Αγωνία για τον Έλληνα πρόξενο στη Μαριούπολη

Αγωνία για τους ομογενείς στη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται αποκλεισμένος και ο γενικός πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης, ο μοναδικός Ευρωπαίος διπλωμάτης στην περιοχή.

Μιλώντας στο OPEN, ο πατέρας του κ. Ανδρουλάκη μετέφερε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη της Ουκρανίας όπου βρίσκεται ο γιος του, αποκλεισμένος σε ένα καταφύγιο.

Σύμφωνα με τον πατέρα του, ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται σε κτίριο του ΟΑΣΕ, στο υπόγειο που έχει διαμορφωθεί ως καταφύγιο. Οι άνθρωποι που μένουν εκεί αναφέρουν πως ακούν πυροβολισμούς από μακριά, καθώς το κτίριο αυτό δεν είναι πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης και επίσης είναι περιφραγμένο.

«Σήμερα, βγήκαν προς τα έξω και είδαν την κατεστραμμένη πόλη» αναφέρει ο πατέρας του κ. Ανδρουλάκη και στη συνέχεια μιλά για τη διαβίωση των ανθρώπων που κρύβονται στο εν λόγω καταφύγιο. Συγκεκριμένα, λέει ότι δεν υπάρχει ρεύμα και τρεχούμενο νερό, ο φωτισμός γίνεται με όσα κεριά έχουν μείνει ενώ τα τρόφιμα, τα οποία έφερε η αστυνομία, φτάνουν για περίπου πέντε ημέρες ακόμη. «Μετά, δεν ξέρουν τι θα γίνει». Οι άνθρωποι στο καταφύγιο έχουν ένα υποτυπώδες γεύμα την ημέρα, αλλά τουλάχιστον υπάρχει νερό, σύμφωνα με τον ίδιο. Η αστυνομία «έδωσε συγχαρητήρια στον γιο μου και οι Ουκρανοί είναι ευγνώμονες που ένας ξένος, ένας Έλληνας βρίσκεται κοντά τους. Νιώθουν περισσότερη ασφάλεια και σιγουριά», λέει ο πατέρας του κ. Ανδρουλάκη.

Μέσα στο καταφύγιο βρίσκονται 100 περίπου άτομα, οι υπάλληλοι του ΟΑΣΕ, Ουκρανοί, που κατέφυγαν εκεί. «Αρκετοί με οικογένειες και μικρά παιδιά. Μάλιστα, ένα παιδί είχε γεννηθεί 6 μέρες πριν πάνε στο καταφύγιο…» είπε. «Έχουν δεθεί όλοι εκεί μέσα, είναι σαν μια οικογένεια».

Σχετικά με την ενημέρωσή του από τις Αρχές της Ελλάδας, ο πατέρας του γενικού πρόξενου είπε ότι χθες τον πήρε τηλέφωνο ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και του εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους προγραμματίζεται η έξοδος του γιου του και των υπόλοιπων ανθρώπων που είναι δυνατόν να φύγουν και να επιστρέψουν στην Ελλάδα. «Τον ευχαριστώ και γι’ αυτό και για τα καλά του λόγια που είπε για τον γιο μου», είπε.

iefimerida.gr