Κοινή Συνεδρίαση Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής με το Δ.Σ. της Πα.Δ.Ε.Ε.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την  Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 και ώρα 16.00΄, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς (sic) με την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.).

Θέμα ημερήσιας διάταξης: «Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή»

Για το θέμα θα μιλήσουν ομοσπονδίες προσφυγικών σωματείων.

Ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι  αυτή είναι η πρώτη φορά που η επιτροπή του Κοινοβουλίου συνεδριάζει εκτός Αθηνών και αυτό είναι σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη.  «Είχα», είπε, την «ιδέα αυτή εδώ και δύο χρόνια και έκανα την πρόταση στον πρόεδρο της Βουλής ο οποίος και την αποδέχτηκε. Η Θεσσαλονίκη θα είναι αυτές τις μέρες το επίκεντρο του οικουμενικού ελληνισμού», επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης, “έχει διαχρονικά στενούς δεσμούς με την ελληνική διασπορά. Επιπλέον το επίκαιρο θέμα της Μικρασιατικής Καταστροφής έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους απόδημους Έλληνες, καθώς αρκετοί ανάμεσά τους είναι προσφυγικής καταγωγής».

Τα μέλη της Αντιπροσωπείας της ΠαΔΕΕ σε φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον Πρόεδρο της Διακομματικής της Βουλής Σάββα Αναστασιάδη (μέσον), στο δημαρχιακό Μέγαρο όπου θα πραγματοποιηθεί αύριο η κοινή Συνεδρίαση.

Στην αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού που θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και θα λάβει μέρος στην κοινή συνεδρίαση με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, θα συμμετέχουν οι:

RAPTAKIS, Leonidas Πρόεδρος, Πολιτειακός Γερουσιαστής Ρόουντ Άιλαντ, ΗΠΑ – PAPPAS, Stephan  Ταμίας, Πολιτειακός Γερουσιαστής Γουαϊόμινγκ, ΗΠΑ –  DOULES, Vangelis  Mέλος Δ.Σ. Πα.Δ.Ε.Ε. ΒουλευτήςΤιράνων, ΑΛΒΑΝΙΑ – KARAMANLI, Marietta  Mέλος Δ.Σ. Πα.Δ.Ε.Ε, Βουλευτής Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ΓΑΛΛΙΑ – LAMBROPOULOS, Emmanuella                Mέλος Δ.Σ. Πα.Δ.Ε.Ε., Βουλευτής Περιφέρειας Ράιντιγκ, ΚΑΝΑΔΑΣ – KLARIDES-DITRIA, Nicole, Αναπλ. Μέλος Δ.Σ. Πα.Δ.Ε.Ε. Πολιτειακή Βουλευτής Κοννέκτικατ, ΗΠΑ –  THEOPHANOUS, Katerina, Αναπλ. Μέλος Δ.Σ. Πα.Δ.Ε.Ε., ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ – PASSARIS, Esther Μέλος του Κοινοβουλίου της Κένυα, Περιφέρεια Ναϊρόμπι, ΚΕΝΥΑ – BORGEAS, Andreas Μέλος Πα.Δ.Ε.Ε., ΗΠΑ  MALAGARI, Steve Μέλος, Πολιτειακός Γερουσιαστής Πενσυλβάνια, ΗΠΑ – THEOPHANOUS, Theo π. Αντιπρόεδρος Πα.Δ.Ε.Ε. Επίτιμο μέλος, ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη οι ελληνικής καταγωγής εκλεγμένοι σε κοινοβούλια του εξωτερικού πραγματοποιούν συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων. Επίσης το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει επισκέψεις στην Παναγία Σουμελά και τους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας και της Πέλλας.

Σήμερα συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Θεσσαλονίκη βρίσκεται για ακόμη μία φορά στο επίκεντρο μιας πολύ σημαντικής διοργάνωσης. Ο κ. Ζέρβας,  έκανε εκτενή αναφορά στο αναπτυξιακό πλάνο της πόλης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ελληνικής καταγωγής αιρετοί θα προωθήσουν τα ζητήματα που αφορούν τον ελληνισμό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Η Θεσσαλονίκη είναι η καρδιά της Ελλάδας», είπε από την πλευρά του ο Λεωνίδας Ραπτάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠαΔΕΕ, μιλώντας για τον κομβικό ρόλο της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής γεωπολιτικά, ιστορικά, οικονομικά αλλά και στον τομέα των επενδύσεων και του εμπορίου.

Στη σημασία της αυριανής κοινής συνεδρίασης με το Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού με θέμα τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής Σάββας Αναστασιάδης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης και προσωπικά προς τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα για την υποστήριξη που παρέχουν στη διοργάνωση και στην προσπάθεια.

Θα ακολουθήσει την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 (09.00 – 14.00, Αποθήκη Δ, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) η ημερίδα «Εγνατία των λιμένων. Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη: Αναπτυξιακός και Γεωστρατηγικός ρόλος».