Κόμβοι Ανάπτυξης τα Λιμάνια της Εγνατίας

Ο σημαντικός ρόλος των τεσσάρων λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας,  Ηγουμενίτσας,  Θεσσαλονίκης,  Καβάλας και Αλεξανδρούπολης ως αναπτυξιακών κόμβων, η σύνδεσή τους μέσω της Εγνατίας οδού και η γεωστρατηγική σημασία τους αποτέλεσαν το θέμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η ημερίδα είχε τίτλο «Εγνατία των λιμένων. Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη: Αναπτυξιακός και Γεωστρατηγικός ρόλος» και διοργανώθηκε από την  Ειδική Μόνιμη  Επιτροπή  Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής στο πλαίσιο εκδηλώσεων που πλαισίωσαν την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής με το Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.).

«Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των λιμένων της Ηγουμενίτσας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης αποτελεί κρίσιμη παράμετρο που αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με ποικίλα και πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο στο επίπεδο της Βόρειας Ελλάδας, όσο και σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ανοίγοντας τις εργασίες  ο πρόεδρος της Μόνιμης  Επιτροπής  Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως είπε, έχει το στοίχημα της αποτελεσματικής ένταξης των τεσσάρων μεγάλων λιμένων στο μεταφορικό δίκτυο, οδικό και σιδηροδρομικό. «Κι αυτό σε μία εποχή που η  κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει θέσει ως προτεραιότητα την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού μας δικτύου με  το μεγαλύτερο πακέτο έργων που έχει γίνει ποτέ στον σιδηρόδρομο, ύψους 4,5 δις. ευρώ. Η διασύνδεση των λιμανιών μέσω της Εγνατίας Οδού και η σύνδεσή τους με το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι  επωφελής για όλους καθώς θα οδηγήσει στην αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου των λιμανιών και θα αλλάξει τον χάρτη των μεταφορών», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης. Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση ζωτικής σημασίας έργων, όπως η  οδική σύνδεση του 6ου προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης, παρατηρώντας ότι «χάρη σε έργα όπως αυτό, που επί χρόνια έμενε στα χαρτιά, και τώρα προχωράει ταχύτατα, η Βόρεια Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γίνει ανταγωνιστική πύλη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Στον χαιρετισμό του ο  Υφυπουργός Εσωτερικών / αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό ρόλο των τεσσάρων λιμανιών. «Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ολοκληρωμένο και καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα ανάπτυξης των λιμενικών υποδομών της χώρας. Η αξιοποίηση των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε.

Σε χαιρετισμό  που απέστειλε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις προοπτικές της αναπτυξιακής και γεωστρατηγικής αναβάθμισης της Βορείου Ελλάδας, επισημαίνοντας: «Η αξιοποίηση των λιμένων της Εγνατίας, παίρνει πλέον ευρύτερο οικονομικό και γεωστρατηγικό «χρώμα», προάγοντας τον σημαντικό τους ρόλο ως εμπορευματικοί κόμβοι μεταφοράς, προς τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη».

Στην ομιλία του ο  Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων,   Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ευάγγελος Κυριαζόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία της σύνδεσης των τεσσάρων λιμένων της Βόρειας Ελλάδας με την Εγνατία, η οποία όπως είπε «λειτουργεί συγχρόνως ως συλλεκτήριος οδικός άξονας των μεταφορών της Βαλκανικής και της Ν.Α. Ευρώπης». Τόνισε τη σημασία των υπό σχεδιασμό νέων Ευρωπαϊκών Διαδρόμων (Δυτικών Βαλκανίων  και  Βαλτικής – Μαύρης Θάλασσας – Αιγαίου), που  «δημιουργούν νέα δεδομένα για τους λιμένες της Εγνατίας καθώς όταν θα ολοκληρωθούν οι πολυτροπικές συνδέσεις, εμπορευματικά αγαθά και ενέργεια θα διακινούνται μέσω της Εγνατίας από και προς τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής».

Στις προοπτικές του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης και στις δυνατότητες ανάπτυξης τόσο της εμπορευματικής όσο και της τουριστικής κίνησης αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Υλοποιούνται οι απαραίτητες επενδύσεις ώστε να εδραιωθούμε ως ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου.  Το βασικότερο όλων  είναι η επέκταση του 6ου προβλήτα. Με την ολοκλήρωσή του το λιμάνι θα παρέχει τη δυνατότητα απευθείας εξυπηρέτησης πλοίων εμπορευματοκιβωτίων κύριων γραμμών», επισήμανε.

«Τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης δημιουργούν τον νοητό άξονα της «λιμενικής Εγνατίας». Με την ολοκλήρωση των προγραμματιζόμενων υποδομών και με την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ τους, οι συγκεκριμένοι αστικοί πόλοι θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν ως υπερτοπικοί αναπτυξιακοί κόμβοι γενικότερα αλλά και ως κόμβοι συνδυασμένων μεταφορών ειδικότερα», ανέφερε ο Δήμαρχος Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος τόνισε τη δυναμική του λιμανιού της πόλης. «Η Ηγουμενίτσα, λόγω της προνομιακής γεωγραφικής θέσης του λιμένα, είναι η εγγύτερη πύλη της χώρας με την Ιταλία και τις βαλκανικές χώρες της Αδριατικής θάλασσας. Τα τελευταία χρόνια, έχει εξελίξει την ταυτότητα της και την θέση της από την αναβάθμισή της σε σημαντικότατο συγκοινωνιακό κόμβο λόγω της σύγκλισης των αξόνων της Εγνατίας και της Ιόνιας Οδού», είπε.

«Είμαστε κοινωνοί σημαντικών εξελίξεων που αναβαθμίζουν τον ρόλο όχι μόνο της Αλεξανδρούπολης αλλά και ολόκληρης της χώρας μας σε κόμβο ασφάλειας, ενέργειας, εμπορίου και μεταφορών για ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη», είπε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης.

Στις δυνατότητες ανάπτυξης των σχέσεων με την ελληνική ομογένεια και τον ρόλο των λιμανιών αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε., γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, Λεωνίδας Ραπτάκης. «Ο ρόλος των τεσσάρων λιμανιών, της Θεσσαλονίκης, της Ηγουμενίτσας, της Καβάλα και της Αλεξανδρούπολης είναι ένα κλειδί, ένα οικονομικό κλειδί για όλη την Ευρώπη, καθώς συνδέεται με θέματα εμπορίου, απασχόλησης και άμυνας. Πρόθεσή μας είναι να δουλέψουμε μαζί με τους συναδέλφους μας στο ελληνικό κοινοβούλιο και να συζητήσουμε πώς μπορούμε να αναπτύξουμε καλύτερες γέφυρες της Ελλάδας με τα δικά μας κοινοβούλια, τις δικές μας χώρες όπου είμαστε εκλεγμένοι», επισήμανε.

Στον ρόλο της Ελλάδας ως «εγγυητή ενεργειακής ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή», αναφέρθηκε ο Βουλευτής ΝΔ Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και τη συμβολή στην προοπτική αυτή των τεσσάρων λιμανιών «με την Αλεξανδρούπολη ως ενεργειακό λιμάνι, την Καβάλα ως αποθηκευτικό λιμάνι, τη Θεσσαλονίκη ως λιμάνι μετάβασης και την Ηγουμενίτσα ως λιμάνι με ανοιχτή πόρτα στη δυτική αγορά», όπως είπε.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κεντρικής Μακεδονίας  Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο  Πρύτανης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Παπαϊωάννου.

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας  την  Πέμπτη 17 Μαρτίου, τελευταία ημέρα του ταξιδιού τους στη Θεσσαλονίκη, θα επισκεφθούν την Παναγία Σουμελά και τους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας και της Πέλλας.