Δύο απορίες  και ένα ερώτημα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Έχω μία απορία. Βλέπω τον  Ζελένσκι στις φωτογραφίες και λέω: Αυτός ο άνθρωπος βρίσκεται σε πόλεμο! Είναι αξύριστος. Φοράει μια φανέλα χακί, και μία ζακέτα με φερμουάρ στο ίδιο χρώμα, τσαλακωμένη και μισάνοιχτη.  Με τα μάτια του ανοικτά σε κοιτάζει ίσα στα δικά σου μάτια. Βλέπεις το σκυθρωπό του βλέμμα και καταλαβαίνεις ότι κοιμάται ελάχιστα. Γενικά έχει την εμφάνιση ανθρώπου ταλαιπωρημένου, ανήσυχου και προβληματισμένου. Και ξαναλέω: Αυτός ο άνθρωπος  είναι ηγέτης ενός λαού που δέχεται επίθεση εισβολέα και πολεμάει  να σώσει τη ζωή του, την οικογένειά του,  τα υπάρχοντά του.

Έχω μία δεύτερη απορία: Κοιτάζω τη φωτογραφία του Πούτιν και λέω,  αυτός ο άνθρωπος μόλις βγήκε από ινστιτούτο καλλονής! Τσιτωμένο και ροδαλό πρόσωπο, με μία μόνιμη υπεροψία αποτυπωμένη στο ειρωνικό του μειδίαμα. Μονίμως περιποιημένος, ξυρισμένος και σενιαρισμένος. Φοράει πάντα ένα καλοσιδερωμένο κοστούμι, ένα πεντακάθαρο λευκό πουκάμισο και στο λαιμό μία πανάκριβη γραβάτα. Με μισόκλειστα μάτια συνήθως κοιτάζει στο πλάι. Τεντώνει το δεξί του χέρι με απειλητικά τον δείκτη να σε σημαδεύει. Γενικά έχει την εμφάνιση ευτυχισμένου ανθρώπου που ετοιμάζεται να πάει σε επίσημο δείπνο να περάσει καλά. Και ξαναλέω: Αδύνατον αυτός ο άνθρωπος να είναι ηγέτης ενός λαού που επιτίθεται σε έναν άλλο ομόδοξο και όμορο λαό!

Δεν ξέρω ούτε γιατί μου ήλθε η ιδέα να περιγράψω τις φωτογραφίες των δύο ηγετών. Ούτε ξέρω αν μέσα από τις απεικονίσεις των δύο προσώπων μπορώ να καταλήξω σε ασφαλή συμπεράσματα για το δράμα που συντελείται στην Ουκρανία, που υφίσταται την επίθεση, και στην Ρωσία, που επιτίθεται. Το δράμα που περνούν δύο λαοί που χάνουν και οι δύο τους νέους τους σε έναν πόλεμο που ανάθεμα κι αν καταλαβαίνουν γιατί γίνεται…

Αλλά και στο δράμα που βιώνει η ανθρωπότητα,  που αγωνιά για ένα παραστράτημα που μπορεί να σημάνει τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο! Τον Ατομικό όλεθρο! Και το τέλος  του πλανήτη Γη.

Και  θέλω να ρωτήσω:  Οι δύο ηγέτες συναισθάνονται την βαριά ευθύνη που έχουν απέναντι στην Ιστορία, την Ανθρωπότητα και τον ίδιο Θεό που και οι δύο πιστεύουν;