Στην τετράδα ο Παναθηναϊκός (2-0) τον Άρη

Δώδεκα τελικές ο Παναθηναϊκός, μόλις δύο ο Άρης. Έξι στην εστία του Κουέστα, καμία σε αυτή του Μπρινιόλι. Όλο κι όλο; Ένα δοκάρι έπειτα από στημένη μπάλα για τους κίτρινους. Αυτό του Μπεναλουάν στο 40′. Και η τύχη τους; Ίδια με αυτή των τεσσάρων προηγούμενων αντιπάλων που αντιμετώπισαν στη Λεωφόρο τον Παναθηναϊκό.

Με σκυμμένο το κεφάλι και με απόσταση πλέον από την τετράδα. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς συνεχίζει να εντυπωσιάζει με το ποδόσφαιρο που παίζει, με την κατοχή της μπάλας που έχει στα παιχνίδια της, με την κυνικότητά της. 2-0 και τον Άρη, όπως έκανε και με τον Παναιτωλικό και με τον Ατρόμητο και με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Το αγαπημένο του σκορ.

Πέμπτη νίκη στα έξι τελευταία ματς πρωταθλήματος για τους πράσινους, που σε αυτό το διάστημα έχουν χάσει μόνο από την ΑΕΚ. Ενδιάμεσα είχαν και την πρόκριση στο Κύπελλο απέναντι στον Βόλο, που θα συναντήσουν μπροστά τους την ερχόμενη Κυριακή.

Αλλά η σημερινή ήταν διπλής σημασίας, ελέω αντιπάλου. Ο Άρης είναι – θεωρητικά – ο ανταγωνιστής του Παναθηναϊκού στη… μάχη για την τέταρτη θέση. Αλλά μονάχα θεωρητικά.

Γιατί με την εικόνα που βγάζουν οι δύο ομάδες στο γήπεδο, ο Παναθηναϊκός δεν θα πρέπει να βλέπει τι γίνεται πίσω του (στο συν πέντε πλέον και με ματς λιγότερο από τον Άρη), αλλά μπροστά του. Την ώρα που ο Άρης κυνηγά την εξάδα (ή την τετράδα), ο Παναθηναϊκός κυνηγά τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, που είναι στην τρίτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τον αγώνα πιέζοντας πολύ ψηλά τον Άρη, ο οποίος δεν μπορούσε να κρατήσει την μπάλα, δείχνοντας «κομμένος» στα δύο. Με τους Βιγιαφάνιες και Λούντκβιστ να παίρνουν όλο το παιχνίδι στα πόδια τους, οι «πράσινοι» άρχισαν να «χτίζουν» με υπομονή το παιχνίδι τους και κάπως έτσι έφτασαν και στο γκολ αρκετά νωρίς στον αγώνα.

Στο 14’ έπειτα από εξαιρετική κυκλοφορία των «πράσινων», ο Χουάνκαρ «απομονώθηκε» και βρέθηκε αμαρκάριστος από τα αριστερά βγάζοντας μία χαμηλή σέντρα, ο Αϊτόρ ακούμπησε την μπάλα όσο χρειαζόταν για να… μπερδέψει τους στόπερ του Αρη κι ο Παλάσιος με διπλή προσπάθεια από κοντά έκανε το 1-0 για τον Παναθηναϊκό.

Μετά το γκολ οι «πράσινοι» έλεγξαν απόλυτα το τέμπο του αγώνα κι έφτασαν δύο φορές κοντά στο δεύτερο γκολ μέσα σε ένα δίλεπτο. Στο 36’ από φάουλ του Αϊτόρ, ο Λούντκβιστ μπήκε στην πορεία της μπάλας κι έπιασε πολύ ωραία κεφαλιά, αλλά ο Κουέστα μπλόκαρε στη γωνία του. Ένα λεπτό μετά από καταπληκτική ατομική ενέργεια του Αϊτόρ και σέντρα σουτ προς το «παραθυράκι», ο γκολκίπερ του Άρη έδιωξε εντυπωσιακά και ο Παλάσιος από πλάγια θέση δεν μπόρεσε να σημαδέψει σωστά πλασάροντας άουτ.

Στο 40’ ο Άρης απείλησε για πρώτη φορά (και πολύ σοβαρά) την «πράσινη» εστία, όταν από κόρνερ του Γκάνεα, ο Μπεναλουάν έπιασε καρφωτή κεφαλιά που χτύπησε με δύναμη στο οριζόντιο δοκάρι του Μπρινιόλι, με την άμυνα του «τριφυλλιού» να απομακρύνει στη συνέχεια.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε και στο δεύτερο ημίχρονο με το πόδι στο… γκάζι και στο 50’ έχασε μεγάλη ευκαιρία για το 2-0, όταν από εξαιρετική κίνηση και τελείωμα του Αϊτόρ η μπάλα χτύπησε στο αριστερό δοκάρι του Κουέστα κι απομακρύνθηκε από τους αμυντικούς του Άρη.

Μετά το 60’ ο ρυθμός του αγώνα έπεσε, όμως ο Παναθηναϊκός εξακολούθησε να είναι πιο επιθετικός κι έφτασε εντέλει στο 2-0 στο 83’ με τον καλύτερό του παίκτη, τον Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα, ο οποίος «κατέβασε» την μπάλα εξαιρετικά μετά την ασίστ του Παλάσιος, πλάσαρε προς την εστία και με τη βοήθεια της κόντρας πάνω στον Σούντγκρεν «κρέμασε» τον Κουέστα, «καθαρίζοντας» τη νίκη για τους «πράσινους».

Στο 87’ ο Παλάσιος έφτασε κοντά σε δεύτερο προσωπικό γκολ, όμως το πλασέ του πέρασε ελάχιστα άουτ από το «παραθυράκι» του Κουέστα ενώ στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Κουέστα έδιωξε το εξαιρετικό σουτ του Χατζηθεοδωρίδη.

Διαιτητής: Βασίλης Φωτιάς (Πέλλας)
Κίτρινες: Βιγιαφάνιες – Σάσα, Μπεναλουάν

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): 
Μπρινιόλι, Σάντσες, Σένκεφελντ, Βέλεθ, Χουάνκαρ (85’ λ. τρ. Κώτσιρας), Αλεξανδρόπουλος, Λούντκβιστ (85’ Βιτάλ), Αϊτόρ, Βιγιαφάνιες, Παλάσιος (90’+2’ Χατζηθεοδωρίδης), Μακέντα (79’ Ιωαννίδης).
ΑΡΗΣ (Άκης Μάντζιος): Κουέστα, Σούντγκρεν (85’ Σάκιτς), Μπεναλουάν, Μπράμπετς, Γκάνεα (53’ Μπερτόλιο), Τζέγκο, Εντιαγέ (85’ Χαΐροβιτς), Σάσα, Ιτούρμπε (62’ Μάνος), Λούμορ, Λόπεθ.