Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για ορφανοτροφείο της φρίκης

Σοκ και οργή προκαλούν οι αποκαλύψεις για το ορφανοτροφείο της φρίκης, στην Αθήνα. Οι εργαζόμενοι πρόκειται να δώσουν εξηγήσεις στις Αρχές για τα όσα ανατριχιαστικά καταγγέλλονται περί σεξουαλικών πράξεων μεταξύ παιδιών, παρουσία εργαζομένων στο Ίδρυμα.

Μία νηπιαγωγός, η οποία εργάστηκε εκτάκτως τον περασμένο Αύγουστο για να καλύψει τα κενά λόγω των αδειών, είναι μεταξύ αυτών που καταγγέλλουν τα όσα συνέβησαν στο ορφανοτροφείο. “Επειδή κάποιο παιδί δεν έτρωγε το φαγητό, η… του έδωσε μία σφαλιάρα στο πρόσωπο. Μετά πήγε στο παιδί και του είπε: ‘για ησύχασε, μην σε πάω στις αποθήκες, όπως πηγαίναμε τον Φεβρουάριο, θυμάσαι τι ωραία περνούσαμε; Το παιδί της είπε ‘όχι, όχι, δεν θέλω να πάμε στις αποθήκες’.”, φέρεται να κατήγγειλε, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ.

Μεικτά κλιμάκια ελέγχου έχουν πάρει εντολή να εξετάσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν τα παιδιά στο ορφανοτροφείο, ενώ πέντε ανήλικοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο “Παίδων”, όπου εξετάστηκαν από παιδοψυχιάτρους. Οι Αρχές έχουν καταγράψει τους τελευταίους μήνες τρία περιστατικά με κακοποιήσεις σε κλειστές δομές προστασίας παιδιών και αναπήρων.

Τι δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου

Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε στην ΕΡΤ για την υπόθεση, που έχει συγκλονίσει.

Όπως είπε, “έλαβα γραπτώς μία επώνυμη καταγγελία από τρεις ανθρώπους που σχετίζονται άμεσα με αυτή τη δομή  στην Αττική, είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου της, σε λιγότερο από μία εβδομάδα πριν. Σε αυτή κατήγγειλαν περιστατικά σωματικής βίας προς τα παιδιά σε συγκεκριμένο “τιμωρητικό δωμάτιο ” μέσα στη δομή, αλλά και σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ αγοριών από 7 έως 11 ετών, παρουσία εργαζομένων. Ταυτόχρονα αναφέρονταν και πολλά περιστατικά παραμέλησης”.

Στη συνέχεια η υπουργός, όπως ενημέρωσε, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία και πάγωσε τη χρηματοδότηση προς τη συγκεκριμένη δομή. “Χθες μεικτά κλιμάκια με την Αρχή διαφάνειας πήγαν στη δομή για επιτόπιο έλεγχο” επεσήμανε.

Η καταγγελία που έφτασε στα χέρια της υφυπουργού Πρόνοιας, όπως αναφέρει, κοινοποιήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της συγκεκριμένης δομής στο τέλος Σεπτεμβρίου και αυτό δεν κίνησε καμία διαδικασία. “Με την καταγγελία και μόνο όσοι εμπλέκονται σταματούν να εργάζονται στη δομή” ενημέρωσε.

Όσο για το συγκεκριμένο ίδρυμα, η υφυπουργός Πρόνοιας επεσήμανε ότι υπάρχουν και άλλες καταγγελίες οικονομικού χαρακτήρα, που την αφορούν.

“Το συγκεκριμένο ίδρυμα στην Αττική, έχει ήδη εισαγγελική έρευνα για παράνομες υιοθεσίες” ενημέρωσε. “Υπάρχει ήδη γι’ αυτό μηνυτήρια αναφορά και την εξετάζει η εισαγγελία” ανέφερε.

“Η καταγγελία που ήρθε στα χέρια μου αφορά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, είναι σοβαρή και επώνυμη από τρεις ανθρώπους, κατονομάζει τουλάχιστον δύο εργαζόμενους μέσα στη δομή και πέντε παιδιά που με εισαγγελική παραγγελία μεταφέρθηκαν από τη δομή στο νοσοκομείο Παίδων, όπου και εξετάζονται από παιδιάτρους και παιδοψυχιάτρους” ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

enikos.gr