Αν. Κατσανιώτης: η κα Ζαχάροβα θα έπρεπε να σκεφτεί ότι η Ελλάδα θρηνεί θύματα στην ομογένειά της και πως ο επιτιθέμενος είναι η Ρωσία

Δελτιο Τύπου : Συνέντευξη Υφυπουργού Εξωτερικών Αν. Κατσανιώτη στον «ΣΚΑΙ»

Άστοχες και εκτός διπλωματικής λογικής χαρακτήρισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης τις επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας που απηύθυνε η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «θα έπρεπε να σκεφτεί η κυρία Ζαχάροβα πως  η Ελλάδα ήδη θρηνεί θύματα στην ομογένειά της  και πως ο επιτιθέμενος είναι η Ρωσία»

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ» και την εκπομπή «Αταίριαστοι» τόνισε πως η Ελλάδα «προτάσσει το ισχυρό Διεθνές Δίκαιο απέναντι στο δίκαιο του ισχυρού. Η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλλει αυτό που η ίδια θεωρεί δίκαιο με έναν αναθεωρητισμό που εδράζεται στο παρελθόν της».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ελληνικές προξενικές αρχές Οδησσού και Μαριούπολης προκειμένου να απεγκλωβίσουν Έλληνες πολίτες και ομογενείς.

Ο κ. Κατσανιώτης σημείωσε ότι το πρωί της Κ. Δευτέρας ξεκίνησε η πέμπτη επιχείρηση, «Νόστος 5», από την Οδησσό για τον απεγκλωβισμό 34 ατόμων εκ των οποίων 25 ναυτικοί.

«Την ευθύνη της επιχείρησης την έχει ο Γενικός Πρόξενος Οδησσού Δ. Δόχτσης και πιστεύουμε ότι θα έχει επιτυχή έκβαση όπως και οι προηγούμενες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Εξωτερικών για να προσθέσει «Οι Γενικοί Πρόξενοι Μαριούπολης και Οδησσού Μ. Ανδρουλάκης και Δ. Δόχτσης αντίστοιχα, ο πρέσβης μας Φ. Κωστελλένος όπως και όλο το προσωπικό που βρίσκεται στο πεδίο δίνουν μεγάλο αγώνα». Ο κ. Κατσανιώτης ανέφερε ότι η Ελληνική πολιτεία από την πρώτη στιγμή έχει στραμμένη την προσοχή της στην Μαριούπολη και την Οδησσό όπου βρίσκεται ο μεγάλος όγκος της Ελληνικής ομογένειας και πρόσθεσε «Αυτή την ώρα εκτελείται η πέμπτη επιχείρηση απεγκλωβισμού. Δεν ξέρω άλλη χώρα που έχει κάνει κάτι αντίστοιχο.  Εως σήμερα έχουν απεγκλωβιστεί πάνω από 150 άτομα από Κίεβο, Μαριούπολη και Οδησσό χωρίς να υπολογίζουμε τους 35 του Νόστος 5».