Η Ομιλία Ανδρουλάκη στην ΚΟ του ΚΙΝΑΛ- Ολοκληρώνεται η συζήτηση επί της Πρότασης Μομφής

Συνεχίζεται για τρίτη και τελευταία ημέρα η συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση. Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί, σήμερα αργά το βράδυ η διαδικασία.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε, πριν λίγο, η ομιλία του Προέδρου του ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη στην κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Η ομιλία ήταν εστιασμένη στην πρόταση Μομφής κατά της Κυβέρνησης που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ομιλία του κ. Ανδρουλάκη έγινε στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής και προς τους βουλευτές του κόμματός του διότι ο ίδιος δεν έχει την βουλευτική ιδιότητα και, επομένως, δεν μπορούσε να ομιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αναλυτκότερα η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του στην ΚΟ του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ενώ υπογράμμισε ότι απέναντι στο δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, η εναλλακτική είναι στη σύγχρονη δημοκρατική παράταξη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκίνησε την ομιλία του στην ΚΟ του ΚΙΝΑΛ αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησης τα τελευταία 2,5 χρόνια αναφορικά με την πανδημία και την οικονομία αλλά επέμεινε και στην πρόσφατη κακοκαιρία. Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι η εικόνα που περιγράφει δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

«Η κακοκαιρία αποκάλυψε σε όλο το μεγαλείο την ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους. Δεν υπήρξε ούτε σχεδιασμός ούτε συντονισμός», ανέφερε, ενώ υπογράμμισε ότι λάθος που επαναλαμβάνεται δεν είναι λάθος.

«Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ζητήσει μια μισή συγγνώμη, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Η κατάσταση θύμιζε το «απόψε αυτοσχεδιάζουμε».

Ο πολίτης είναι ανασφαλής

Διαψεύστηκαν όλες οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού ακόμα και αυτή για την ασφάλεια, πρόσθεσε που «για εμάς είναι είναι πρωτεύον ζήτημα. Η ασφάλεια δεν αφορά μόνο το πολύ σημαντικό ζήτημα της εγκληματικότητας, αλλά και άλλες πτυχές της ζωής του πολίτη, όπως η υγειονομική κρίση, η ακρίβεια, η κατάσταση της οικονομίας.

«Από τότε που ο πρωθυπουργός έκανε τη δήλωση ότι διανύουμε το τελευταίο μίλι η κατάσταση είναι δραματική», σημείωσε αναφερόμενος στους μεγάλους αριθμούς των θανάτων που καταγράφουν ρεκόρ στην Ευρώπη.

Άλλο πρόβλημα με την ασφάλεια είναι και η ακρίβεια. Οι αυξήσεις των τιμών είναι ραγδαίες και η ακρίβεια θα είναι παρούσα το 2022, όπως αναφέρει η ΤτΕ. Η κυβέρνηση πήρε ελάχιστα μέτρα για τα νοικοκυριά και δεν έκανε καμία παρέμβαση στη ρύθμιση της τιμής της ενέργειας.

Ανασφάλεια υπάρχει και για την ευάλωτη οικονομία μας. Το ΑΕΠ είναι χειρότερης ποιότητας, καθώς οι κρατικές ενισχύσεις δεν είναι πλούτος, αλλά χρέος. Οι δαπάνες της κυβέρνησης δεν απευθύνθηκαν προς παραγωγικές επενδύσεις. Η αναγκαία κρατική παρέμβαση δεν οδήγησε την οικονομία σε ένα δίκαιο παραγωγικό μοντέλο.

Απαιτούνται σήμερα τολμηρές μεταρρυθμίσεις για να μην πληρώσουν την κρίση οι επόμενες γενιές

Οι ανισότητες έχουν οξυνθεί με τον κατώτατο μισθό να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ασφάλεια σημαίνει αξιοπρεπής εργασία, κοινωνικό κράτος, δίκαιη και πράσινη ανάπτυξη.

Τι προτείνουμε;

«Η πολιτική προστασία αποκτά σε ευρωπαϊκό επίπεδο έναν καίριο ρόλο σε αντίθεση με την Ελλάδα που βασίζεται ακόμα σε δομές που δημιουργήθηκαν πριν είκοσι χρόνια. Σήμερα πρέπει ο σχεδιασμός να αλλάξει με γνώμονα τις πρωτοβουλίες και τους στόχους της Ευρώπης, που έχει προχωρήσει σε έναν σύγχρονο μοντέλο που βασίζεται στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο σχεδιασμός πρέπει να στρέφεται στις ανάγκες τοπικά αλλά και στις μονάδες πρώτης γραμμής. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι πολυτέλεια η επένδυση στο ΕΣΥ σήμερα. Η υγεία και η παιδεία είναι αγαθά που πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν για όλους.

Εάν η κυβέρνηση είχε φροντίσει να ενισχύσει την πρωτοβάθμια υγεία, τα νοσοκομεία δεν θα δοκιμαζόταν έτσι και οι εμβολιασμοί έχουν θα είχαν ενισχυθεί. Μόλις 1,5 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πάει στην υγεία, και μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά τα χρήματα κατευθύνεται σε ανακαίνιση κτιρίων και όχι στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας.

Χρειαζόμαστε πλέγμα προστασίας των ευάλωτων απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξοικονομώ με προτεραιότητα τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να ανακουφιστούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Σημαντική είναι η διασυνδεσιμότητα των εναλλακτικών μορφών ενέργειας με τα νοικοκυριά και όχι μόνο για λίγους.

Χρειάζονται ακόμα βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις για να ανακουφίσουμε τις επιπτώσεις της ακρίβειας.

Αύξηση του κατώτατου μισθού με παράλληλη μείωση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων. Το μοντέλο της φθηνής ανάπτυξης πρέπει να τελειώνει και σίγουρα δεν αποτελεί μοντέλο για τη σοσιαλδημοκρατία.

Το Ταμείο Ανάκαμψης σήμερα χρησιμοποιείται σαν ένα εκτεταμένο ΕΣΠΑ που οι μικρομεσαίοι παραμένουν παραγκωνισμένοι.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ταυτίζονται

Στη συνέχεια ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην κριτική που δέχτηκε από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του ΚΙΝΑΛ στην πρόταση μομφής, αναφέροντας ότι τα δύο κόμματα ταυτίζονται στην κριτική τους. Η Δημοκρατική Παράταξη γίνεται μέρα με τη μέρα πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βλέπουν αντιφάσεις στην απόφασή μας να υπερψηφίζουμε την πρόταση μομφής και να μη ζητάμε εκλογές, τη στιγμή που ξέρουμε ότι ποτέ από τη μεταπολίτευση δεν έπεσε κυβέρνηση μετά από πρόταση μομφής. Ανευθυνότητα είναι να ζητάς εκλογές τη στιγμή που έχουμε εκατόμβη νεκρών καθημερινά, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πριν από λίγο καιρό. Τώρα βλέποντας πως δεν κερδίζει στους πολίτες προχωρά στην πρόταση μομφής ακυρώνοντας ουσιαστικά το αίτημά του για εκλογές, καθώς για τους επόμενους έξι μήνες δεν μπορεί κανέναν κόμμα να ξανακαταθέσει πρόταση μομφής

Ο ανταγωνισμός μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αντιαισθητικό θέαμα μιας κοκορομαχίας για το ποιος κατάφερε τις μεγαλύτερες καταστροφές. Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να αισθάνεται ασφαλής συγκρινόμενος με τον κ. Τσίπρα, αλλά αυτή η ασφάλεια είναι επίπλαστη. Η πολυπόθητη αυτοδυναμία αρχίζει να του κουνά το μαντήλι, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες κοιτούν στη Δημοκρατική Παράταξη.

Η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να φύγει.

Αλλά καμία δύναμη της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να επιβάλει εκλογές. Αυτές θα τις επιβάλει ο ελληνικός λαός. Και το ΚΙΝΑΛ θα είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει στις εκλογές όποτε και να γίνουν.

Υπερψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας. Με τη δημοκρατική παράταξη μπορούμε να χτίσουμε ξανά μια ισχυρή Ελλάδας της αξιοπρέπειας, της Ευρώπης.