και σημείωσε ότι «η βροχόπτωση έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα, ωστόσο τα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί ως τώρα σε αγροτικές εκτάσεις. Ανησυχούμε ωστόσο για την εξέλιξη των φαινομένων και παραμένουμε σε ύψιστη επιφυλακή.

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία έχουν προκληθεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στο Ρίο, όπου η θάλασσα βγήκε στον δρόμο που πλημμύρισε για ακόμη μία φορά.
Σοβαρά προβλήματα και στην Κέρκυρα

Πολύ σοβαρά προβλήματα καταγράφονται από το πρωί στην Κέρκυρα, όπου σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε μεγάλες περιοχές, αλλά και στην πόλη. Σύμφωνα με το CorfuTVnews, λόγω των διακοπών στην ηλεκτροδότηση υπάρχουν προβλήματα και στην υδροδότηση μεγάλων περιοχών.

Μια εξ αυτών είναι η Αχαράβη αλλά και πολλές περιοχές κυρίως της Βόρειας Κέρκυρας και του κεντρικού Δήμου. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ΔΙΑΔ.Ε.Υ.Α.Δ.Κ «τα συνεργεία βρίσκονται συνεχώς επί ποδός προκειμένου να επισκευάζουν τις βλάβες».
Καρδίτσα: Φούσκωσαν ποταμοί, κατολισθήσεις στους δρόμους

Επικίνδυνα έχουν φουσκώσει οι ποταμοί και οι χείμαρροι στο δήμο Αργιθέας, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Στεργίου, ενώ σημειώθηκε και μια κατολίσθηση στην Τοπική Κοινότητα Μαράθου, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες αντιμετώπισής της. Καταπτώσεις βράχων σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου σημειώθηκαν στο δήμο Λίμνης Πλαστήρα, από την έντονη και συνεχή βροχόπτωση, καταπτώσεις, όπως τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος, οι οποίες έχουν καθαριστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ποταμοί φουσκώνουν, χωρίς μέχρι τώρα να εμπνέουν ανησυχία. Είμαστε σε ετοιμότητα και παρακολουθούμε την εξέλιξη των βροχοπτώσεων σε συνεργασία με την αντιπεριφέρεια Καρδίτσας, προσθέτει ο κ. Νάνος.

Σε πλήρη ετοιμότητα έχει θέσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, το σύνολο του μηχανισμού που εμπλέκεται στο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στην περιοχή τις επόμενες ώρες, με επίκεντρο την Δυτική Θεσσαλία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Με επιστολή της η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας καλεί τους Δήμους να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή στο πλαίσιο των γεωγραφικών αρμοδιοτήτων τους, με τα μηχανήματα που διαθέτουν σε διασπορά και ετοιμότητα για άμεση αναχώρηση. Επιπλέον καλούνται οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και όσοι έχουν εργασίες στην ύπαιθρο να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αυτοπροστασίας και για την ασφάλειά τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως αναγκαίες.
Εύβοια: Η θάλασσα κάλυψε το δρόμο στα Νέα Στύρα

Παράλληλα, τα έντομα καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει προβλήματα και στα Νέα Στύρα Ευβοίας. Σύμφωνα με το eviavima.gr οι ισχυροί άνεμοι ανέβασαν τη στάθμη του νερού και έτσι η θάλασσα κάλυψε το παραλιακό δρόμο με την κυκλοφορία να γίνεται με μεγάλη δυσκολία.

Την ίδια ώρα, πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε από νωρίς το πρωί στη Σαμαρίνα στα Γρεβενά αλλά και στο Νυμφαίο Φλώρινας.
H πρόγνωση της ΕΜΥ για την Κυριακή (12/12)

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και
ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη
τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος κατά περιόδους νεφελώδης, με σποραδικές βροχές ή όμβρους, αλλά και με διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο 7 , στα ανατολικά νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ και στα βόρεια βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση στα βόρεια.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις πρωινές ώρες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας .
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες . Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, κατά τόπους πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ στα βόρεια βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5, στα νότια νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι 6 με 8 και βαθμιαία στα νότια έως 9 μποφόρ, με εξασθένηση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Iefimerida.gr