Εμείς θα το τολμήσουμε, για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η είδηση ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα μοιράσει Voucher 200 Ευρώ –και, μάλιστα, χωρίς προϋποθέσεις-  στους εκπαιδευτικούς για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, χαροποίησε ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς μας, που, είναι αλήθεια, με την πανδημία εργάζονται σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Τα voucher 200 ευρώ για κάθε εκπαιδευτικό θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ ετοιμάζεται σχετική νομοθετική ρύθμιση να κατατεθεί στη Βουλή.

Στο σημείο αυτό η Panhellenic Post τολμάει να προτρέψει την Υπουργό Παιδείας κυρία Νίκη Κεραμέως να ενεργήσει ώστε να επεκταθεί η διάθεση των Voucher και στους Έλληνες εκπαιδευτικούς που είναι αποσπασμένοι και διδάσκουν σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού! Γιατί όχι;

Είναι γνωστά τα προβλήματα που οι περισσότεροι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν, με μισθούς που βάση της τιμαριθμικής πολιτικής των ξένων χωρών, όπως  Αμερικής, Αυστραλίας, Γερμανίας, Αγγλίας (όπου μάλιστα η μετατροπή Ευρώ σε λίρες είναι ασύμφορη),  δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Ενώ ορισμένοι εκπαιδευτικοί για διάφορους λόγους δεν λαμβάνουν ούτε το ειδικό επιμίσθιο.  (σ.σ. Το ειδικό επιμίσθιο χορηγείται από το Ελληνικό Δημόσιο και καθορίζεται με τη με αριθ.2/20801/0022/14.3.2012 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 807 Β΄) και καταβάλλεται στους δικαιούχους επιπλέον των τακτικών αποδοχών, εφόσον δεν καταβάλλεται για τον ίδιο σκοπό αποζημίωση από Φορέα του Ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό ή τοπική πηγή ή ξένη Αρχή).

Εξάλλου σχετικά πρόσφατα είναι και τα προβλήματα που λόγω πανδημίας απασχόλησαν τους αποσπασμένους Έλληνες εκπαιδευτικούς καθώς βρέθηκαν μεταξύ δυο αντικρουόμενων ρυθμίσεων για το ίδιο ζήτημα (καταβολή επιμισθίου), υπό διαφορετικών οδηγιών από πλευράς των, κατά τόπους, Συντονιστών Εκπαίδευσης.

Καθώς, μάλιστα, το Voucher 200 Ευρώ καταβάλλεται στους εκπαιδευτικούς δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως κοινωνικών ή άλλων κριτηρίων, νομίζουμε ότι πρέπον και δίκαιο είναι να επεκταθεί και στους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς.