Απάντηση της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας σε νέο άρθρο της Gothenburg Post

Η φωτογραφία είναι από το omogeneianews
Η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας απάντησε σε νέο επικριτικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Göteborgs-Posten («GP») στις 30 Δεκεμβρίου 2021. Στο τελευταίο του άρθρο, η κύρια κριτική του GP εις βάρος της Ι. Μητροπόλεως συνοψίζεται στον τίτλο του άρθρου:
Kyrka förde över miljonbelopp till ekobrottsling
«Εκκλησία μεταφέρει ποσό ενός εκατομμυρίου σε οικονομικό εγκληματία»
Η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυϊας, στην απάντησή της υποστηρίζει: “Όπως θα εξηγηθεί λεπτομερώς κατωτέρω, ο τίτλος είναι καθόλα αναληθής“.
Η Ι. Μητροπόλη,  αναφέρει επίσης ότι στις 18 Δεκεμβρίου 2021, σε δήλωσή της  “έδωσε αληθείς και περιεκτικές απαντήσεις, σε όλα τα βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τις ψευδείς κατηγορίες του GP σε προηγούμενα άρθρα της, μαζί με υποστηρικτικά έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία“.
Και προσθέτει:  “Αν και ο GP ενημερώθηκε για τη δήλωση της Ι. Μητροπόλεως, της 18ης Δεκεμβρίου 2021, δεν παρείχε ούτε ένα ουσιαστικό σχόλιο για κάποιο από τα σημεία που τέθηκαν στη δήλωση. Φαίνεται ότι ο GP προτιμά, να παραβλέπει εντελώς τα στοιχεία που παρουσιάζονται, τα οποία διαψεύδουν πλήρως τα όσα αναφέρουν τα προηγούμενα άρθρα του GP. Ο λόγος είναι ξεκάθαρος: ο GP δεν έχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τους ψευδείς ισχυρισμούς και τις κατηγορίες του, και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαντήσεις που έδωσε η Ι. Μητρόπολις. Φυσικά, αρκετοί ανακριβείς ισχυρισμοί που δημοσιεύθηκαν από τον GP θα μπορούσαν εύκολα να επαληθευτούν ως ψευδείς και να ανακληθούν, εάν ο GP είχε ενεργήσει σύμφωνα με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Παρόλα αυτά, ο GP συνεχίζει στο τελευταίο άρθρο του, να εξαπολύει ψευδείς κατηγορίες, που βασίζονται σε αναληθείς ή εντελώς παραποιημένες δηλώσεις κατά της Εκκλησίας, οι οποίες στερούνται παντελώς αποδεικτικών στοιχείων, για να στηρίξουν τις κατηγορίες του“.
Σημειώνεται ότι συνεχόμενα δημοσιεύματα της Σουηδικής εφημερίδας, που αναφέρονται σε σκανδαλώδη διοίκηση της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας και σε κακοδιαχείριση του Μητροπολίτη κ. Κλεόπα, προκάλεσαν ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως που χαρακτηρίζει τις αναφορές της εφημερίδας Göteborgs-Posten (GP) και του Σουηδού δημοσιογράφου Μάικλ Βερντίτσιο (Michael Verdicchio) «ψευδείς, αβάσιμες και τεχνηέντως κατασκευασμένες ιστορίες».
Επί του τελευταίου του άρθρου και της κριτικής του GP, η  απάντηση της Ι. Μητροπόλεως αναφέρει, μεταξύ άλλων, και ότι:  ¨Πρώτον, η Ι. Μητρόπολις δεν έχει «μεταβιβάσει αναίτια» κανένα ποσό σε κανέναν. Η Ι. Μητρόπολις πλήρωσε ένα τιμολόγιο για εργασίες αποκατάστασης που όντως πραγματοποιήθηκαν, καλής ποιότητας, σε νόμιμο και αδειοδοτημένο εργολάβο.
Δεύτερον, ο εργολάβος δεν ήταν οικονομικός εγκληματίας (Σουηδ. ekobrottsling) όταν πληρώθηκε το τιμολόγιο και δεν είναι ούτε και σήμερα οικονομικός εγκληματίας. Αυτό που πραγματικά συνέβη είναι ότι ο εργολάβος έλαβε περίοδο χάριτος/προειδοποίηση, σχεδόν δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του στην Ι. Μητρόπολη, επειδή έλαβε γονικό επίδομα από κρατικό φορέα, για λίγες ημέρες που δεν το δικαιούταν. Σύμφωνα με τη Σουηδική κρατική εισαγγελική αρχή, αρμόδια για οικονομικά εγκλήματα, αυτό που έκανε ο εργολάβος δεν θεωρείται «οικονομικό έγκλημα» (Σουηδ. ekobrott) και επομένως ο εργολάβος δεν είναι οικονομικός εγκληματίας (Σουηδ. ekobrottsling), όπως ισχυρίζεται ο GP“.
Ακολούθως η δήλωση της Ι. Μητροπόλεως αναφερόμενη λεπτομερώς στο δημοσίευμα της 30ης Δεκεμβρίου 2021, επισυνάπτοντας “αποδεικτικά στοιχεία και σχετική τεκμηρίωση” υποστηρίζει ότι  “οι ισχυρισμοί του GP είναι αναληθείς, ή εντελώς παραποιημένοι“. Και καταλήγει:  “Η Ι. Μητρόπολις είναι πεπεισμένη ότι με την παρούσα δήλωση θα μπορέσουμε επιτέλους να δώσουμε τέλος και να διαψεύσουμε τους ψευδείς ισχυρισμούς και τις κατηγορίες του GP, προκειμένου να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια χιλιάδων ενοριτών, οικογενειών και πιστών στις ενορίες μας, σε ολόκληρη τη Σουηδία και την Σκανδιναυΐα, καθώς και την Εκκλησία καθόλη.”
PHP: Ολόκληρη η δήλωση της Ι. Μητροπόλεως δημοσιεύεται στο omogeneianews.com