WSJ – Το Κατάρ μεσολαβεί για συνάντηση Ερντογάν – Σαλμάν – «Θέλει χρήματα» ο σουλτάνος

Η τράπουλα ανακατεύεται στη Μέση Ανατολή… Αφότου ο de facto ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αλ Ναχιάν, ήρθε στην Τουρκία, τον περασμένο μήνα, και προσπάθησε να βελτιώσει τις σχέσεις με τον πρόεδρο Ερντογάν, έγιναν αξιοσημείωτες καταγγελίες…, γράφει σε δημοσίευμά της η τουρκική ιστοσελίδα sozcu.

Παραλίγο να συναντηθούν

Η Wall Street Journal, μια από τις κορυφαίες αμερικανικές εφημερίδες, όπως σημειώνει η τουρκική ιστοσελίδα, έγραψε ότι ο Ερντογάν και ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, ο οποίος πήγε πρόσφατα στο Κατάρ, παραλίγο να συναντηθούν, αλλά τα προγράμματά τους δεν συνέπεσαν.

Αναφέροντας ότι η διοίκηση του Κατάρ μεσολαβεί μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας, η αμερικανική εφημερίδα μετέφερε τις λεπτομέρειες στους αναγνώστες της:

«Ανθρωποι που γνωρίζουν τις προσπάθειες του Κατάρ να φέρει κοντά τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία είπαν ότι προσπαθούν να κλείσουν συνάντηση μεταξύ του Σαλμάν και του Ερντογάν, κάτι που πριν λίγο καιρό ήταν αδιανόητο. Αυτό ήταν το μήνυμα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί λύση στην ένταση που διχάζει την περιοχή εδώ και χρόνια».

Ποιος είναι ο στόχος

Σημειώνοντας ότι τα σχέδια των αρχών του Κατάρ να φέρουν τους δύο άντρες κοντά, στην Ντόχα την περασμένη εβδομάδα, απέτυχαν, η Wall Street Journal προσθέτει: «Οι εμπλεκόμενοι είπαν επίσης ότι οι αρχές αναζητούν κατάλληλο χρόνο και τόπο τις επόμενες εβδομάδες».

Στη σύνοδο κορυφής του G-20, που πραγματοποιήθηκε το 2018 μετά τη δολοφονία Κασόγκι, ο Σαλμάν απέφυγε να επικοινωνήσει με τον Ερντογάν, γράφει στη λεζάντα της φωτογραφίας (επάνω) η sozcu

Η Wall Street Journal τόνισε ότι υπάρχει αβεβαιότητα στην περιοχή ιδιαίτερα μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία και υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ άρχισαν να μειώνουν τον ρόλο τους στη Μέση Ανατολή μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν.

Η εφημερίδα υποστήριξε ότι η ελπίδα για διάλογο στην περιοχή δεν είναι η «αποκατάσταση των σχέσεων», αλλά η βελτίωση των διαύλων επικοινωνίας σε περίπτωση κρίσιμης εξέλιξης.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, «η συνάντηση Ερντογάν και Σαλμάν αποτελεί ευκαιρία να αφήσουμε πίσω τα προβλήματα που βλάπτουν τις σχέσεις Τουρκίας – Σαουδικής Αραβίας. Ανάμεσά τους και η υπόθεση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Θέλει χρήματα»

»Αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ που γνωρίζουν το θέμα είπαν ότι ο Σαλμάν ζήτησε την υπόσχεση του Ερντογάν να μην θέσει ξανά το θέμα της δολοφονίας Κασόγκι.

Αν και η εφημερίδα δεν μετέφερε ποια είναι η απάντηση του Ερντογάν σε αυτό το θέμα, υπογράμμισε: «Ο κ. Ερντογάν θέλει χρήματα και όχι γεωπολιτική. Ο Ερντογάν αναζητά ένα οικονομικό σχοινί στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται στη δίνη της νομισματικής κρίσης».

Πηγή: wsj.com, sozcu.com.tr, echedoros-a.gr, in.gr