Παναγιωτόπουλος – Παρλί στο ναυπηγείο που χτίζεται η ελληνική φρεγάτα Belharra

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βρίσκεται στην Γαλλία, όπου αύριο θα μεταβεί στην Λοριάν στο ναυπηγείο που χτίζεται η ελληνική φρεγάτα Belharra.

Η πρώτη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας για το 2022 και παράλληλα η πρώτη άτυπη υπουργική συνάντηση της γαλλικής Προεδρίας, θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο, στις 12 και 13 Ιανουαρίου στο Ateliers des Capucins στη Βρέστη. Θα ακολουθήσει η άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών (Gymnich).

Αυτή η πρώτη άτυπη υπουργική συνάντηση της γαλλικής προεδρίας, που θα συγκεντρώσει τους 27 Υπουργούς Άμυνας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προεδρεύεται από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

Ασφάλεια και άμυνα

Η συνάντηση που από τους Γάλλους χαρακτηρίζεται ως «ορόσημο» θα επιτρέψει στους υπουργούς να μοιραστούν τις προτεραιότητές τους στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Προγραμματίζονται πολλές συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένου δείπνου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, μια συνεδρίαση εργασίας για αμφισβητούμενες στρατηγικές περιοχές, ιδίως στον τομέα του διαστήματος, και μια κοινή συνεδρίαση εργασίας Άμυνας και Εξωτερικών Υπουργών Υποθέσεων.

Στρατηγική Πυξίδα

Σε αυτό το τελικό στάδιο, οι συζητήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν ιδίως στο έργο «Strategic Compass». Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναπτύξει μια Λευκή Βίβλο που θα καθορίζει τον οδικό χάρτη για την ασφάλεια και την άμυνα έως το 2030.

 

Με βάση μια κοινή ανάλυση απειλών, θα καθορίσει τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν σε τέσσερις βασικούς τομείς: διαχείριση κρίσεων, ανάπτυξη ικανοτήτων , ανθεκτικότητα και συνεργασίες. Το αποτέλεσμα των εργασιών δύο ετών, που ξεκίνησε υπό τη γερμανική Προεδρία, αυτό το έγγραφο πρόκειται να οριστικοποιηθεί έως τον Μάρτιο του 2022 προκειμένου να εγκριθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Μαρτίου.

Στο Λοριάν ξεκινά το χτίσιμο της πρώτης ελληνικής φρεγάτας Belharra

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με την Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, θα επισκεφθεί την Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου, το ναυπηγείο της NAVAL, στο Λοριάν (Lorient), όπου ξεκινά το χτίσιμο της πρώτης ελληνικής φρεγάτας Belharra.

«Η Ελλάδα ανακοίνωσε στις 28 Σεπτεμβρίου ότι σκοπεύει να παραγγείλει τρεις Φρεγάτες Άμυνας και Επέμβασης (FDI) γαλλικής κατασκευής, με δυνατότητα αγοράς και τέταρτης. Αυτές οι φρεγάτες μάχης τελευταίας γενιάς κατασκευάζονται στο ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient, όπου δημιουργούν αρκετές εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Οι πρώτες Φρεγάτες που προορίζονται για την Ελλάδα θα παραδοθούν το 2025» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

 

Οι δύο υπουργοί θα επισκεφθούν το εργοτάξιο του ναυπηγείου, όπου θα δουν την πρόοδο των εργασιών στη φρεγάτα με την παρουσία του Pierre Éric Pommellet, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Naval Group.

Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας θα συνοδεύει στο ταξίδι του ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.

Πηγή: enikos.gr