Ο Πατριάρχης Θεόδωρος γιόρτασε τα γενέθλιά του στην ελληνική κοινότητα του Τζέρμιστον, Γιοχάνεσμπουργκ

Στις 25 Νοεμβρίου 2021, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄ γιόρτασε τα 67α γενέθλιά του στην ελληνική κοινότητα του Τζέρμιστον στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Η τελευταία ιεραποστολική περιοδεία του Πατριάρχη Θεόδωρου Β’ στη Νότια Αφρική ήταν αφιερωμένη στους απόδημους Ελληνες της πόλης του Γκέρμιστον στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Θεοδώρου Β’ στον Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στην ελληνική κοινότητα Γκέρμιστον, συλλειτουργούντων του τοπικού Μητροπολίτη Γιοχάνεσμπουργκ και Πρετόριας κ. Δαμασκηνού, του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτη Νικόδημου Τότκα και κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Ελληνική Κοινότητα Germiston στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Παρόντες ήταν επίσης οι πρέσβεις της Αιγύπτου Ahmed El Fadly, της Σερβίας Goran Vujicic, της Ουκρανίας Liubov Abravitova, της Λευκορωσίας Alexander D. Sidoruk και της Κύπρου Αντώνιος Μανδρίτης, ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας Στέφανος Ιωαννίδης και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ Ιωάννης Χατζηαντωνάκης.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Πατριάρχης Θεόδωρος απένειμε τιμητικές διακρίσεις σε διακεκριμένα μέλη της ελληνικής κοινότητας.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, προέβη στη χειροθέτηση ως Αρχόντων Οφφικιαλίων του Αλεξανδρινού Θρόνου, κατά «Πατριαρχικήν φιλοτιμίαν και προαίρεσιν», ως ανταμοιβή υπηρεσιών προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Ο π. Γεράσιμος Βεντούρας καλωσορίζει τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’.

Ειδικότερα, ο Πατριάρχης χειροθέτησε τους Εντιμοτάτους κ. Νικόλαο Γιώκο, κ. Ιωάννη Μπαλαδάκη και κ. Ιωάννη Φιλίππου, Αρχοντες Οφφικιάλιους, του Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου, οι οποίοι προσφέρουν έργο υπέρ της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στη μεγάλη και φιλόξενη χώρα της Νοτίου Αφρικής.

Στη συνέχεια, απένειμε τον Τίμιο Σταυρό του Αγίου Μάρκου στους Νικήτα Κορφιά – πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μπενόνι, Βασίλη Γιαννούλια – Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Σπρινγκς, Κώστα Καρασταυράκη – Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Γιοχάνεσμπουργκ, τον Αλέξανδρο Ιακωβίδη για την προσφορά του στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και στην Ελληνική Κοινότητα Τζέρμιστον, τον Azar Jamine για την προσφορά του στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου της Ιαπωνίας και τον Νικόλαο Οικονομάκη χορηγό του Ιερού Ναού του Αγίου Θεόδωρου του Τύρου στο Stilfontein.

Στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του Πατριάρχη Θεόδωρου η Ελληνική Κοινότητα Τζέρμιστον στο St Johns Hall, παρουσία μελών του Διπλωματικού Σώματος, η κ. Αναστασία Γιώκου, σύζυγος του επίτιμου προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Γκέρμιστον κ. Νικόλαου Γιώκου, καλωσόρισε και απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στον Πατριάρχη.

Επίσης, η Σερβική Κοινότητα τίμησε τον Πατριάρχη με χορούς και δώρα για τα γενέθλιά του.

Στο εσωτερικό της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Αντιπρόσωποι και μέλη της κοινότητας αρχίζουν να συγκεντρώνονται περιμένοντας την άφιξη του Μακαριωτάτου.

Ακολούθησε γεύμα, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Πατριάρχης, γεμάτος συγκίνηση, έκοψε την τούρτα των γενεθλίων του και δέχθηκε τις ευχές των παρευρισκομένων.

Πριν την αναχώρησή του, ο Μακαριώτατος απηύθυνε διαδικτυακό μήνυμα προς τη νεολαία, τη μετάδοση του οποίου ανέλαβε η Ελληνική Ομοσπονδία Νοτίου Αφρικής.

Στη συνέχεια, επέστρεψε αεροπορικώς στην Αλεξάνδρεια στις 26 Νοεμβρίου.

Ο Νικόλαος Γιώκος, Επίτιμος Ισόβιος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Γκέρμιστον.
Ο Μακαριώτατος χειροτονεί τον Νικόλαο Γιώκο Αρχοντα του Αλεξανδρινού Θρόνου σύμφωνα με το «Πατριαρχικό αίσθημα τιμής και προαίρεσης».
Επίσημοι Αρχοντες του Αλεξανδρινού Θρόνου. Από αριστερά: Ιωάννης Φιλίππου, Γιάννης Μπαλαδάκης, Νικόλαος Γιώκος, κ. Εγγλεζάκης, Σούλλα Κρυσταλλίδη, Κωνσταντίνος Γεωργίου.
Απονεμήθηκε ο Τίμιος Σταυρός του Αγίου Μάρκου για την προσφορά τους.
Απονεμήθηκε στον Κωνσταντίνο Γεωργίου ο Τίμιος Σταυρός του Αγίου Μάρκου για την προσφορά του.
Νικόλαος Γιώκος, Μέγας Ευεργέτης της Ελληνικής Κοινότητας Γκέρμιστον.
Η Αναστασία Γιώκου καλωσόρισε τον Μακαριώτατο και τους εκπροσώπους στη δεξίωση και μετέφερε τους θερμότερους χαιρετισμούς και τις ευχές για τα γενέθλια της κοινότητας.
Μια τελευταία φωτογραφία πριν την αναχώρηση του Μακαριώτατου.
Μια πολύ περήφανη στιγμή για την οικογένεια Γιώκου. Από αριστερά: Οδυσσέας Γιώκος, Κωνσταντίνος Γιώκος, Χρήστος Γεράσης, Χριστίνα Γεράση, Νικόλαος Γιώκος, Αναστασία Γιώκος.
Ο Νικόλαος με την Αναστασία Γιώκου.