Πότε θα αποκατασταθεί και θα επαναλειτουργήσει το Εθνικό Θέατρο Ρόδου

Σε κέντρο πολιτισμού, με αίθουσες θεάτρου, χορού και μουσικής, αίθουσες μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, χώρους πολλαπλών χρήσεων, πωλητήριο και χώρο αναψυχής θα διαμορφωθεί το Εθνικό Θέατρο της Ρόδου.

Το έργο προβλέπει, επίσης, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, με πεζοδρομήσεις και ενοποίηση με την παρακείμενη αρχαιολογική ανασκαφή, καθώς και λειτουργική ενοποίηση με το παρακείμενο κτήριο του Δημοτικού Θεάτρου, και του θερινού κινηματογράφου «Ρόδον», όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι το τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου, με συνολικό προϋπολογισμό 17.235.000 ευρώ. Αυτό ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, έπειτα από σύσκεψη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο, με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο και τον Δήμαρχο Ροδίων Αντώνη Καμπουράκη.

Από το σύνολο του προϋπολογισμού, το ΥΠΠΟΑ χρηματοδοτεί το έργο με 16.800.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ η Περιφέρεια και ο Δήμος συμμετέχουν με 400.000 ευρώ και 35.000 ευρώ αντίστοιχα.

Με ιστορία από την δεκαετία του 1930

Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αρμάντο Μπερναμπίτι, με σκοπό τη δημιουργία λυρικού θεάτρου που λειτούργησε με την ονομασία «Teatro Giacomo Puccini». Από το 1981 και μετά δεν έγιναν συστηματικές εργασίες συντήρησης με αποτέλεσμα το κτήριο να παρουσιάζει μέχρι και το 2006 σημαντικής έκτασης φθορές. Το 2005 το κτίριο πέρασε στην ευθύνη της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων του Δήμου Ρόδου. Το 1988 χαρακτηρίστηκε «ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία» διότι «παρουσιάζει ιδιαίτερο μορφολογικό και ρυθμολογικό ενδιαφέρον, είναι στοιχείο σημαντικό για την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής στη Ρόδο, και ιδιαίτερα για την εποχή του Μεσοπολέμου και έχει συνδεθεί με τη νεότερη ιστορία και την καλλιτεχνική ζωή της περιοχής». Έχει, επίσης, κηρυχθεί ως διατηρητέο, το 1986, από το Υπουργείο Χωροταξίας Οικισμού και Δημοσίων Έργων.

huffingtonpost.gr