Εναρκτήρια διαδικτυακή σύνοδος του Ελληνικού Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών στη Βοστώνη

Βοστώνη.-   Με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων ερευνητών και επιστημόνων πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια διαδικτυακή σύνοδος του Ελληνικού Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών (HIAS). Πρόκειται για μία ακαδημαϊκή πρωτοβουλία Ελλήνων της διασποράς, που φιλοδοξεί να φέρει αναγνωρισμένους Έλληνες ακαδημαϊκούς από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια του κόσμου κοντά με τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα και να δημιουργήσει γέφυρες συνεργασίας με τα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Χρήστου Δήμα, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Βοστώνη. Ο υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας εξήρε την πρωτοβουλία της ίδρυσης του Ελληνικού Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών, εκφράζοντας τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτήν τη σημαντική προσπάθεια ακαδημαϊκής δικτύωσης. Ο κ. Δήμας ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα της κυβέρνησης για την προώθηση και την αύξηση της χρηματοδότησης της έρευνας στην Ελλάδα, παρουσίασε πολιτικές που υποβοηθούν την καινοτομία και τη διασύνδεση της έρευνας με την ανάπτυξη και αναφέρθηκε στη δρομολόγηση της δημιουργίας κέντρου καινοτομίας στις εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ στην Αττική.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Πρόξενος, Στράτος Ευθυμίου, τόνισε τη νευραλγική σημασία της αξιοποίησης της επιστημονικής διασποράς της Ελλάδας και τις δυνατότητες που προσφέρει η επιστημονική διπλωματία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όντας ένας από τους πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας, ο πρόεδρος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Υπολογιστικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Πέτρος Κουμουτσάκος, παρουσίασε την αποστολή και τους λόγους που οδήγησαν διακεκριμένους ακαδημαϊκούς από εμβληματικά πανεπιστήμια να ενωθούν με στόχο την προώθηση της επιστημονικής γνώσης στην Ελλάδα και την αναστροφή του brain drain.

Η καθηγήτρια στο ΕΜΠ Δώρα Βαρβαρήγου και ο καθηγητής στο ΜΙΤ Δημήτρης Μπερτσιμάς συζήτησαν για τη δημιουργία γεφυρών της διασποράς με την Ελλάδα και έδωσαν παραδείγματα αυτής της συνεργασίας.

Ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής και η καθηγήτρια Ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο του Rice Λυδία Καυράκη παρουσίασαν πρωτοβουλίες του Ινστιτούτου για συνεργασίες με πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, καθώς και την ενδυνάμωση της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας μέσω συνεργασιών με τους απόδημους συναδέλφους τους.

Την πρωτοβουλία του Ινστιτούτου για την προώθηση της ρομποτικής στην Ελλάδα ανέλυσαν ο Γιώργος Παππάς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας και ο Μιχάλης Τριαντάφυλλου, καθηγητής στο ΜΙΤ, ενώ η Ελένη Χατζή (ΕΤΗ Zurich) και η Δάφνη Μανουσάκη (ΙΤΕ Κρήτης) παρουσίασαν τα επόμενα βήματα του HIAS που περιλαμβάνουν συνέδρια, κοινά ερευνητικά προγράμματα και τη δημιουργία γραφείων εργασίας για τα μέλη του Ινστιτούτου στην Ελλάδα.

Η σύνοδος έκλεισε με την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των συμμετεχόντων καθηγητών και του κ. Δήμα, την οποία διοργάνωσαν ο Ευθύμιος Καξίρας (καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του Χάρβαρντ) και ο Δημήτρης Ψάλτης (καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Λωζάνης).

ΑΠΕ