Η Μελβούρνη θα τιμήσει την Εθνική Επέτειο στο Μνημείο των Πεσόντων

Από παλαιότερη παρέλαση. Φώτο: Αντώνης Μπαξεβανίδης

Ειδικότερα, την Κυριακή 20 Μαρτίου, στις 12.00μμ, η Ελληνική παροικία θα τιμήσει την Εθνική μας Παλιγγενεσία στον ιερό χώρο του Μνημείου Πεσόντων της Βικτωρίας.

Την εκδήλωση θα τιμήσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, συνοδευόμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Σωζοπόλεως, κ. Κυριακό και Κερασούντος κ. Ευμένιο και πλαισιωμένος από τον ιερό κλήρο, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, οι διπλωματικές μας αρχές, αντιπρόσωποι της Ομοσπονδιακής και Πολιτειακής Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης, καθώς και όλοι οι ομογενειακοί φορείς.

Σημαιοφόροι από τα ημερήσια και απογευματινά σχολεία θα παρευρεθούν για να αποτίσουν τον δικό τους φόρο τιμής στους ήρωες του 1821.

Η ελληνική παροικία της Βικτώριας μπορεί να μην έχει φέτος την ευκαιρία να συμμετάσχει στην καθιερωμένη μεγαλοπρεπή παρέλαση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου, λόγω των γνωστών συγκυριών, όμως η εκδήλωση που διοργανώνει η Οργανωτική Επιτροπή δεν θα υπολείπεται σε υπερηφάνεια και παλμό, τιμώντας την έναρξη του μεγάλου απελευθερωτικού αγώνα που οδήγησε στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού Κράτους.

Εφέτος, εξάλλου, συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Είναι μια χρονιά αφιερωμένη στον υψηλό συμβολισμό της επετείου αυτής της τραγωδίας αυτής, αλλά και στον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας στη νεότερη και σύγχρονη Ελληνική Ιστορία.

Η Οργανωτική Επιτροπή Εθνικής Επετείου έχει προετοιμάσει ένα επίσημο εορταστικό πρόγραμμα με μια σειρά επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οργανισμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, σωματεία, πολιτιστικοί όμιλοι, αδελφότητες, ομοσπονδίες, σχολεία, σύλλογοι γυναικών και νεολαίας και σχολεία με διάφορες εκδηλώσεις που ποικίλουν σε περιεχόμενο και συμπεριλαμβάνουν: συνέδρια, ημερίδες, παρουσιάσεις, ομιλίες, εκθέσεις, θεατρικά έργα, μαθητικούς διαγωνισμούς και αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η Οργανωτική Επιτροπή καλεί την Ελληνική παροικία να αποδώσει σύσσωμη φόρο τιμής σε όλες τις αθώες ψυχές που χάθηκαν καθώς και στους πρόσφυγες εκείνης της εποχής που βίωσαν τον ξεριζωμό.

Τηρώντας τις εκάστοτε οδηγίες κατά της πανδημίας, καλούμε τους Συμπατριώτες μας να συμμετάσχουν και να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις μνήμης για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό καθ’ όλη την διάρκεια του 2022.

Ευχαριστούμε θερμά την εκκλησία μας, τις Αυστραλιανές και Ελληνικές Αρχές και όλα τα Σχολεία, τα Σωματεία και τους φορείς για την συνδρομή τους στην προετοιμασία και υλοποίηση των εκδηλώσεων.

Για την Οργανωτική Επιτροπή
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΥΡΔΑΛΑΚΗΣ
Πρόεδρος