ΓΝΩΜΗ: Οι εργαζόμενοι της ΓΓΑΕ, και το μέλλον της ΓΓΑΕ&ΔΔ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ζωτική είναι η ανάγκη συνέχειας της ύπαρξής τής Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), αν δεν θέλουμε να ατονήσουν ακόμη περισσότερο οι ήδη δοκιμαζόμενες σχέσεις των Αποδήμων Ελλήνων με την Γενέτειρα.  Διότι μετά την διάλυση του συνδικαλιστικού οργάνου των Εργαζομένων στην ΓΓΑΕ, της ΠΣΕ-ΓΓΑΕ, και την επάλληλη συνταξιοδότηση των εναπομεινάντων ελαχίστων πλέον υπαλλήλων, δώδεκα όλοι κι όλοι τον αριθμό, η Γενική Γραμματεία οδεύει  μοιραία, αλλά όχι δίχως ευθύνες , σε απαξίωση και σε μαρασμό.

Η Γενική Γραμματεία «γέμισε» από μετακλητούς και  υπαλλήλους των Γραφείων  Τύπου του εξωτερικού. Άδειασε, όμως, από έμπειρο προσωπικό. Από ανθρώπους που γνώριζαν από ομογένεια. Που συμπονούσαν την ομογένεια. Που υπηρετούσαν  συνειδητά την ομογένεια. Τώρα, μόνη έγνοια των αρμοδίων είναι το πως οι Απόδημοι Έλληνες θα μεταβληθούν σε άτυπους  “διπλωμάτες” για να προωθήσουν την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό…  Όχι το πως θα εξυπηρετηθούν οι ίδιοι και πως θα επιλυθούν τα προβλήματά τους…

Ωσάν οι Απόδημοι και οι ομογενείς μας να μην νοιάζονταν όλα τα χρόνια για τη γενέτειρα και τα θέματά της… Ωσάν το Εμπάργκο στις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Τουρκία να μην το επέβαλαν οι ομογενείς των ΗΠΑ χωρίς να τους το ζητήσει κανείς εξ Ελλάδος.  Και ωσάν να μην το υπερασπίστηκαν με νύχια και με δόντια όταν η τότε ελληνική κυβέρνηση (1979) και ο Λευκός Οίκος προσπαθούσαν με αλλεπάλληλες ψηφοφορίες στο Κογκρέσο να το άρουν… (Όπως και το πέτυχαν στην …έβδομη ψηφοφορία!)

Ποτέ δεν είχε ανάγκη η Ομογένεια την «Δημόσια Διπλωματία» για να προωθήσει την εικόνα της Ελλάδας στα διεθνή φόρα. Να συστήσει τα προϊόντα της πατρίδας στους γείτονες και τους φίλους. Την ιστορία της στα ελληνικά σχολειά της Αμερικής και των άλλων Κρατών.  Κανείς δεν έστειλε τους ομογενείς κατά χιλιάδες  έξω από το Λευκό Οίκο, έξω από τον ΟΗΕ. Κανείς δεν οργάνωσε τις καραβιές που έφτασαν στην Ελλάδα με εθελοντές ομογενείς για να δώσουν το αγωνιστικό τους παρών σε κάθε πολεμική εμπλοκή. Κανένας δεν μεθόδευσε τους εκπληκτικούς εράνους υπέρ της γενέτειρας τα χρόνια του Β΄ Παγκ. Πολέμου. Τις καραβιές με τα τρόφιμα και τον ρουχισμό.

Κανείς δεν δίδαξε στους Ομογενείς και στους Απόδημους  πώς να αγαπούν την πρώτη τους πατρίδα. Γιατί όλα αυτά –και άλλα πολλά-  προήλθαν από την υπερούσια αγάπη που ένιωθαν μέσα τους οι ομογενείς μας για την πατρίδα, τους ανθρώπους τους και τις αναμνήσεις τους που άφησαν πίσω τους!

Όταν δημοσιεύθηκε ο νέος Γενικός κανονισμός του ΥΠΕΞ, (2020) που προέβλεπε την συγχώνευση της ΓΓΑΕ με την ΔΔ η Panhellenic Post το έγραψε καθαρά: Διαλύεται η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού! Τότε κάποιοι νόμισαν ότι υπερβάλουμε. Κι όμως. Αυτό το κακό σενάριο βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί, εάν οι αρμόδιοι δεν «ανασκουμπωθούν» και βρουν τρόπους να αναζωογονηθεί η ΓΓΑΕ.

Για να συμβεί αυτό χρειάζονται να μπουν άνθρωποι που να γνωρίζουν την Ομογένεια, να έχουν μεράκι την ομογένεια και να εργάζονται υπέρ της ομογένειας. Γιατί η ΓΓΑΕ είναι η υλικοτεχνική υποδομή που “στηρίζει”  και ενισχύει τις σχέσεις των Αποδήμων με την πατρίδα. Που γνωρίζει την πολλαπλότητα των θεμάτων που αντιμετωπίζει η Ομογένεια.

Και όπως έγραψε στο FB ο Karamarkos Kostas από την Melbourne, παλιός υπάλληλος της ΓΓΑΕ, <<ο Σύλλογος των υπαλλήλων, δεν ήταν απλώς ένα συνδικαλιστικό όργανο αρκετών δεκάδων εργαζομένων. Στη διάρκεια της ζωής του, ήταν ένας σταθερός υπερκομματικός σύμμαχος του Απόδημου Ελληνισμού, ανεξάρτητα και πέρα από τις δομές της ΓΓΑΕ και του ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών.>>

Προνομιακός χώρος εργασίας η ΓΓΑΕ, ζωτική η ανάγκη συνέχειας της ύπαρξής της, δυστυχώς, όμως…

<<Η συστηματική της υποβάθμιση την τελευταία δεκαετία>>, συνεχίζει το ίδιο παλαιό στέλεχος, <<ο προϋπολογισμός της υπάρχει σχεδόν μόνο για να καλύπτει τη μισθοδοσία των λίγων υπαλλήλων που απέμειναν, οδηγεί μαθηματικά, αν δεν υπάρξει ριζοσπαστική παρέμβαση, στην οριστική απαξίωση και στο θάνατο της υπηρεσίας, όταν συνταξιοδοτηθούν και οι τελευταίοι της εργαζόμενοι>>.

Και το κρίσιμο διαχρονικό ερώτημα του Χαρ. Τρικούπη παραμένει κρεμασμένο στα χείλη:  Τις πταίει;

Φταίει το κακό το ριζικό μας,\φταίει ο Θεός που μας μισεί,\ φταίει το κεφάλι το κακό μας\ φταίει πρώτα απ΄όλα το κρασί. Ποιος φταίει; Ποιος φταίει; κανένα στόμα δεν το βρε και δεν τόπε ακόμα…” (Κ. Βάρναλης).

Το σημειώσαμε στην αρχή: Η Γενική Γραμματεία οδεύει  μοιραία, αλλά όχι δίχως ευθύνες , σε απαξίωση και σε μαρασμό.

Κατά την άποψή μας, στο θέμα της ΓΓΑΕ  ευθύνες έχουν ΟΛΟΙ οι διατελέσαν τες υπουργοί Εξωτερικών και Υφυπουργοί αρμόδιοι για τον Απόδημο Ελληνισμό την τελευταία δεκαετία. Φταίνε όλοι οι Γενικοί Γραμματείς. Φταίνε οι Πρωθυπουργοί, που τον Απόδημο Ελληνισμό τον θυμούνται μόνο κάθε φορά που η πατρίδα τους έχει ανάγκη. Φταίει το ότι δεν έχουμε χαράξει μία εθνική στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό.  Απλώς τη “σφραγίδα” σ΄ όλα αυτά ήλθε να βάλει ο νέος κανονισμός του Υπουργείου Εξωτερικών…

Ας ελπίσουμε ότι έστω και τώρα θα αποφασίσουν οι πολιτικοί μας,  να αλλάξουν ρότα για τον Απόδημο Ελληνισμό. Η επιβίωση της ΓΓΑΕ θα είναι μία πρώτη ελπιδοφόρος αρχή.