Περί Διαλόγου με την Ομογένεια

Γράφει στο FB ο διακεκριμένος ομογενής από τις ΗΠΑ Εμμανουήλ Βελιβασάκης, με αφορμή το άρθρο μας “Χρειάζεται ένας Ευρύς Θεσμικός διάλογος του Εθνικού Κέντρου με την Ομογένεια”:

«Περί ανέμων και υδάτων και όνειρα θερινής νυχτός για υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού ομιλούν για πολλαπλή φορά οι αδελφοί μας από την μακρινή Αυστραλία και όχι μόνον!

Εγώ βέβαια διερωτώμαι, για ποιον λόγο χάνουμε τον καιρό μας άσκοπα, αφού καλώς γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο εγχείρημα είναι μάλλον αδύνατο και ίσως και ασύμφορο για την Ομογένεια. Ένα ΣΑΕ κατατρόπωσαν και ένα έμπειρο ομογενή υφυπουργό δεν ανέχτηκε η πολιτική ηγεσία της πατρίδας μας, και θα ανεχτεί ολόκληρο υπουργείο! Άσε βέβαια που ούτε διευκόλυνση ψήφου δεν μας εμπιστεύτηκαν, εξ ου και το έκτρωμα-νόμος περί ψήφου ομογενών, που αφήνει τα 80% των Ελλήνων εξωτερικού εκτός λουτρού!

Αφού λοιπόν γνωρίζουμε πως χρειάζονται δυο για να χορέψεις ταγκό, ας μην χάνουμε τον καιρό μας ψάχνοντας και ας αρχίσουμε το ζεϊμπέκικο! Ας κοιτάξουμε λοιπόν εμείς οι ίδιοι το μέλλον της Ομογένειας, και ας μην περιμένουμε σωτήρες, από μηχανής θεούς και Έλληνες πολιτικούς! Αν συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και αν σταματήσουμε να τις σπαταλούμε ασκόπως, μπορούμε κάλλιστα να ατενίσουν το μέλλον της απανταχού Ομογένειας με θάρρος και αισιοδοξία! Και τα χρήματα έχουμε και το know how!

Εμπρός λοιπόν, με τους νέους μας της 2ης και 3ης γενιάς μπροστά, ας ξεκινήσουμε το ταξίδι για ένα αίσιο και δυναμικό μέλλον…

Όσο για την πατρίδα μας, ας αρκεστούμε για τώρα στα άπειρα ZOOM μεταξύ μας και των ιθυνόντων της και με την συγουρια πως παραμένει πάντα στην καρδιά μας και πως είναι ο αγαπητός μας προορισμός θερινών διακοπών!».

***

Από την άλλη άκρη, ο π. Βουλευτής Σουηδίας, Σωτήρης Δελής, τοποθετούμενος και αυτός στα αναφερόμενα στο εν λόγω άρθρο μας περί ανάγκης θεσμικού διαλόγου του Εθνικού Κέντρου με την Ομογένεια», γράφει: «Σωστά! Το ερώτημα είναι εάν το αθηνοκρατούμενο κράτος τολμα! Ο φόβος της απώλειας της καρέκλας απωθεί τέτοιες σκέψεις»…