11η ημέρα πολέμου στην Ουκρανία: Σε «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» η Μαριούπολη

Συνεχίζεται για 11η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τους Ρώσους να σφυροκοπούν τη Μαριούπολη. Χτες, παρά την ανακοίνωση για κατάπαυση πυρός από τη ρωσική πλευρά για την απομάκρυνση των αμάχων οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν να διαφύγουν και εν τέλει να αναβληθεί η επιχείρηση εκκένωσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους πολίτες του να πολεμήσουν για την ελευθερία τους. Επίσης, επικοινώνησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν προκειμένου να τεθούν περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία.

Ένας εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον είπε ότι 3.000 εθελοντές των ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της Ουκρανίας να συμμετάσχουν οι ξένοι στη «διεθνή λεγεώνα» για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του πολέμου.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι οι κάτοικοι της πόλης βρίσκονται αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες, ενώ ζήτησε εκ νέου να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις μέχρι αυτή την ώρα στον Πόλεμο της Ουκρανίας:

Συνεχίζονται οι επιθέσεις ρωσικών δυνάμεων στο βορειοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας

Συνάντηση Σολτς – Φον ντερ Λάιεν για την κρίση στην Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να κυριεύσουν υδροηλεκτρικό φράγμα

Πολλαπλές εκρήξεις στο Κίεβο – Κλιμακώνονται οι βομβατδισμοί στη Μαριούπολη

Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, όπως ανέφεραν ουκρανικές πηγές
H Βρετανία υποστηρίζει ότι η πρόταση της Ρωσίας για μια κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη ήταν πρόσχημα για να αποφύγει τη διεθνή καταδίκη

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε ευθέως ότι η Ουκρανία μπορεί να πάψει να υπάρχει αν η ηγεσία της δεν υποχωρήσει και συνεχίσει την αντίσταση

Βρετανοί δημοσιογράφοι έπεσαν σε ενέδρα Ρώσων σαμποτέρ

Τηλεφωνική συνομιλία Μπένετ-Ζελένσκι μετά την συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Πούτιν

Το Παρίσι κατηγορεί το Λονδίνο για «έλλειψη ανθρωπιάς» απέναντι στους Ουκρανούς πρόσφυγες

Η Βρετανία θα παρουσιάσει «σχέδιο δράσης» για να «αποτύχει» η Ρωσία

Η Ιταλία κατέσχεσε βίλες και γιοτ Ρώσων ολιγαρχών

H Puma κλείνει και τα 100 καταστήματά της στην Ρωσία- «Εμπάργκο» και από την Prada.

Στο μεταξύ, θερμό πόλεμο προβλέπει στην Ευρώπη ο Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια Αλεξάντερ Κούλεϊ που μίλησε στον ΣΚΑΪ.

Ο Καθηγητής εκτίμησε ότι ο Πούτιν, βλέποντας την Ουκρανία να γλιστράει προς τα δυτικά, αποφάσισε να το πάρει πάνω του και να πατήσει το απόλυτο κουμπί της προσπάθειας να αλλάξει με τη βία τον προσανατολισμό της Ουκρανίας. «Αποτελεί απειλή για την Ευρώπη και ολόκληρη την υποκείμενη διεθνή τάξη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο», είπε για τον Πούτιν.

Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε χθες ότι μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα είχε «καταστροφικές» οικονομικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την ίδια ώρα, κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν τις εστίες τους οι Ουκρανοί πολίτες, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κατευθυνόμενοι δυτικά. Εκτιμάται ότι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα 1,3 εκατ. πολίτες, με τον ΟΗΕ να κάνει λόγο για το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: skai.gr