Πορεία Πανδημίας: Βραδεία η αποκλιμάκωση της Όμικρον

Για τα αντιικά φάρμακα είπε ότι η πλατφόρμα άνοιξε πριν μια εβδομάδα, έχουν γίνει 1.436 αιτήσεις ενώ 19 έχουν απορριφθεί.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, όλη η Ελλάδα είναι στο κόκκινο. Ωστόσο, όπως είπε, παρότι ανησυχούμε για τη συνεχιζόμενη έξαρση των κρουσμάτων, η σταδιακή άρση των μέτρων είναι εφικτή.

Από την πλευρά του, και ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι η πορεία της πανδημίας δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, ενώ υποχωρεί και η Όμικρον.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πέμπτης 10 Φεβρουαρίου από τον ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού είναι 19.154, οι θάνατοι του τελευταίου 24ώρου ανέρχονται σε 93, ενώ 516 είναι οι διασωληνωμένοι.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, η θετικότητα για σήμερα βρίσκεται στο 6,2%, ενώ έγιναν περισσότερα από 300.000 τεστ.

Γκάγκα: Πάρα πολύ σημαντικό οι αιτήσεις για τα αντιικά να γίνονται νωρίς

Αναφερόμενη στα αντιικά φάρμακα, η κυρία Γκάγκα είπε ότι η πλατφόρμα άνοιξε πριν από μία εβδομάδα, έχουν γίνει 1.436 αιτήσεις, έχουν απορριφθεί 19. Όλες οι υπόλοιπες έχουν γίνει δεκτές. Το τελευταίο τετραήμερο έγιναν 857 αιτήσεις που εγκρίθηκαν, 42 ακυρώθηκαν από τους ίδιους τους ασθενείς και 477 έχουν ήδη παραδοθεί, ενώ οι 238 είναι να παραδοθούν.

Από χθες (9/2) λειτουργεί και το helpdesk. Η αίτηση πρέπει να γίνεται την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα, την τρίτη είναι το αργότερο. Η αποστολή γίνεται μέσω του ΕΟΠΥΥ με courier σε όλους τους ασθενείς. Είναι παρά πολύ σημαντικό να γίνονται οι αιτήσεις νωρίς.
Παπαευαγγέλου: Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό

Από την πλευρά της, η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας παραμένει σταθερή. Ωστόσο, ο χειμώνας δεν επιτρέπει την αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος, καθώς οι περισσότερες δραστηριότητες γίνονται στους κλειστούς χώρους.

Αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρήθηκε σε περιοχές όπου η παραλλαγή Όμικρον άργησε να φτάσει, όπως είναι κάποια νησιά, η Θεσπρωτία και τα Ιωάννινα

«Τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε σταθερά και αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 55 ετών» επισήμανε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια, και συμπλήρωσε ότι «η διάμεση ηλικία είναι τα 34 έτη, το 1/3 αφορά σε παιδιά».

Επίσης, σημείωσε πως «όλη η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο», όπως άλλωστε και όλη η Ευρώπη.

Ακόμη, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου: «Στο 2,4% βρίσκεται το ποσοστό θετικότητας στην επικράτεια, σε όλους τους εργαστηριακούς ελέγχους. Σήμερα νοσεί περίπου το 1,5% της χώρας. Έχουμε 452 εισαγωγές ανά ημέρα, ένας στους δύο νοσηλευόμενους είναι άνω των 72 ετών. Έχουμε μείωση 9% στον μέσο όρο νοσηλευομένων την τελευταία εβδομάδα στις ΜΕΘ και μέσα στις επόμενες ημέρες ο αριθμός θα μειωθεί σε 450».

Για τη νόσηση των παιδιών και την εμφάνιση του συνδρόμου MIS-C, επισήμανε πως «το τελευταίο διάστημα μας απασχόλησε το θέμα», το οποίο «είναι γνωστό από τις αρχές της πανδημίας. Εμφανίζεται 4 με 6 εβδομάδες από την έναρξη της λοίμωξης. Έχουν νοσηλευθεί 119 παιδιά ως το τέλος του 2021, με διάμεση ηλικία τα 8 έτη. Σημαντικό ποσοστό εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και 2 στα 10 χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ. Ο εμβολιασμός εφήβων μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MIS-C κατά 91%».

Για τη χαλάρωση των μέτρων, η Βάνα Παπαευαγγέλου το άφησε ανοικτό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή, ωστόσο «περνάμε σε μία φάση που θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό».

Ακόμη, επί του θέματος συμπλήρωσε ότι «κατανοούμε την κόπωση όλων. Παρόλο που βλέπουμε αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες, μας απασχολεί το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ».

Μαγιορκίνης: Σε τροχιά συρρίκνωσης το κύμα της Όμικρον

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, παίρνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε στην κατάσταση που διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της Όμικρον.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι νέες διαγνώσεις παγκοσμίως έχουν σημειώσει μείωση την τελευταία εβδομάδα, όμως οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο έχουν αυξηθεί.

Στην Ευρώπη η διασπορά φαίνεται να συρρικνώνεται, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, παρά την αύξηση των θανάτων που έχει παρατηρηθεί.

Στην Ελλάδα, δήλωσε ο καθηγητής, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των διαγνώσεων έδειξε μικρή μείωση, όπως και ο αριθμός των θανάτων. Ωστόσο, η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή.

Πάντως, το κύμα της Όμικρον σε παγκόσμια κλίμακα μπαίνει σε τροχιά συρρίκνωσης. Στην Ευρώπη βρίσκεται επίσης σε τροχιά συρρίκνωσης, με εξαίρεση τη Ρωσία, που φαίνεται να πλησιάζει όμως στην κορύφωση του κύματος.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, παρατηρείται εκτεταμένη διασπορά, αλλά έχουμε και κάποιες πτωτικές τάσεις. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε δεύτερη φάση της συρρίκνωσης, η οποία είναι πιο αργή, καθώς δεν έχει φανεί ακόμη και το αποτέλεσμα των πρόσφατων εμβολιασμών, δεν έχει προλάβει να χτιστεί το τείχος προστασίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχιστεί η αποσυμπίεση των σκληρών δεικτών.