Σοκ στην ελληνική παροικία της Αυστραλίας-Πέθανε πρωταθλητής της Άρσης Βαρών, από Κορωνοϊό

Σίδνεϊ.- Συγκίνηση έχει προκαλέσει ομογένεια αλλά και στην ευρύτερη κοινωνίας της Αυστραλίας ο θάνατος του 23χρονου Τζέιμς Κονδυλιός, που κατέληξε από κορoνοϊό στο νοσοκομείο St Vincent του Σίδνεϊ

Βραβευμένος επιστήμονας και πρώην πρωταθλητής της Άρσης Βαρών, ο Κονδυλιός ήταν διπλά εμβολιασμένος, ενώ δεν αντιμετώπιζε ιατρικά προβλήματα. Ήταν νέος και υγιής, μέχρι που μολύνθηκε από κορωνοϊό. Ο θάνατός του επήλθε λίγες ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο του Σιδνεϊ, όπου και μεγάλωσε.

Η οικογένεια του ομογενή, που ήταν πολύ κοντά στην εκκλησία, καταγόταν από το Καστελλόριζο.

Η κηδεία του θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 13 Ιανουαρίου από τον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Kingsford του Σίδνεϊ.

Τις τελευταίες μέρες τουλάχιστον πέντε άτομα ελληνικής καταγωγής έχουν πεθάνει με κορονοϊό, όλα μεγάλα σε ηλικία και εκατοντάδες είναι αυτοί που νοσούν.

Ο θάνατός του Κoνδυλιού προκάλεσε σοκ, τόσο στην οικογένειά του, όσο και στους φίλους του. Σε ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι φίλοι του επισημαίνουν ότι ο θάνατος του 23χρονου είναι μία υπενθύμιση προς όλους, ότι ο κορωνοϊός μπορεί να πλήξει νέους και υγιείς ανθρώπους.

Από την καταχώρηση της αγγελίας της κηδείας του άτυχου νέου. Φώτο: Facebook

Ο Κονδυλιός φοίτησε στο Waverley College. Το 2015 εκπροσώπησε την Αυστραλία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών στη Φινλανδία, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Αργότερα ολοκλήρωσε τις σπουδές του και πήρε πτυχίο ανώτερης επιστήμης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα.

Το 2019 του απένειμαν το εθνικό βραβείο επιστήμης για την εργασία του στη δασοκομία και την κλιματική αλλαγή. Ο ίδιος εργαζόταν το τελευταίο διάστημα ως επιστήμονας δεδομένων στο Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών στην Καμπέρα.

Μέσα σε τρεις ημέρες, η ΝΝΟ ξεπέρασε το σύνολο κρουσμάτων της «Δέλτα»

Μπροστά στην έκρηξη κρουσμάτων που αντιμετωπίζει όλη την χώρα, και την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία από την αύξηση των ασθενών του κορονοϊού, οι πολιτειακές κυβερνήσεις παίρνουν νέα μέτρα σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν την ταχεία εξάπλωση του “Όμικρον” μέσα στην κοινωνία.

Η Νέα Νότια Ουαλία, μέσα σε τρεις ημέρες, κατέγραψε παραπάνω μολύνσεις από το σύνολο των κρουσμάτων της έξαρσης «Δέλτα» που διήρκησε από τον Ιούνιο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Με 38.625 θετικές περιπτώσεις την Παρασκευή και ακόμα 11 θανάτους, η πολιτειακή κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την εκ νέου επιβολή κάποιων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει η εξάπλωση κρουσμάτων «Όμικρον» στην Πολιτεία.

Στα νοσοκομεία της ΝΝΟ δέχονται θεραπεία 1.738 ασθενείς, εκ των οποίων 134 είναι στην Εντατική.

Στο τραπέζι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων, η ακύρωση μεγάλων μαζικών εκδηλώσεων, αλλά και χειρουργικές επεμβάσεις που δεν θεωρούνται έκτακτες, ως απάντηση στον αυξανόμενο φορτίο των θετικών περιπτώσεων στην Πολιτεία.

Στη Βικτώρια, ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από COVID-19 στα νοσοκομεία αυξήθηκε σε 644, με την Πολιτεία να καταγράφει άλλα 21.728 κρούσματα την Παρασκευή και έξι ακόμη θανάτους.

Στην Εντατική βρίσκονται 56 ασθενείς, εκ των οποίων οι 24 έχουν διασωληνωθεί.

Από την Παρασκευή μπήκε ξανά ο περιορισμός 1 ατόμου ανά 2 τ.μ. στους χώρους εστίασης ενώ καθίσταται υποχρεωτικό αν κάποιος εξεταστεί θετικός με rapid antigen test (RAT) να ενημερώσει το Υπουργείο Υγείας, μέσω διαδικτυακής φόρμας ή δια τηλεφώνου, και θα θεωρείται «πιθανό» (probable) κρούσμα με την υποχρέωση να απομονωθεί για 7 ημέρες, και να ενημερώσει τις «επαφές» του.

Δραστικά μέτρα πήρε και η κυβέρνηση της Βόρειας Περιοχής, “κλείνοντας” τους ανεμβολίαστους κατοίκους μέσα στα σπίτια τους μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας.

Όσοι κάτοικοι, άνω των 16 ετών, δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά COVID, θα είναι υποχρεωμένοι να μείνουν στο σπίτι τους, με δικαίωμα να κυκλοφορήσουν στην κοινωνία για τρεις και μόνο λόγους (για ιατρική περίθαλψη, την αγορά τροφίμων και απαραίτητων ειδών, καθώς και για να παρέχουν φροντίδα σε μέλος της οικογένειάς τους).