Υπόθεση Νάσαρ: 380 εκατ. δολ. για τα θύματα του πρώην γιατρού της Γυμναστικής των ΗΠΑ

Έπειτα από πενταετή δικαστική μάχη, τα θύματα του πρώην γιατρού Γυμναστικής των ΗΠΑ, Λάρι Νάσαρ, κατέληξαν σε συμβιβασμό 380 εκατομμυρίων δολαρίων με την ομοσπονδία  Γυμναστικής των ΗΠΑ, την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ και τους ασφαλιστές τους, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Ο διακανονισμός επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια ακρόασης σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ινδιανάπολη, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι θα καλύψει αξιώσεις που υποβλήθηκαν από διάσημων αθλητριών, συμπεριλαμβανομένων των Σιμόν Μπάιλς, Άλι Ράισμαν και ΜακΚέιλα Μαρόνι, οι οποίες είναι όλες θύματα σεξουαλικής κακοποίησης του Λάρι Νάσαρ.

Και οι τρεις γυναίκες κατέθεσαν για την κακοποίηση που υπέστησαν κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στη Γερουσία φέτος.   Στην ακρόαση, κατηγόρησαν τους Αμερικανούς αξιωματούχους της γυμναστικής και των Ολυμπιακών Αγώνων για την αποτυχία τους να σταματήσουν τον Νάσαρ και επέκριναν το FBI  για τις έρευνες του.

Ο Νάσαρ επί δεκαετίες κακοποιούσε αθλήτριες, ώσπου αρκετές ήταν εκείνες που ένωσαν τις φωνές τους ώστε να θέσουν τέλος στην αρρωστημένη δράση του.  Από τη στιγμή που η Indianapolis Star ανέφερε την υπόθεση τον Σεπτέμβριο του 2016, περισσότερες από 265 γυναίκες, περιλαμβανομένων και των πρώην μελών της εθνικής ομάδας γυμναστικής των ΗΠΑ, Jessica Howard, Jamie Dantzscher, Morgan White, Jeanette Antolin, McKayla Maroney, Aly Raisman, Maggie Nichols, Gabby Douglas, Simone Biles, Jordyn Wieber, Sabrina Vega, Ashton Locklear, Kyla Ross, Madison Kocian, Amanda Jetter, Tasha Schwikert, Mattie Larson, Bailie Key, Kennedy Baker και Alyssa Baumann, κατηγόρησαν τον Νάσαρ ότι τους επιτέθηκε σεξουαλικά. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης στην ιστορία του αθλητισμού.

Στην έρευνα που διενήργησε η Indianapolis Star σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών, ανακάλυψε ότι οι κακοποιήσεις ήταν διαδεδομένες επειδή οι δράστες των επιθέσεων επιτρεπόταν να μετακινούνται από γυμναστήριο σε γυμναστήριο χωρίς να εντοπιστεί η δράση τους χάρη στο χαλαρό σύστημα εποπτείας. Τόσο η Γυμναστική Ομοσπονδία όσο και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν όπου ο Νάσαρ εργαζόταν, κατηγορήθηκαν ότι επέτρεψαν τη δράση του και κατηγορήθηκαν σε αγωγές που κατέθεσαν αθλήτριες κατά του Νάσαρ.

Πέρα από αυτόν και άλλοι προπονητές σε ολόκληρη τη χώρα εμπλέκονται στο σκάνδαλο, σε περιοχές όπως το Μίσιγκαν, η Πενσιλβάνια, η Καλιφόρνια, το Ροντ Άιλαντ και η Ιντιάνα. Αυτό που ίσως σοκάρει περισσότερο από τις ίδιες τις καταγγελίες των θυμάτων, είναι ο τρόπος που έγινε η συγκάλυψη και το διάστημα που συνέβη αυτό.

Καταγγελίες για τον Νάσαρ είχαν γίνει στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν από το 1998 αλλά κανείς δεν έκανε κάτι. Σύμφωνα με την έρευνα της Indy Star αποκαλύφθηκε ότι για πολύ καιρό τα παράπονα που υποβάλλονταν είτε αγνοούνταν είτε υποβαθμίζονταν. Επανειλημμένα προπονητές και αρμόδιοι προστατεύονταν εις βάρος ων αθλητριών.

Πηγή:enikos.gr