ΑΕΚ: Τι μπορεί να αλλάξει ο Φράνσον για Σιμάνσκι και Λε Ταλέκ

Η απόκτηση του Αλεξάντερ Φράνσον πέρασε στα ψιλά, σαν μην έγινε. Πόσο ωφελημένη όμως θα βγει η ΑΕΚ αν ο Σουηδός αποδειχθεί σωστή κίνηση; Το SPORT24 δίνει τις απαντήσεις.

Μια προσθήκη που δεν ήταν να γίνει, όμως συντελέστηκε. Πέρασε κάπως στα ψιλά καθώς ο Αλεξάντερ Φράνσον ήταν ελεύθερος από τις 31 του Δεκέμβρη, άρα ορθώς ακολούθησε ο συνειρμός για το περίεργο timing. “Μα πως είναι δυνατόν η ΑΕΚ να αποκτά ποδοσφαιριστή που κάμποσες εβδομάδες πριν, όταν της είχε προταθεί, τον είχε προσπεράσει;”. Όλα γίνονται είναι η απάντηση. Όπως το να ψάχνεις εναγωνίως κι επί 5 μήνες έναν παίκτη για να παίζει στο “6” και τελικώς να έρχεται ένας που αγωνίζεται στο “8”. Το θέμα είναι πλέον, τι ακριβώς κάνεις με αυτόν…

Από τη στιγμή που ο (άλλοτε) διεθνής Σουηδός μέσος εντάχθηκε στο ρόστερ και δεδομένα -βάσει του βιογραφικού αλλά και των χαρακτηριστικών του- έχει το προφίλ που επίσης απουσιάζει από τους υπάρχοντες μέσους, πρέπει να βρεθεί και ο τρόπος αξιοποίησής του.

Η αλήθεια είναι ότι βρίσκεται σε πτωτική πορεία εν συγκρίσει με τον ποδοσφαιριστή που κέρδισε τη μεταγραφή του στη Βασιλεία το μακρινό καλοκαίρι του 2016, όμως δεν τον πήραν και τα χρόνια. Στα 27 του έχει πράγματα να προσφέρει, γιατί όχι να μην εξελιχθεί στον επόμενο Γιόχανσον. Άλλωστε ο συμπατριώτης του και πρώην μέσος της ΑΕΚ, ομολόγησε ότι του θυμίζει πολύ τον εαυτό του.

Ο Φράνσον θα είναι έτοιμος να παίξει μετά τα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Θεωρητικά είναι και τώρα, όμως εντασσόμενος σε μια ομάδα που αυτή την εβδομάδα παίζει τα ρέστα της σε δύο αγώνες που ίσως κρίνουν πολλά για κάμποσα στελέχη του οργανισμού, δεν είναι και φρόνιμο να μπει στην αγωνιστική εξίσωση.

Αυτό πρέπει να συμβεί με τρόπο που θα βοηθήσει τον ίδιο και το σύνολο. Επίσης, πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο για τη χρησιμοποίησή του, το οποίο ίσως αποδειχθεί ευεργετικό και για άλλους, σε ένα ντόμινο αλλαγής θέσεων και ρόλων. Τι εννοούμε…

Ο Σιμάνσκι στο “6” και ο Λε Ταλέκ στο κέντρο της άμυνας

Ο Φράνσον είναι ένα καθαρό “8αρι” που όμως έχει παίξει αρκετά και στο “6”. Έχει αγωνιστεί και στις δύο θέσεις, όμως ως περισσότερο προωθημένος έκανε τα καλά παιχνίδια του. Κι όταν στη Βασιλεία τον εμπιστεύτηκαν ως αμυντικό χαφ, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το πισωγύρισμα στην καριέρα του. Αρχικώς παραχωρήθηκε ως δανεικός στη Λωζάννη κι ακολούθως επέστρεψε στη Νόρκεπινγκ, μόλις δύο χρόνια μετά τη μεταπήδησή του στο ελβετικό πρωτάθλημα. Τα πράγματα δεν είχαν πάει καλά…

Πίσω στη Σουηδία, επέστρεψε στο “8” προσπαθώντας να βρει ξανά τον τρόπο της διαφυγής από το εγχώριο πρωτάθλημα. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει ελάχιστες συμμετοχές ως αμυντικός χαφ και ήλθε στην ΑΕΚ έχοντας μάθει σε αυτές τις σεζόν να παίζει ψηλά στη μεσαία γραμμή. Θέλει μελέτη ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί, όμως ίσως δίνει λύσεις που στην παρούσα φάση, υπάρχουν υπό σκέψη.

Στην Ένωση δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την ανταπόκριση των υπαρχόντων παικτών στη θέση “6”. Ο Σιμόες, ερχόμενος από σοβαρό τραυματισμό και επέμβαση, δίνει ό,τι έχει, όπως πλέον δεν είναι αρκετό. Ο Λε Ταλέκ αποδεικνύεται αγώνα με τον αγώνα σε μια προσθήκη που δεν βγήκε.

Το να βαπτιστεί ο Φράνσον “6αρι” δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση. Η μετατόπιση του Σιμάνσκι όμως στη θέση αυτή, ενός ποδοσφαιριστή με ένταση, τρεξίματα, δυνάμεις και γνώση της θέσης καθώς έχει παίξει περισσότερα από 60 ματς στην καριέρα του, ίσως είναι μια πιο λογική λύση.

Παράλληλα, ο προαναφερθείς συνδυασμός με τον Σιμάνσκι στο “6” και τον Φράνσον στο “8”, παρέχει στον προπονητή τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τον Λε Ταλέκ στο ρόλο που σε τούτη τη φάση της καριέρας του, δεδομένα του ταιριάζει καλύτερα.

Κάποια από τα θετικά στοιχεία που ο Γάλλος διαθέτει -επί παραδείγματι οι σωστές επαφές με τη μπάλα, ότι βλέπει καλά το γήπεδο σε κοντινή και μέση απόσταση, η ψυχραιμία στις αποφάσεις του και ο δυναμισμός που βγάζει στις σωματικές επαφές- είναι σημαντικά ώστε να καθιερωθεί στο κέντρο της άμυνας, ειδικότερα σε διάταξη με τρεις στόπερ. Όλα αυτά, είναι στην παρούσα φάση υπό σκέψη…

Πηγή:sport24.gr