“Μακελειό” με τις τιμές ενέργειας: Λογαριασμοί από… χρυσάφι και συνολικό πακέτο μέτρων στα σκαριά

Κόλαση στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία όπου καθημερινά χάνονται αθώες ανθρώπινες ζωές, «μακελειό», όμως και στις τιμές ενέργειας, οι οποίες έχουν ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο.

Καθημερινά τα άλματα τιμών, στα πρατήρια καυσίμων δεν προλαβαίνουν να αλλάζουν… ταμπελάκια! Σε αδιέξοδο κάθε νοικοκυριό, πακέτο ενισχύσεων ετοιμάζουν στις Βρυξέλλες. Πιθανή η στροφή –έστω και προσωρινή- στον λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας.

Οι τιμές του φυσικού αερίου χονδρικής στην Ευρώπη ξεπέρασαν τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πρώτη φορά, καθώς οι μεγάλοι καταναλωτές ανησυχούν για τις προμήθειες από τη Ρωσία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με την TTF, την τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στη γηραιά ήπειρο, εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 37% την Παρασκευή στα 202 ευρώ MWh — πάνω από 10 φορές υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Η εξάρτηση από τη Ρωσία

Η Ρωσία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης και ενώ οι κυρώσεις κατά της Μόσχας δεν έχουν ακόμα στοχεύσει την ενέργεια, εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι ότι οι ροές θα μπορούσαν να διαταραχθούν.

«Οι καταναλωτές αποφεύγουν το ρωσικό φυσικό αέριο και το LNG ως απάντηση στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, ωθώντας τις τιμές υψηλότερα», ανέφερε η Rystad Energy σε έκθεσή της.

Red alert για τις χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος

Πάνω από τα 300 ευρώ διατηρούνται και αύριο οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ευρώπη, παρά τη μικρή διόρθωση που εμφανίζουν.

Το καθεστώς alert εξακολουθεί και ισχύει, καθώς η ουκρανική κρίση εντείνεται, ειδικά μετά τη ρωσική επίθεση στο μεγαλύτερο ουκρανικό πυρηνικό εργοστάσιο. Φυσικό αέριο και πετρέλαιο συνέχισαν το τρελό ράλι τους.

Στην Ελλάδα σήμερα, Σάββατο, η μέση χονδρεμπορική τιμή είναι στα 344,74 ευρώ τη μεγαβατώρα, σημειώνοντας μείωση κατά 4,8% σε σχέση με εκείνη της προηγούμενης ημέρας. Πάνω από τα 400 ευρώ η μέγιστη τιμή εντός της ημέρας (408,85 ευρώ/MWh).

Ιταλία και Ελλάδα εξακολουθούν να είναι οι δύο χώρες στην Ευρώπη με την υψηλότερη χονδρική τιμή του ρεύματος από τις αρχές του έτους.

Επιστρατεύτηκε και ο λιγνίτης

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό μείγμα μας, σήμερα, φαίνεται να επιστρατεύεται ο λιγνίτης, ως ανάχωμα για τη χρήση του φυσικού αερίου και με δεδομένο ότι οι ΑΠΕ διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα (13,58% συν 1% από τις ΑΠΕ της Κρήτης).

Η συμμετοχή της λιγνιτικής παραγωγής είναι αυξημένη στο 17,22%, με το φυσικό αέριο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σχεδόν στο 52%. Αυξημένα αύριο είναι και τα νερά συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες, στο 6,67%.

Ο χάρτης της Ευρώπης είναι μαύρος κι αύριο, με την Πολωνία, τη μόνη χώρα που απέχει μακράν από τις υπόλοιπες χονδρεμπορικές τιμές, παρότι «τσιμπά» η τιμή της το Σάββατο (+9,1%).

Ενώ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες καταγράφεται έστω και μικρή μείωση στις τιμές, Ισπανία και Πορτογαλία εμφανίζουν αύξηση, ευθυγραμμιζόμενες πλέον κι αυτές με τα υπόλοιπα κράτη, που κινούνται από 330 έως 366 ευρώ τη μεγαβατώρα. Στη γειτονιά μας, η Βουλγαρία έχει χαμηλότερη από μας τιμή, στα 339,19 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ η Ιταλία είναι στα 363,08 ευρώ τη μεγαβατώρα

Ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα

Ένα ενιαίο σύστημα κρατικών ενισχύσεων και δανείων σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στις ασθενέστερες εισοδηματικά ομάδες του πληθυσμού, σχεδιάζει η Κομισιόν, με τις ανακοινώσεις να προγραμματίζονται την επόμενη εβδομάδα, ώστε να υπάρξει συντονισμένη απάντηση των κρατών-μελών για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τη νέα φάση της ενεργειακής κρίσης.

Στις 10 και 11 Μαρτίου, άλλωστε, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε θα κληθούν να βάλουν τα θεμέλια της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης, με ενέργειες κοινής προμήθειας και αποθήκευσης ώστε να εξασφαλιστεί ότι η Ένωση δεν θα ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με απόπειρες ενεργειακού εκβιασμού.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου Ecofin, για τρεις ώρες οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ επιχείρησαν να κάνουν αποτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία στην οικονομία της Ε.Ε.

Διαπιστώθηκε πως η μεγαλύτερη πίεση προέρχεται από τις τιμές της ενέργειας, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών να εκτιμά πως οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, περιορίζοντας και τη δυναμική ανάπτυξης, πέραν του πληθωρισμού.

Πηγή: enikonomia.gr