Τίτλος τιμής για την Panhellenic Post  τα μηνύματα για την επέτειο των 10 χρόνων από την ίδρυσή της

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Εάν υπάρχει μία κοινή συνισταμένη όλων των μηνυμάτων που ελήφθησαν στην  Panhellenic Post για την συμπλήρωση δέκα χρόνων συνεχούς καθημερινής ιντερνετικής παρουσίας και ενημέρωσης, αυτή είναι η αγάπη των δημοσίων λειτουργών προς την ομογένεια. Η έγνοια τους για την προκοπή της. Και η αναγνώριση της διαχρονικής προσφορά της προς την γενέτειρα. Από την άλλη μεριά, το αδιάπτωτο  ισχυρό ενδιαφέρον των Αποδήμων για την γενέτειρα.

Και λάβαμε  μηνύματα από σχεδόν κάθε έκφανση της δημόσιας ζωής. Από Πολιτικούς, Υπουργούς, Βουλευτές, Δημοτικούς άρχοντες, τον Πρόεδρο των Ελληνικής Καταγωγής Πολιτικών, Τους Προέδρους Ομογενειακών Συλλόγων και Οργανώσεων, Τους Προέδρους Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Αναγνώστες και απλούς Φίλους. Τους ευχαριστούμε θερμά, όλους.

Από τη φράση του επίτιμου στελέχους του Σουηδικού  Κοινοβουλίου, Σωτήρη Δελή,  στην «προσπάθεια που γίνεται μέσα από την Panhellenic Post για την ανάδειξη των προβλημάτων αλλά και την συνεισφορά της Ομογένειας στα εθνικά μας ζητήματα» μέχρι και την αναφορά του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθερίου Οικονόμου  πως η ομογένεια «είναι ένα σύνολο πολιτισμού, πνευματικής  και εθνικής ταυτότητας, αναμνήσεων, ονείρων, αγάπης και προσήλωσης στη «Μητέρα Πατρίδα», αγώνων και πάθους για τα συμφέροντα του Ελληνισμού, ως παγκόσμιας παρακαταθήκης» τα κείμενα προσεγγίζουν τον πυρήνα του εθνικού κεφαλαίου που ακούει στο όνομα «ελληνική ομογένεια».

Για την οποία ομογένεια,  όμως, όπως γράφει ο ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης Κρις Σπύρου, πρέπει να αναγνωριστεί πως έχει εκτός από παντοειδή, διαχρονική προσφορά προς την γενέτειρα, «διεκδικήσεις και αιτήματά».

Γι αυτά τα τελευταία, τις «διεκδικήσεις και τα αιτήματα», η Panhellenic Post έχει αρθρογραφήσει επανειλημμένως επιδιώκοντας να αφυπνιστεί  το ελληνικό κράτος. Αφενός μεν να επωφεληθεί από την τεράστια δύναμη που αντιπροσωπεύει ο απόδημος ελληνισμός («ατομική βόμβα της Ελλάδος»  τον αποκαλούσε ο αείμνηστος Νίκος Μάρτης) και, αφετέρου, να εκπληρώσει τις δικές του υποχρεώσεις απέναντί του.

Εξηγούμαστε: Δεν είναι που δεν γνωρίζει τη δύναμη του απόδημου ελληνισμού το ελληνικό κράτος. Είναι που, από τη μία μεριά, διακατέχεται διαχρονικά και διακομματικά από το «μητρικό σύνδρομο» και, από την άλλη, τη «φοβάται» στο βαθμό που δεν μπορεί να την ελέγξει αυτή τη δύναμη. Τρανή απόδειξη του τελευταίου ισχυρισμού, ο πρόσφατος Νόμος για την Ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων..

Πράγματι, όπως η “μητέρα”  θεωρεί δεδομένη την αγάπη των παιδιών της, έτσι και το ελληνικό κράτος προεξοφλεί την ολόθυμη υποστήριξη των ξενιτεμένων του τέκνων του χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να την επιζητεί ή να την διεκδικεί.

Αυτό είναι σωστό. Δεν αναιρεί, ωστόσο, την ρητά προβλεπόμενη υποχρέωση του κράτους «να μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού» και να επιλύει τα θέματα και τα προβλήματα του». (Άρθρο 108 του Συντάγματος)

Γι αυτό παρουσιάζουμε τα προβλήματα, γι αυτό ζητούμε από τις ελληνικές κυβερνήσεις να «σπάσουν» το απληροφόρητο των Ελλήνων –ακόμη και των φοιτητών- γύρω από την εθνική οντότητα, που λέγεται Ομογένεια.

Επιδίωξή μας να «συμβάλουμε στην ανάδειξη των σημαντικών ζητημάτων της ομογένειας, της αδιάλειπτης προσφοράς της και των άρρηκτων δεσμών της με τη μητέρα πατρίδα» όπως επισημαίνει ως «αποστολή» ενός ομογενειακού ΜΜΕ, ο Βουλευτής- Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής για την Ελληνική Διασπορά (sic) Σάββας Αναστασιάδης.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται, εξάλλου στο δικό του μήνυμα, ο Βασίλειος Σταματόπουλος Πρόεδρος Ελληνικού Κυπριακού Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας που γράφει: «σε όλα τα προβλήματα του απόδημου Ελληνισμού της Ουγγαρίας, η άριστη ενημερωτική ηλεκτρονική εφημερίδα σας ήταν πάντα δίπλα μας».

Όμως και η Ομογένεια βρίσκεται στο πλευρό της ΡΗΡ, όπως  διαδήλωσε στο δικό της μήνυμα η αρχαιότερη και μεγαλύτερη ομογενειακή Οργάνωση ΑΗΕΡΑ (HJ-10 ΕΛΛΑΣ, πρόεδρος Φώτης Σαραντόπουλος, Γραμματέας  π. Ζαφείριος Κουτελιέρης) τονίζοντας: «ο Οικουμενικός Ελληνισμός έχει ανάγκη τις υπηρεσίες της Panhellenic Post.  Εμείς θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας».

Εξάλλου, όπως έγραψε στο δικό του μήνυμα ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Ιωάννης Χρυσουλάκης., ο «καλοπροαίρετος έλεγχος της εξουσίας, η προβολή του πολιτισμού μας και η διατήρηση της ζωντανής σχέσης της ομογένειας με την μητέρα πατρίδα» βρίσκονται αυτοδικαίως μέσα στα καθήκοντα ενός ομογενειακού Μέσου Ενημέρωσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ, Αμερικανός Πολιτειακός Γερουσιαστής, Λεωνίδας Ραπτάκης απερίφραστα στο μήνυμά του αναγνώρισε, πως ως ηλεκτρονική εφημερίδα αφιερωμένη στα θέματα της Ομογένειας επιτελούμε «το ουσιαστικότερο λειτούργημα: την συνένωση των Ομογενών σε μία κοινή πλατφόρμα και την καλλιέργεια της αλληλεγγύης μεταξύ τους».

Διότι, άλλωστε, όπως ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, σημειώνει στο δικό του μήνυμα προς την ΡΗΡ, «ο Ελληνισμός είναι ενιαίος, αδιαίρετος και οι αξίες του διαχρονικές και πανανθρώπινες».

Κατά τα λοιπά, η PHP νιώθει βαθειά ικανοποίηση και υπερηφάνεια για το ρόλο που τις αναγνωρίζουν δύο ακόμη σημαντικοί ομογενειακοί παράγοντες: Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών Διαμαντής Γκίκας, ότι «αποτελεί ένα δυναμικό κρίκο σύνδεσης του Απόδημου Ελληνισμού με την μητέρα πατρίδα μας και ένα πυλώνα διασύνδεσης των Ομογενών» όσο και η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων Σέτα Θεοδωρίδου, ότι η πληροφόρηση που προσφέρει η ΡΗΡ συμβάλλει «στην ενημέρωση  των απόδημων Ελλήνων, και στην ενίσχυση των  δεσμών μας με την πατρίδα».

Μάλιστα, ο διαπρεπής Μηχανικός και ομογενειακός παράγοντας,  Μανώλης Βεληβασάκης, δεν διστάζει να διακηρύξει πως η ΡΗΡ  «στέκει τις επάλξεις της σοβαρής και ευσυνείδητης δημοσιογραφίας. Πάντα επίκαιρο, πάντα τολμηρό, πάντα αντικειμενικό στην υπηρεσία του Οικουμενικού Ελληνισμού

Δεν θα παραλείψουμε τον δημόσιο έπαινο του Προέδρου του Σωματείου Ανταποκριτών Διεθνών ΜΜΕ Ελλάδος, Ευθύμιου Τσικνή, για την ΡΗΡ πως «με ακεραιότητα υπευθυνότητα και γνώση υπηρετεί την Δημοσιογραφία» καθώς και του εκδότη τηςΦωνή του Σικάγο“, Δημήτρη Γεωργακόπουλου ότι «δέκα χρόνια συνεχούς έκδοσης, αποδεικνύουν υπευθυνότητα, συνέπεια και συνεχή ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού».

Εκτίμηση στην οποία συμπίπτει και η άποψη του Διαχειριστή του “Εδώ Αλεξάνδρεια”,  Γιώργου Δήμα, ότι  «η άμεση και έγκυρη ενημέρωσή σας αποδεικνύει  πως η Panhellenic post  ξέρει να βάζει τον πήχη ψηλά ώστε  να περνάμε από πάνω όλοι εμείς οι απόδημοι Έλληνες».

Για να επιβεβαιώσει την κατακλείδα του μηνύματος του π. υπουργού, Θόδωρου Ρουσόπουλου, ότι «οι έχοντες την ευκαιρία να διαβάζουν τις ειδήσεις μέσω της Panhellenic Post είναι τυχεροί γιατί η ενημέρωση που τους προσφέρεται δεν κρύβει σκοπιμότητες ούτε υπόκειται σε άλλο πλην της αλήθειας συμφέρον».

Η ΡΗΡ αισθάνεται ευγνωμοσύνη γιατί μπόρεσε, με τις ασθενείς της δυνάμεις,  «να αφήσει το αποτύπωμά της, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενημέρωση , αλλά και την ανάπτυξη γόνιμου προβληματισμού στους ομογενείς αναγνώστες της» όπως, τέλος, αναφέρει στο δικό του μήνυμα το Hellenic Congress of America δια του Προέδρου του,,  Νίκου Αποστολόπουλου, και του Γραμματέα του, Δημήτρη Φίλου. Θεωρεί, δε, “Τίτλο Τιμής” τα μηνύματα για την επέτειο των 10 χρόνων από την ίδρυσή της.