Ουκρανία: Συνεδριάζει το πρωί το ΚΥΣΕΑ στη σκιά των δραματικών εξελίξεων

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 9:30 υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην  Ουκρανία.

Η ανακοίνωση του ρώσου προέδρου ν΄ αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών, έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό, καθώς πολλοί φοβούνται ότι τα ρωσικά στρατεύματα που κατευθύνονται στην περιοχή θα προκαλέσουν νέα ένταση στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεδριάζει σήμερα το πρωί  εκτάκτως, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης προήδρευσε σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ‘Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας και ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία η συνέντευξη που ήταν προγραμματισμένο να δώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Τρίτη στον σταθμό ΣΠΟΡ FM αναβάλλεται.

Τα σενάρια με τις επιπτώσεις αν η Ρωσία κλείσει τους αγωγούς φυσικού αερίου

Η όδευση που ακολουθεί το ρωσικό φυσικό αέριο για να φτάσει στη χώρα μας καθώς και οι εναλλακτικές πηγές προμήθειας του συγκεκριμένου καυσίμου, είναι οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα εμφανίζεται καθησυχαστική στην αντιμετώπιση ενδεχόμενων επιπτώσεων από ενδεχόμενη απόφαση της Μόσχας να κλείσει τους αγωγούς που διασχίζουν την Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in, στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κώστας Ξιφαράς παρουσίασαν τα σενάρια των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η χώρα μας στην περίπτωση πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας.

Από την αγορά της ενέργειας συμμετείχαν επίσης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης και ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος.

Το ακραίο σενάριο

Όπως αναφέρουν πηγές, η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ακραίες επιπτώσεις θα πρέπει η Μόσχα να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου του αγωγού TurkStream μέσω του οποίου το αέριο της Gazprom φτάνει στο εθνικό σύστημα της Βουλγαρίας και από εκεί κατεβαίνει στο δικό μας δίκτυο μεταφοράς.

Κάτι που προσώρας μοιάζει απίθανο, αναφέρουν στον in παράγοντες οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τα όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κώστας Ξιφαράς εξήγησε τις δυνατότητες κάλυψης, με διάφορα σενάρια απώλειας του ρωσικού αερίου, των ενεργειακών αναγκών τόσο από τον αποθηκευτικό χώρο LNG στη Ρεβυθούσα όσο και από τον αγωγό TAP που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Υπενθυμίζεται ότι οι ποσότητες του ρωσικού αερίου καλύπτουν περί το 40% με 45% της εγχώριας κατανάλωσης.

Αξίζει να τονιστεί ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας φέρεται να κινείται και στη δέσμευση κι άλλων φορτίων LNG.

Ηλεκτροπαραγωγή

Όπως είχε αποκαλύψει ο ΟΤ στις 5 Φεβρουαρίου, η ΡΑΕ και η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, έχουν επίσης προχωρήσει και σε πλάνο περιορισμού της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη χώρα αν αυτό χρειαστεί.

Έτσι, όπως αναφέρουν πηγές, ζητήθηκε από τις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής ΔΕΗ, Elpedison και ΗΡΩΝ να έχουν σε ετοιμότητα τις μονάδες τους που μπορούν να παράγουν ρεύμα και από πετρέλαιο (διπλής καύσης). Πρόκειται για τις μονάδες της ΔΕΗ «Κομοτηνή» και «Λαύριο 4» συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω του 1 GW, τις δύο μονάδες της Elpedison συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 800 MW και τις μονάδες της ΗΡΩΝ ισχύος 120 MW. Οι συγκεκριμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής είναι και οι μόνοι που μπορούν να λειτουργήσουν και με πετρέλαιο. Οι υπόλοιπες θερμικές μονάδες καίνε αποκλειστικά φυσικό αέριο, ενώ διαθέσιμες θα είναι και οι λιγνιτικές της ΔΕΗ.

Με τον τρόπο αυτό, σε ένα ακραίο σενάριο διακοπής της παροχής αερίου, η Ελλάδα δεν θα μείνει από ρεύμα.

Πηγή:in.gr