Οι Εύζωνες στην παρέλαση της 20ής Μαρτίου 2022 στην Φιλαδέλφεια

Δυναμική με όλη την σημασία της λέξεως ήταν η παρουσία των εκπροσώπων των συλλόγων και των κοινοτήτων στην πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση που συγκάλεσε την Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022, το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ στην κοινοτική αίθουσα του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου της Φιλαδέλφειας.

Η είδηση για την έλευση του αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς στις εκδηλώσεις και στην παρέλαση της 20ής Μαρτίου στην φημισμένη «Ben Franklin Parkway» της Φιλαδέλφειας έχει προκαλέσει τον ενθουσιασμό των ηγετών και των μελών της Ομοσπονδίας.

Οι πρώην πρόεδροι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ, Γιώργος Χωριάτης και Ευστάθιος Καραντώνης κατά την διάρκεια της συνομιλίας με τις «Αναμνήσεις» εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη για την πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ανταπόκρισή της στο κάλεσμα για την έλευση του Αγήματος των Ευζώνων και τόνισαν ότι η είδηση έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στην ομογένεια και ειδικά στη νέα γενιά.

Η αφίσα για την παρέλαση της ομογένειας της Φιλαδέλφειας.

Το Άγημα των Ευζώνων αναμένεται να αφιχθεί το βράδυ της Τετάρτης 16 Μαρτίου 2022 και θα αναχωρήσει την Τρίτη, 22 Μαρτίου 2002 και όλα τα έξοδα για την έλευση, την φιλοξενία και την μετακίνηση του αγήματος το αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η Ομοσπονδία. Η Επιτροπή Παρελάσεως έχει μεριμνήσει όχι μόνο για τις δημόσιες εμφανίσεις των  Ευζώνων, αλλά και τις ξεναγήσεις στα αξιοθέατα της Φιλαδέλφειας και των περιχώρων. Καταλυτικό ρόλο αναμένεται να παίξουν και οι ομογενείς εστιάτορες οι οποίοι για μια ακόμη φορά θα φιλοξενήσουν τους Εύζωνες και τους παράσχουν την δυνατότητα να πάρουν μια γεύση από τα επιτεύγματα της ομογένειας.

Η παρέλαση της Φιλαδέλφειας, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», ανοίγει για μια ακόμη φορά την αυλαία των εκδηλώσεων της ομογένειας για την 25η Μαρτίου και το ΔΣ της Ομοσπονδίας και η ίδια η επιτροπή παρελάσεως έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη και φιλοδοξούν να είναι η μεγαλύτερη και με παλμό παρέλαση όλων των εποχών.

Τόσο ο κ. Καραντώνης, όσο και ο κ. Χωριάτης επεσήμαναν ότι η πανδημία του κορωνοϊού και η ακύρωση των παρελάσεων του 2020 και του 2021 έχει ανάψει την δίψα των τριών γενεών των ομογενών και την Κυριακή 20 Μαρτίου η φημισμένη «Ben Franklin Parkway» θα ντυθεί στα γαλανόλευκα και θα σειστεί από τα εμβατήρια, τα τσαρούχια των Ευζώνων και τις ιαχές τριών γενεών ομογενών.

Η εξέδρα των επισήμων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η φετινή παρέλαση είναι αφιερωμένη στην 201η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας και τιμηθούν η 100ή επέτειο της ιδρύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της AHEPA.

Τελετάρχες της παρελάσεως έχουν εκλεγεί η Γενική Πρόξενος του Παναμά στην Φιλαδέλφεια και συνάμα κοσμήτωρ των Προξενικών Αρχών της Φιλαδέλφειας, κ. Γεωργία Αθανασοπούλου (Grand Marshal), καθώς επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA Δημήτριος Κόκοτας και η ύπατη πρόεδρος των Θυγατέρων της Πηνελόπης, Κάθυ Μπιζούκα ως (Centennial Marshals).

Ο φετινές εκδηλώσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, διότι μαζί με την διπλή 100ετηρίδα των προαναφερόμενων φορέων θα τιμηθούν και τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσεως, τα 2.500 χρόνια από την Μάχη των Θερμοπυλών και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας, τα οποία είχαν προγραμματιστεί για το 2020 και 2021 και αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η παρέλαση συμπίπτει με την 100ή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και με την 200ή επέτειο της Σφαγής της Χίου από τους Τούρκους και θα δώσει την δυνατότητα στους παρελαύνοντες να τιμήσουν την μνήμη των θυμάτων και των ηρώων μιας από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του έθνους μας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 201η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και τις άλλες προαναφερόμενες επετείους στην Μητροπολιτική περιοχή της Φιλαδέλφειας θα ξεκινήσουν στις αρχές του Μαρτίου με τις εκδηλώσεις που θα διοργανώσουν οι σύλλογοι μέλη της Ομοσπονδίας, οι κοινότητες, τα σχολεία και οι άλλοι ομογενειακοί φορείς.

Οι ομογενείς ενώ φέρουν με υπερηφάνεια τη τεραστίων διαστάσεων γαλανόλευκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, 18 Μαρτίου 2022 θα λάβει χώρα η τελετή έπαρσης της σημαίας στο Δημαρχείο της Φιλαδέλφειας και η τελετή για την ανακήρυξη από τον Δήμαρχο της 20ής Μαρτίου 2022 ως Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας για την Φιλαδέλφεια. Η γαλανόλευκη, όπως επεσήμανε ο κ. Καραντώνης θα κυματίζει στον ιστό του Δημαρχείου για δέκα ημέρες.

Το βράδυ του Σαββάτου, 19ης Μαρτίου 2022 και ώρα 6.00 μ.μ. θα παρατεθεί στο ομογενειακό κέντρο εκδηλώσεων “Adelphia” στην διεύθυνση 1750 Clements Bridge Road, Deptford, N.J. το επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ, στο πλαίσιο του οποίου θα απονεμηθεί το Βραβείο της Ελευθερίας στον τέως ύπατο Πρόεδρο της AHEPA και νυν πρόεδρο της κοινότητας του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης Γιώργο Χωριάτη, καθώς και τα βραβεία του Μέγα Τελετάρχη στην Γεωργία Αθανασοπούλου και των Τελεταρχών της 100ετίας στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και στους ύπατους προέδρους της AHEPA και των Θυγατέρων της Πηνελόπης, Δημήτριο Κόκοτα και Κάθυ Μπιζούκα, αντίστοιχα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της Κυριακής, 20ής Μαρτίου 2022, θα ξεκινήσουν με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Φιλαδέλφειας προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου.

Αμέσως μετά (στις 2.00 μ.μ.) θα ξεκινήσει η μεγαλειώδης παρέλαση στην φημισμένη «Ben Franklin Parkway» της Φιλαδέλφειας με την συμμετοχή του Αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.  Η παρέλαση θα ξεκινήσει με το τμήμα των τελεταρχών και των επισήμων προσκεκλημένων από την Φιλαδέλφεια και την ευρύτερη κοιλάδα του Ντελαγουεάρ. Θα ακολουθήσει το Τμήμα των Βετεράνων και οι οργανώσεις που εφέτος γιορτάζουν την 100η επέτειο της ιδρύσεώς τους, μεταξύ των οποίων και η κοινότητα του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου Φιλαδελφείας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της Κυριακής θα λήξουν με την εκδήλωση με τα χορευτικά των κοινοτήτων και των συλλόγων που θα λάβει χώρα στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Άπερ Ντάρμπι Πενσιλβάνιας.

Η Επιτροπή Παρελάσεως θα εκδώσει το επετειακό λεύκωμα και καλεί τους φορείς και τους επιχειρηματίες της περιοχής να αποστείλουν την δήλωση στο info@hellenicfed.org

Τέλος να σημειώσουμε ότι η επόμενη πανομογενειακή συγκέντρωση για την εν λόγω παρέλαση έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 8 Μαρτίου 2022.

Πηγή:anamniseis.net