Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ: Ζοφερές προοπτικές για την οικονομική ανάκαμψη του πλανήτη

VIA ASSOCIATED PRESS

Μόνο ένα στα 10 μέλη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα αναμένει ότι η παγκόσμια ανάκαμψη της οικονομίας θα επιταχυνθεί τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση με τη συμμετοχή σχεδόν 1.000 επιχειρηματιών, κυβερνήσεων και ακαδημαϊκών ηγετών. Μόνο ένας στους έξι εμφανίζεται αισιόδοξος.

Η κλιματική αλλαγή θεωρήθηκε ως ο υπ′ αριθμόν ένα κίνδυνος από τους ερωτηθέντες στην ετήσια έκθεση κινδύνων του WEF, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, ενώ η διάβρωση της κοινωνικής συνοχής, οι κρίσεις διαβίωσης και η επιδείνωση της ψυχικής υγείας αναγνωρίστηκαν ως κίνδυνοι που έχουν αυξηθεί περισσότερο από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να ενωθούν και να υιοθετήσουν μια συντονισμένη προσέγγιση για να αντιμετωπίσουν τις αδυσώπητες παγκόσμιες προκλήσεις και να οικοδομήσουν μια ανθεκτικότητα ενόψει της επόμενης κρίσης», δήλωσε η Σαάντια Ζαχίντι, διευθύνουσα σύμβουλος του WEF.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θεωρήθηκαν ο μεγαλύτερος κίνδυνος στον κόσμο βραχυπρόθεσμα και η αποτυχία της δράσης για το κλίμα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα – από δύο έως 10 χρόνια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η συμφωνία στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 τον Νοέμβριο του περασμένου έτους επικροτήθηκε ευρέως για τη διατήρηση των προοπτικών περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, αλλά πολλά από τα σχεδόν 200 έθνη ήθελαν να αποχωρήσουν από τη διάσκεψη στη Γλασκώβη με περισσότερες δεσμεύσεις.

Η κλιματική αλλαγή φαίνεται ήδη να συμβάλλει σε πιο ακραία καιρικά μοτίβα. «Η αποτυχία δράσης για την κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να συρρικνώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά ένα έκτο και οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο COP26 εξακολουθούν να μην επαρκούν για την επίτευξη του στόχου του 1,5 (βαθμούς Κελσίου)», τονίζει ο Πίτερ Τζίτζερ, επικεφαλής του ομίλου για θέματα κινδύνου Zurich Insurance, που βοήθησε στη σύνταξη της έκθεσης.

Η έκθεση του WEF υπογραμμίζει επίσης τέσσερις τομείς αναδυόμενου κινδύνου – την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, μια άτακτη κλιματική μετάβαση, τις μεταναστευτικές πιέσεις και τον ανταγωνισμό στο διάστημα.

Η προοπτική 70.000 εκτοξεύσεων δορυφόρων τις επόμενες δεκαετίες, εκτός από τον διαστημικό τουρισμό, εγκυμονεί κινδύνους συγκρούσεων και αύξησης των συντριμμιών στο διάστημα, εν μέσω έλλειψης κανονισμών.

«Ποιος κυβερνά το διάστημα;» διερωτήθηκε η Καρολίνα Κλιντ, επικεφαλής διαχείρισης κινδύνων για την ηπειρωτική Ευρώπη στην ασφαλιστική εταιρεία Marsh, η οποία βοήθησε επίσης στη σύνταξη της έκθεσης.

Η έκθεση δημοσιεύεται κάθε χρόνο πριν από την ετήσια συνεδρίαση του WEF στο Νταβός. Ωστόσο, το WEF με έδρα τη Γενεύη τον περασμένο μήνα ανέβαλε την εκδήλωση του Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα του 2022 λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής του Ομικρον.

huffingtonpost.gr