Ανάγκη δημιουργίας υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού

Εκατομμύρια Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό και αποτελούν μια άλλη Ελλάδα ζητούν, εδώ και πολλές δεκαετίες, τη δημιουργία ενός υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού. Τον Νοέμβριο του 1948 η εφημερίδα «Ταχυδρόμος» της Αλεξάνδρειας δημοσίευε ένα άρθρο με τίτλο «Ανάγκη υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού», επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελούσε κύριο αίτημα τον αποδήμων.

Εβδομήντα πέντε χρόνια αργότερα, τρεις μεγάλες Ελληνικές Κοινότητες της Αυστραλίας, μαζί με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Ωκεανίας και Απω Ανατολής, σε πρόσφατη επιστολή τους προς την ελληνική κυβέρνηση επαναφέρουν το διαχρονικό αίτημα της ομογένειας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη που υπάρχει για ένα τέτοιο υπουργείο.

Μπροστά στις πιέσεις της ομογένειας έγιναν κατά καιρούς ορισμένες θετικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος επανασύνδεσης και συντονισμού της ομογένειας με το εθνικό κέντρο, όπως η δημιουργία της γενικής γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού κ.ά. Οι κινήσεις αυτές ήταν θετικές, αλλά τώρα ήρθε στιγμή, μετά και τη μαζική έξοδο λόγω της κρίσης περισσότερων από 500.000 Ελλήνων, που καθίσταται αναγκαία η δημιουργία ενός ανεξάρτητου υπουργείου για τους απόδημους.

«Η ίδρυση υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού αποτελεί κύριο αίτημα της ομογένειας, δυστυχώς όμως χωρίς να υπάρξει η απαιτούμενη ανταπόκριση από τις ελληνικές κυβερνήσεις» αναφέρουν στην κοινή επιστολή τους οι Ελληνικές Κοινότητες της Αυστραλίας, προσθέτοντας ότι «η ομογένεια έπαιζε ανέκαθεν σημαντικό ρόλο στους αγώνες της πατρίδας μας και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αποδεικνύοντας πάντα εμπράκτως τη στήριξή της προς το εθνικό κέντρο».

«Μόνο με την ίδρυση υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού θα καταστεί δυνατή η συνεργασία του Εθνικού Κέντρου με την ομογένεια και ο συντονισμός πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της πατρίδας μας και την αντιμετώπιση προβλημάτων που την απασχολούν» καταλήγει η επιστολή τους.

Το ίδιο θέμα προώθησαν, στα μέσα του περασμένου έτους, με επιστολή τους και 29 ομότιμοι καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «οι Ελληνες του εξωτερικού που ζουν, εργάζονται και δημιουργούν σε 70 χώρες και των πέντε ηπείρων είναι σήμερα -με τη μετανάστευση που προκάλεσε η κρίση- περίπου 6,5 εκατομμύρια…».

Οι καθηγητές του ΑΠΘ υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η δράση και παρουσία Ελλήνων επιστημόνων, επιχειρηματιών, καλλιτεχνών, πολιτικών και οργανισμών παραμένει «σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα».

«Αγνωστη σε μεγάλο βαθμό παραμένει εξάλλου η πολιτισμική δημιουργία των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ περιστασιακά και σε μικρή σχετικά έκταση γίνονται γνωστά τα προβλήματα όπως και τα επιτεύγματα των συλλογικών οργανώσεων» σημειώνεται στην επιστολή.

Η ίδρυση ενός αυτόνομου υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού θα πρέπει να έχει σκοπό τη σύσφιγξη των σχέσεων της πατρίδας μας με τους αποδήμους, την ενεργοποίηση του Ελληνισμού για την αντιμετώπιση εσωτερικών και εξωτερικών ζητημάτων της πατρίδας μας.

Μια τέτοια κίνηση θα συμβάλει (α) στην αντιμετώπιση της δημογραφικής συρρίκνωσης που ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, (β) στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, (γ) στην αναβάθμιση της ελληνικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό, στην προώθηση και επίλυση εθνικών μας θεμάτων, (δ) στην προσέλκυση επενδύσεων από τον χώρο της ομογένειας και το εξωτερικό και (ε) την προώθηση και αύξηση του τουρισμού.

Η ανάγκη δημιουργίας του υπουργείου φαίνεται και από τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες που συχνά κάνει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης για την αντιμετώπιση προβλημάτων της ομογένειας της Αυστραλίας και την προώθηση και επίλυση θεμάτων που αφορούν και την Ελλάδα. Για παράδειγμα, πρόσφατα η Κοινότητά μας εγκαινίασε τον διάλογο για τη σύναψη μιας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας για τη διπλή φορολογία και απ’ ό,τι φαίνεται βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ξεκινήσαμε επίσης τη συζήτηση για μια διμερή συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη. Παράλληλα, με πρωτοβουλία μας υπεγράφη η συμφωνία διακοπών με δικαίωμα εργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας για νέους.

Η ανάγκη για ένα υπουργείο Αποδήμου Ελληνισμού γίνεται πιο αναγκαία τώρα που «φεύγει» η πρώτη γενιά των Ελλήνων μεταναστών, ενώ παράλληλα μειώνεται και ο αριθμός των ομογενειακών οργανώσεων. Αν δεν ληφθούν τώρα κάποια μέτρα θα χάσουμε το παιχνίδι.

Οταν μίλησα στη Βουλή των Ελλήνων πριν από μερικά χρόνια, μου έκανε εντύπωση ότι σηκώθηκαν Ελληνοαμερικανοί φοιτητές από Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και δήλωσαν ότι αισθάνονται σαν ξένοι στην Ελλάδα, επειδή δεν μιλούν την ελληνική γλώσσα. Δηλαδή, είναι σαν να δημιουργούμε ξένους και όχι Ελληνες.

* Nομικός και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης. Στις εκλογές που έγιναν πρόσφατα για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου κέρδισε και νέα θητεία.

Πηγή: efsyn.gr/FB