Αττική οδός: Οι ευθύνες για το «έμφραγμα» στην κακοκαιρία «Ελπίδα»

Αθήνα.- Με την πλατφόρμα για την καταβολή αποζημιώσεων από την Αττική Οδό να έχει κλείσει από χθες το μεσημέρι, μετρώντας, μάλιστα, περί τις 9.500 αιτήσεις όταν, κατά το υπουργείο Μεταφορών, τα οχήματα που εγκλωβίστηκαν στη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίδα» δεν ξεπερνούσαν τα 3.000, «ΤΑ ΝΕΑ» φέρνουν στο φως το πόρισμα που συνέταξε η επιτροπή διερεύνησης για τα αίτια του φιάσκου.

Στην Αττική Οδό δεν εφαρμόστηκε το σχέδιο αποχιονισμού! Η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο, έπρεπε το αργότερο έως τις 11 το πρωί της 24ης Ιανουαρίου να είχε διακοπεί. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Η εταιρεία δεν επέδειξε τα απαιτούμενα αντανακλαστικά και όταν η Τροχαία Αττικής Οδού έκλεισε τον δρόμο, στις 2 το μεσημέρι, ήταν ήδη πολύ αργά για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους οδηγούς. Στο συμπέρασμα αυτό, καταλήγει το πόρισμα που συντάχθηκε με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και ο οποίος αναμένεται να το λάβει εντός των επόμενων ημερών ή και ωρών.

Προκειμένου να συντάξει το πόρισμά της η επιτροπή διερεύνησης συγκέντρωσε το υλικό από τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας και όλες τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ του Κέντρου Διαχείρισης της Αττικής Οδού και της Τροχαίας Αττικής Οδού. Επίσης, στα στοιχεία που συνέλεξαν τα μέλη της επιτροπής συγκαταλέγονται το χρονολόγιο όλων των εργασιών του Κέντρου Διαχείρισης της Αττικής Οδού την 24η Ιανουαρίου από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, όλα τα στοιχεία των οχημάτων καθώς και των εκχιονιστικών που επιχείρησαν, τη ρίψη αλατιού, αλλά και ό,τι ηλεκτρονικά αρχεία υπήρχαν.