Δικαστής για Τζόκοβιτς – «Τι παραπάνω θα μπορούσε να κάνει;»

Με σχεδόν μισή ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε τελικά η ακροαματική διαδικασία της έφεσης του Νόβακ Τζόκοβιτς για την ακύρωση της βίζας.

Η πλευρά του Σέρβου ήταν αυτή που μπήκε πρώτη, με τον νομικό εκπρόσωπο του «Νόλε», Νικ Γουντ, να παρουσιάζει όλα όσα έκανε ο πελάτης του για να πάρει την ιατρική εξαίρεση που θα του επέτρεπε να αγωνιστεί στο Australian Open.

Ο Γουντ ανέφερε πως παρότι δεν χρειαζόταν, ο Τζόκοβιτς παρέδωσε επίσημη ταξιδιωτική δήλωση και παρείχε τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξαίρεση του. Μάλιστα, ο Σέρβος τενίστας και Νο.1 του κόσμου, έδωσε ένα έγγραφο το οποίο το είχε υπογράψει από έναν εξαιρετικά καταρτισμένο ιατρό, έναν καθηγητή και μια ανεξάρτητη ομάδα ειδικών που συστάθηκε από την κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτώρια, στο οποίο αναφερόταν πως ο Τζόκοβιτς δεν μπορούσε να εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους.

Και μόλις τελείωσε η ακρόαση του Γουντ, ο δικαστής Άντονι Κέλι, εξέφρασε την απορία: «Τι άλλο μπορούσε να κάνει αυτός ο άνθρωπος για να μπει στην Αυστραλία;», με τον εκπρόσωπο του Τζόκοβιτς να απαντά «Συμφωνώ μαζί σας εντιμότατε».

Πλέον, μετά τις κινήσεις των δικηγόρων του «Νόλε» και την κατάθεση των σχετικών εγγράφων,  σήμερα θα ξεκαθαρίσει εάν ο Σέρβος τενίστας θα παραμείνει ή, όχι σε αυστραλιανό έδαφος, προκειμένου να αγωνιστεί στο Australian Open.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν είχε δώσει στον Νόβακ Τζόκοβιτς κάποια διαβεβαίωση ότι η ιατρική εξαίρεση που έλεγε πως είχε, προκειμένου να μπει στη χώρα χωρίς να έχει εμβολιαστεί για τον κορονοϊό, θα γίνει δεκτή, όπως αναφέρουν δικηγόροι της κυβέρνησης σε έγγραφα που κατέθεσαν στο δικαστήριο, ενόψει της  σημερινής εκδίκασης της υπόθεσης.

Η νομική ομάδα του Σέρβου τενίστα έχει ανακοινώσει ότι ο «Νόλε» είχε λάβει ένα έγγραφο από το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο τον ενημέρωνε πως οι απαντήσεις του στη Δήλωση Ταξιδιώτη στην Αυστραλία υποδείκνυαν ότι πληρούσε τις προϋποθέσεις για είσοδο στη χώρα χωρίς να μπει σε καραντίνα.

Όμως, η δήλωση της κυβέρνησης, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Κυριακής, αναφέρει ότι το email του υπουργείου δεν αποτελεί εγγύηση «ότι η λεγόμενη “ιατρική εξαίρεσή” του θα γινόταν αποδεκτή» και πως οι απαντήσεις του θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν και να επαληθευθούν κατά την άφιξή του.

Επίσης, η δήλωση της κυβέρνησης αμφισβητεί τον ισχυρισμό του 34χρονου Σέρβου για ιατρική εξαίρεση από τις απαιτήσεις εμβολιασμού της Αυστραλίας βάσει του ότι προσβλήθηκε από κορονοϊό στα μέσα Δεκεμβρίου. «Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ο αιτών είχε “οξεία σοβαρή ιατρική ασθένεια” τον Δεκέμβριο του 2021. Το μόνο που έχει πει είναι ότι βρέθηκε θετικός στην COVID-19» ανέφερε η κυβερνητική δήλωση.

Ο Τζόκοβιτς ελπίζει να κατακτήσει τον 21ο τίτλο του σε τουρνουά γκραν σλαμ στο Australian Open, το οποίο αρχίζει στη Μελβούρνη στις 17 Ιανουαρίου. Όμως, αντί να προπονείται, είναι περιορισμένος σε ένα ξενοδοχείο που χρησιμοποιείται για να φιλοξενήσει αιτούντες άσυλο. Ο Σέρβος αμφισβητεί την απόφαση να ακυρωθεί η βίζα του αφού τον σταμάτησαν κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης την Πέμπτη.

Αυτή τη στιγμή ο Τζόκοβιτς βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με τους περισσότερους τίτλους σε τουρνουά γκραν σλαμ, την οποία «μοιράζεται» με τον Ελβετό Ρότζερ Φέντερερ και τον Ισπανό Ράφα Ναδάλ, καθώς άπαντες μετρούν από 20 κατακτήσεις.