Τα “παράτησε” Εξελεγκτική Επιτροπή που ερευνούσε την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Ν.Υ

Από αριστερά διακρίνονται οι Αχιλλέας Λυγγέρας, Κώστας Μάστορας, Γιώργος Αλμυρούδης και Δημήτρης Φίλιος. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης. (Από anamiseis.net)

Η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή με επικεφαλής τον Κώστα Μάστορα, η οποία εκλέχτηκε προ τριών μηνών από την γενική συνέλευση που είχε συγκαλέσει η πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης μέσω μια δημόσιας δήλωσης ανακοίνωσε την αναστολή του έργου της.

Αν και δεν ακολουθεί την πεπατημένη που ακολούθησαν οι αντιμαχόμενες πλευρές των Πρώην Προέδρων, εντούτοις λέει τα «σύκα – σύκα και την σκάφη – σκάφη» και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο έναρξης του ελέγχου με βασική προϋπόθεση την πρόσβαση σε όλα τα αρχεία, τα λογιστικά βιβλία, τα λογισμικά της Ομοσπονδίας και στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η Επιτροπή απαρτίζονταν από τους κ.κ. Κώστα Μάστορα, ως προέδρου και τους Αχιλλέα Λυγγέρα και Ντίνου Ράλλη, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» βάσει της αποφάσεως της γενικής συνέλευσης της 1ης Δεκεμβρίου 2021 έπρεπε να συνεργάζονταν με την υπάρχουσα ανεξάρτητη εξελεγκτική επιτροπή, η οποία απαρτίζονταν από τους Δρ. Νίκο Αλεξίου, Γιάννη Στρουμπάκη, Αλεξάνδρα Λάσκαρη, Πολύκαρπο Κοτρώνη και Στέλιο Λεοντιάδη.

Οι προσπάθειες της Επιτροπής του κ. Μάστορα να συνεργαστούν με την υπάρχουσα επιτροπή ναυάγησαν καθώς η υπάρχουσα επιτροπή είχε ισχυριστεί ότι είχε ολοκληρώσει το έργο της και ότι στις αρχές Φεβρουαρίου ο ορκωτός λογιστής θα εξέδιδε το πόρισμα του οικονομικού ελέγχου προκειμένου να τεθεί στην κρίση της γενικής συνέλευσης.

Αν και πέρασε ένας περίπου μήνας από τότε που δήλωναν ότι είναι θέμα ημερών η έκδοση του πορίσματος του ορκωτού λογιστή δεν έγινε ποτέ και ουδείς γνωρίζει τους ουσιαστικούς λόγους αυτής της καθυστέρησης. Και όλα δείχνουν ότι όλα οδεύουν προς τις ελληνικές κελένδες.

Η Δημόσια Δήλωση

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της δημόσιας δήλωσης της Επιτροπής με επικεφαλής τον κ. Κώστα Μάστορα:

Οι κάτωθι Ομογενείς κ.κ. Κώστας Μάστορας (Πρόεδρος), Αχιλλέας Λυγγέρας και Ντίνος Ράλλης, ως μέλη της διευρυμένης Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, που συστάθηκε ομόφωνα από την διοικητική επιτροπή της πλειοψηφίας των τέως προέδρων της Ομοσπονδίας στην Γενική Συνέλευση της 1ης Δεκεμβρίου του 2021, εν τη παρουσία αντιπροσώπων 55 συλλόγων, προσκείμενων σε αμφότερες τις αντιμαχόμενες πλευρές της Ομοσπονδίας και χωρίς την παραμικρή ένσταση τους, αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε προς το παρών την συμμετοχή μας στον οικονομικό έλεγχο της Ομοσπονδίας για τους κάτωθι λόγους:

Ο Αχιλλέας Λυγγέρας (αριστερά) και ο Κώστας Μάστορας. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
  1. Δεν έχουμε πρόσβαση στο λογιστικό υλικό, που βρίσκεται παρανόμως εκτός του κτηρίου της Ομοσπονδίας, για ένα πλήρη, σοβαρό και αντικειμενικό οικονομικό έλεγχο της Ομοσπονδίας, από την Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή μας, με την βοήθεια ενός CPA λογιστή και ενός δικανικού λογιστή (Forensic Accountant), που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.
  2. Δεν έχουμε πρόσβαση στα αναλυτικά statements των τραπεζικών λογαριασμών σε βάθος χρόνου.
  3. Δεν έχουμε πρόσβαση στα λογιστικά βιβλία.
  4. Δεν έχουμε πρόσβαση στα τιμολόγια.
  5. Δεν έχουμε πρόσβαση στις αποδείξεις.
  6. Δεν υπάρχει Cash Log καταγραφής των Cash χορηγιών, δωρεών και πώλησης λαχείων. Σε γραπτή η ηλεκτρονική μορφή.
  7. Δεν έχουμε πρόσβαση στα αρχεία των υπολογιστών της Ομοσπονδίας, και ειδικά στο λογιστικό λογισμικό τους.
  8. Δεν έχουμε πρόσβαση σε memory sticks που περιέχουν οικονομικά στοιχεία της Ομοσπονδίας.
  9. Δεν έχουμε πρόσβαση στα λογιστικά αντίγραφα ασφαλείας που είναι ηλεκτρονικά αποθηκευμένα στο iCloud.
  10. Δεν έχουμε την στήριξη της πλευράς του κυρίου Κακούρου ως μέλη της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής, και ως εκ τούτου απρόσκοπτος οικονομικός έλεγχος δεν μπορεί να γίνει, χωρίς την κοινή στήριξη μας εξ αμφοτέρων των αντιμαχόμενων πλευρών της Ομοσπονδίας.

Κλείνοντας, ένας αντικειμενικός και σοβαρός οικονομικός έλεγχος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, από την διευρυμένη Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή μας, με την βοήθεια των πρότερα αναφερθέντων CPA λογιστή και δικανικού λογιστή (Forensic Accountant) και υπό την απαραίτητη προϋπόθεση της απρόσκοπτης πρόσβασης στο λογιστικό υλικό της και στα αναλυτικά statements των τραπεζικών λογαριασμών, θα έχει ως αποτέλεσμα την λογιστική εξυγίανση, διαφάνεια και κάθαρση της Ομοσπονδίας. Ίδωμεν τι μέλλει γενέσθαι στο εγγύς μέλλον και μετά θα πράξουμε αναλόγως.

Πάντα με σεβασμό στην Ομογένεια μας,

Κώστας Μάστορας (Πρόεδρος), Αχιλλέας Λυγγέρας και Ντίνος Ράλλης.

Πηγή:Anamniseis.net