Η Ρωσία λέει ότι αποσύρει κάποια στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι κάποιες από τις δυνάμεις που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία επιστρέφουν στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση ασκήσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε το πρακτορείο, οι μεγάλης κλίμακας ασκήσεις συνεχίζονται ανά τη χώρα.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Interfax, το υπουργείο ανακοίνωσε πως, ενώ συνεχίζονται οι μεγάλης κλίμακας ασκήσεις ανά τη χώρα, κάποιες μονάδες της νότιας και της δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας είχαν ολοκληρώσει τις ασκήσεις τους και άρχιζαν την επιστροφή τους στις βάσεις τους.

Ως μια πιθανή ένδειξη πως το Κρεμλίνο θα ήθελε να «κατεβάσει τη θερμοκρασία» εκλαμβάνονται οι ανακοινώσεις περί επιστροφής κάποιων εκ των ρωσικών δυνάμεων που ήταν κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας στις βάσεις τους, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν υποδέχεται τον Γερμανό καγκελάριο Σολτςστη Μόσχα για διαπραγματεύσεις.

Παρόλα αυτά, πολλά παραμένουν ασαφή ως προς τις προθέσεις της Ρωσίας σχετικά με το ενδεχόμενο εισβολής στην Ουκρανία- με τη Ρωσία να συνεχίζει να αρνείται πως σχεδιάζει κάτι τέτοιο, ενώ δυτικές κυβερνήσεις συνεχίζουν να απευθύνουν προειδοποιήσεις.

Τι λέει η ρωσική κυβέρνηση

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κάποιες μονάδες που συμμετείχαν σε ασκήσεις θα άρχιζαν να επιστρέφουν στις βάσεις τους. Ωστόσο δεν έγινε άμεσα ξεκάθαρο πού είχαν αναπτυχθεί αυτές οι μονάδες, ή πόσες αποσύρονταν.

Η εξέλιξη αυτή έλαβε χώρα αφού Δυτικοί αξιωματούχοι είπαν πως κάποιες δυνάμεις και στρατιωτικός εξοπλισμός μετακινούνταν προς τα σύνορα, θολώνοντας την εικόνα. Η Ρωσία αρνείται πως σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, παρά το ότι έχει στείλει δυνάμεις βόρεια, νότια και ανατολικά της Ουκρανίας και πραγματοποιεί μεγάλης κλίμακας ασκήσεις.

«Πάντα λέγαμε ότι τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους μετά το τέλος των ασκήσεων. Αυτό έγινε και τώρα» είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Επίσης, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποδαυλίζουν την κρίση, προειδοποιώντας επανειλημμένα για επικείμενη εισβολή, σε σημείο όπου, όπως είπε ο Πεσκόφ, ο πρόεδρος Πούτιν έκανε αστεία για το θέμα.

«Μας ρωτά να μάθουμε αν η ακριβής ώρα της αρχής του πολέμου έχει δημοσιευτεί. Είναι αδύνατον να δείξει κανείς κατανόηση σε αυτή την πληροφοριακή τρέλα» είπε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Σε μια έντονη ανακοίνωση, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, είπε ότι «η 15η Φεβρουαρίου 2022 θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που η δυτική πολεμική προπαγάνδα απέτυχε», προσθέτοντας πως η Δύση «ντροπιάστηκε και καταστράφηκε χωρίς να πέσει ένας πυροβολισμός».