ΠΑΟΚ – Αστέρας Τρίπολης 3-2 – 4ος ο Παναθηναϊκός

Τρίτη σερί νίκη για τον ΠΑΟΚ στη Super League με… χορηγό την άσπρη βούλα. Ο Δικέφαλος τα βρήκε σκούρα κόντρα στον εξαιρετικό Αστέρα Τρίπολης που προηγήθηκε νωρίς στην Τούμπα, αλλά έφτασε στην ανατροπή και τη νίκη με 3-2 χάρη σε δύο πέναλτι του Κούρτιτς. Έφτασαν τα οκτώ πέναλτι στο πρωτάθλημα φέτος οι «ασπρόμαυροι», που γλίτωσαν στο 90′ από νέα γκέλα και παραμένουν στο -13 από τον Ολυμπιακό.

Έτσι ξεκίνησαν

Με 4-3-3 και τον Πασχαλάκη κάτω από τα δοκάρια ξεκίνησε ο ΠΑΟΚ ενώ οι Σίντκλεϊ, Κρέσπο, Μιχάι και Λύρατζης αποτελούσαν την τετράδα στην άμυνα. Κούρτιτς και Τσιγγάρας ήταν το δίδυμο στα χαφ, με τον Άκπομ στην κορυφή της επίθεσης και τους Ζίβκοβιτς, Μπίσεσβαρ και Αουγκούστο τριάδα πίσω από τον Άγγλο φορ.

Από την άλλη ο Αστέρας παρατάχθηκε με 4-4-2 και τον Τσιφτσή στο τέρμα. Καρμόνα, Χριστόπουλος, Καστάνιο και Άλβαρες ήταν στην άμυνα, με τους Μουνάφο, Βαλιέντε, Κρέσπι και Σίτο στη μεσαία γραμμή και τους Σονί, Μπαράλες στην επίθεση.

Πιο δυνατά ο ΠΑΟΚ, γκολάρα ο Αστέρας

Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία του ματς ανήκε στον ΠΑΟΚ. Μόλις στο 2’ ο Ζίβκοβιτς εκτέλεσε ένα φάουλ, με τον Κρέσπο να πιάνει την πρώτη κεφαλιά και τον Άκπομ από κοντά με νέα κεφαλιά να αστοχεί. Ο Δικέφαλος είχε τον έλεγχο στο πρώτο δεκάλεπτο όπου απείλησε και με ένα σουτ του Ζίβκοβιτς, αλλά το γκολ το πέτυχε ο Αστέρας.

Στην πρώτη της αξιόλογη ευκαιρία στο παιχνίδι, η ομάδα του Ράσταβατς άνοιξε το σκορ όταν στο 13’ ο Καρμόνα έκανε ωραία κίνηση από τα δεξιά παράλληλα με την περιοχή, έδωσε για τον Σονί ο οποίος από το ύψος της περιοχής έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Πασχαλάκη με δυνατό σουτ.

Δεν έγινε το 0-2 και ήρθε η ισοφάριση

Από εκείνο το σημείο και μετά ο Αστέρας πήρε τον έλεγχο του ματς κλείνοντας τους χώρους ενώ ήταν και πολύ επικίνδυνος στην κόντρα με κύριο εκφραστή των επιθέσεών του τον Σονί. Ένα φάουλ του Κούρτιτς στο 19’ δεν ανησύχησε τον Πασχαλάκη ενώ στο 29’ οι Αρκάδες έφτασαν κοντά και σε δεύτερο γκολ, με το διαγώνιο σουτ του Κρεσπί από την κάθετη του Σονί να φεύγει πλάγια.

Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Αστέρας είχε και νέα ευκαιρία όταν ο Κρεσπί έπιασε το σουτ και ο Πασχαλάκης απέκρουσε χαμηλά στην εστία του. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να απειλήσει έχοντας ουσιαστικά μόνο την ευκαιρία στα πρώτα δευτερόλεπτα της αναμέτρησης, μέχρι το 43’.

Τότε ο Άκπομ με προσωπική ενέργεια και υπέροχο φαλτσαριστό σουτ από το ύψος της περιοχής νίκησε τον Τσιφτσή κι έκανε το 1-1 για τους «ασπρόμαυρους» σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο του παιχνιδιού. Αυτή ήταν και η τελευταία φάση του πρώτου μέρους, με τον ΠΑΟΚ να παίρνει ψυχολογία ενόψει της συνέχειας.

Λύση από την άσπρη βούλα

Με γκολ από τα… αποδυτήρια ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο για τον ΠΑΟΚ. Ο Κουτσιαύτης έδωσε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Μουνάφο στον Αουγκούστο, ο Κούρτιτς ανέλαβε την εκτέλεση κι ευστόχησε για το 2-1 στο 49′ . Παρά το γκολ που δέχθηκε, ο Αστέρας δεν πτοήθηκε και συνέχισε να είναι απειλητικός, με τον Κρέσπι στο 54′ να φεύγει στην κόντρα και τον Κούρτιτς που είχε επιστρέψει να προλαβαίνει και να κόβει πριν η μπάλα φτάσει στον Τιλίκα.

Απάντηση με Χριστόπουλο, κοντά το 3-2 ο ΠΑΟΚ

Με τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα, ο Αστέρας βρήκε την ισοφάριση. Αφού στο 59′ η εκτέλεση φάουλ του Τιλίκα σταμάτησε στο τείχος, στην εξέλιξη της φάσης οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν νέο φάουλ, σε θέση για σέντρα. Από το φάουλ που εκτέλεσε ο Άλβαρες, ο Χριστόπουλος έπιασε την κεφαλιά και νίκησε τον Πασχαλάκη για το 2-2 στο 60′. Τέσσερα λεπτά μετά ο ΠΑΟΚ άγγιξε το τρίτο γκολ με διπλή ευκαιρία, αλλά πρώτα ο Τσιφτσής «είπε» όχι στον Αουγκούστο και στη συνέχεια το σουτ του Μπίσεσβαρ κόντραρε στα σώματα.

Ροντέο και λύτρωση ξανά με πέναλτι

Οι δύο ομάδες προχώρησαν σε αλλαγές, με τον ρυθμό να πέφτει μέχρι και το 79′ όταν άρχισε ένα επιθετικό κρεσέντο του ΠΑΟΚ. Ο Σβαμπ με διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή έστειλε την μπάλα λίγο άουτ και στο επόμενο λεπτό ο Αουγκούστο έκλεψε την μπάλα λίγο έξω από την περιοχή του Αστέρα, σούταρε, αλλά ο Τσιφτσής απέκρουσε. Στο 82′ ήρθε και τρίτη σπουδαία ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ όταν ο Σίντκλει έπιασε το σουτ μέσα από την περιοχή, αλλά έστειλε την μπάλα άουτ.

Ο Αστέρας είχε μεγάλη ευκαιρία στο 85′, με τον Τιλίκα να φεύγει στην κόντρα και τον Ριέρα να σουτάρει έξω και τρία λεπτά μετά έγινε η φάση που έκρινε το παιχνίδι. Ο Κουτσιαύτης έδωσε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Ρούμπερ Γκαρσία στον Κρέσπο, ο Κούρτιτς νίκησε για δεύτερη φορά τον Τσιφτσή και με το δέκατο φετινό του γκολ έκανε το 3-2 για τον ΠΑΟΚ που πήρε τη νίκη με την ψυχή στο στόμα.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Λύρατζης, Μιχάι (71’ Ίνγκασον), Κρέσπο, Σίντκλεϊ (86’ Βιεϊρίνια), Κούρτιτς, Τσιγγάρας (71’ Σβαμπ), Αουγκούστο, Α. Ζίβκοβιτς, Μπίσεσβαρ (71’ Μουργκ), Ακπομ (86’ Σφιντέρσκι)

Αστέρας Τρίπολης (Μίλαν Ράσταβατς): Τσιφτσής, Χριστόπουλος, Καστάνιο, Καρμόνα, Άλβαρεζ, Μουνάφο, Βαλιέντε (91’ Ιγκλέσιας), Ρεγκίς (82’ Γκαρσία), Σίτο (46 Τιλίκα), Σόνι, Μπαράλες (68’ Ριέρα).

Ανέβηκε τέταρτος ο Παναθηναϊκός (2-0)

Ωραία μπάλα προσφέρει ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο Χαρίσης το είπε το περασμένο Σάββατο, αλλά αρκετοί δεν το «άκουσαν». «Παίξαμε απέναντι στην ομάδα που παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα». Υπερβολικό; Ίσως. Αν όχι το καλύτερο, όμως, σίγουρα είναι πλέον μια ομάδα που μπαίνει στο γήπεδο ως το απόλυτο φαβορί απέναντι σε όλους τους αντιπάλους αυτού του βεληνεκούς.

«Κάτω» και ο ΠΑΣ Γιάννινα. Με το τελικό 2-0 της Λεωφόρου να είναι πέρα ως πέρα δίκαιο, αν και ο Παναθηναϊκός τα… χρειάστηκε για ένα ημίχρονο. Απειλήθηκε από το δοκάρι του Σάλιακα στο 43′, είδε τον Τζήλο να χαρίζεται στον ίδιο παίκτη και να μην τον αποβάλλει στο 24′, εκνευρίστηκε, έχασε το μυαλό του για 45 λεπτά, δεν είχε υπομονή, οργάνωση, φαντασία. Αλλά βρήκε το μυαλό του και πάτησε το πόδι στο γκάζι… εξαφανίστηκε. «Καθάρισε» τους Ηπειρώτες με δύο γκολ σε 15 λεπτά, σημείωσε την 5η νίκη του στα έξι τελευταία παιχνίδια του, βρέθηκε στην τέταρτη θέση, εκείνη που οδηγεί στην Ευρώπη. Και περιμένει το 2022 με περισσότερη φιλοδοξία από κάθε άλλη χρονιά τα τελευταία χρόνια.

«Κόλλησε» στον εκνευρισμό του και στον Τζήλο

Τι είχε το πρώτο ημίχρονο στη Λεωφόρο; Μια φάση που έφερε θύελλα αντιδράσεων από πλευράς Παναθηναϊκού, με τον Τζήλο να μην αποβάλλει τον Σάλιακα στο 24′ με δεύτερη κίτρινη κάρτα και ένα δοκάρι από πλευράς ΠΑΣ Γιάννινα λίγο πριν πάνε στα αποδυτήρια οι δύο ομάδες. Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν δημιουργικός, δεν ήταν απειλητικός, είχε μπλοκάρει απέναντι στην πολύ καλή αμυντική λειτουργία του ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος έπαιζε με πολλά ντουμπλαρίσματα και πολλά μαν του μαν.

Κολλημένος παίκτης στον Παλάσιος, κολλημένος παίκτης στον Αϊτόρ, κολλημένος παίκτης στον Καρλίτος. Και πρεσάρισμα στη μεσαία γραμμή τέτοιο που δεν επέτρεπε στους Ρούμπεν, Βιγιαφάνιες και Μαουρίσιο να κάνουν το παιχνίδι που ξέρουν. Όλα αυτά, βέβαια, θα μπορούσαν να ήταν πολύ διαφορετικά αν ο Τζήλος έδινε την καθαρή αποβολή στον Σάλιακα στο 24′.

Ο δεξιός αμυντικός του ΠΑΣ Γιάννινα είχε δει μία κίτρινη κάρτα νωρίς στο ματς για μαρκάρισμα στον Παλάσιος και στο 24′ σε μια φάση που ο Παλάσιος τον πέρασε, ο Σάλιακας τον ανέτρεψε για να μη βγάλει αντεπίθεση, σε ένα μαρκάρισμα – ορισμό του φάουλ και της κίτρινης κάρτας.

Παρ’ όλα αυτά ο Τζήλος χάρισε την κόκκινη, κάτι που έφερε και την αντίδραση του Παναθηναϊκού μέσω των social media, με τον Σάλιακα να είναι μάλιστα ο πρωταγωνιστής της μεγαλύτερης – και μοναδικής – ευκαιρίας στο πρώτο ημίχρονο όταν στο 43′ με απευθείας εκτέλεση φάουλ έστειλε την μπάλα στο αριστερό δοκάρι του Μπρινιόλι.

Πάτησε γκάζι και το… καθάρισε

Όσα δεν είδαμε από τον Παναθηναϊκό στο πρώτο ημίχρονο τα είδαμε μέσα σε 25 λεπτά στο δεύτερο μέρος. Με την εξέδρα να θυμίζει… ντέρμπι, κυρίως λόγω των αποφάσεων του Τζήλου, αλλά και της συμπεριφοράς του Περέα που «ξύπνησαν» επί της ουσίας τον κόσμο και αύξησαν την πίεση προς τον ΠΑΣ Γιάννινα, οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς μπήκαν στο γήπεδο με εντελώς διαφορετική νοοτροπία. Και αποφασισμένοι να… καθαρίσουν τον αντίπαλό τους.

Η κίνηση του Γιοβάνοβιτς να αλλάξει πλευρά στον Αϊτόρ φέρνοντάς τον στα αριστερά και η συνεργασία του με τον Χουάνκαρ ήταν αυτή που έκανε τη διαφορά. Οι δύο Ισπανοί διέλυσαν κάθε αμυντικό σύστημα του ΠΑΣ Γιάννινα και δημιούργησαν τις προϋποθέεις για να γίνει επιτέλους απειλητικός ο Παναθηναϊκός. Και από εκείνη την πλευρά ήρθε το πρώτο γκολ που έλυσε τον γρίφο. Ο Χουάνκαρ βγήκε στην πλάτη της άμυνας, σέντραρε υπέροχα στην περιοχή και ο Μαουρίσιο με κεφαλιά στη μικρή περιοχή άνοιξε το σκορ για τους πράσινους.

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να πιέζει, άρχισε να κυριαρχεί στο γήπεδο κάνοντας το γνωστό παιχνίδι κατοχής και το δεύτερο γκολ έμοιαζε να είναι θέμα χρόνου. Ήρθε τελικά από ένα στημένο στο 69′ και μάλλον… απρόσμενα, αφού ο Σάντσες με κεφαλιά ήταν αυτός που έπειτα από γέμισμα του Βιγιαφάνιες έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 2-0 πετυχαίνοντας το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Αυτό το 2-0 δεν μπορούσε να αλλάξει, αφού και ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν έδειχνε ικανός να βρει κάποιο γκολ και να επιστρέψει στο ματς, συνεχίζοντας την κακή εικόνα που είχε δείξει και απέναντι στον ΠΑΟΚ, με την ομάδα του Μεταξά να έχει δύο ήττες σε τέσσερις μέρες με 0-6 γκολ.

Παναθηναϊκός: Μπρινιόλι, Σάντσες, Σένκεφελντ, Βέλεθ, Χουάνκαρ, Ρούμπεν, Μαουρίσιο (90′ Αλεξανδρόπουλος), Βιγιαφάνιες, Αϊτόρ (67′ Βιτάλ), Παλάσιος (80′ Χατζηγιοβάνης), Καρλίτος (67′ Μακέντα).

ΠΑΣ Γιαννινα: Λοντίγκιν, Σάλιακας, Παντελάκης, Κάργας, Πίρσμαν, Καραχάλιος, Ντομίνγκεθ, Σνάιντερ, Γκαρντάφσκι (73′ Μπρένερ), Μιλιντσεάνου, Περέα (76′ Μορέιρα).