Οι ταραξίες «έδιωξαν» την παρέλαση από το Shrine

Στιγμιότυπο από την παρέλαση του 2019, που μπορεί να ήταν και η τελευταία στο Shrine of Remembrance. Φώτο: Κ. Ντεβές

Kαταβάλλεται προσπάθεια να πειστούν οι υπεύθυνοι του Μνημείου να αναθεωρήσουν την απόφασή τους μιας και η Επιτροπή Εορτασμού Εθνικής Επετείου είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε κανέναν και για κανένα λόγο να αμαυρώνει τον εθνικό μας εορτασμό.

Αυστραλία.-Τα γνωστά επεισόδια που δημιούργησαν κάποιοι ταραξίες στην παρέλαση του 2019 είναι ο λόγος που η ελληνική παροικία δεν μπορεί να κάνει την παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Shrine of Remembrance.

Δυστυχώς, οι λίγοι ανεγκέφαλοι που δεν σεβάστηκαν τον ιερό χώρο του Μνημείου, παρά το γεγονός ότι είχαν ενημερωθεί έγκαιρα, στερούν από την παροικία μας μια από τις πιο σημαντικές ετήσιες εκδηλώσεις της σε ένα εμβληματικό τοπίο.

Πιο συγκεκριμένα, τόσο το Shrine of Remembrance όσο και η Οργανωτική Επιτροπή Εορτασμού Εθνικής Επετείου επιβεβαίωσαν τη σχετική πληροφορία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κωνσταντίνου Καλυμνιού (δημοσιεύεται στα Αγγλικά), ο CEO του Shrine of Remembrance, Dean Lee, επιβεβαιώνει εγγράφως ότι το Μνημείο είναι για να τιμώνται οι θυσίες των κατοίκων της Πολιτείας και δεν πρόκειται να διατεθεί ξανά για παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Όπως τονίζεται, η απαγόρευση των παρελάσεων για όλες τις εθνικότητες -αλλά ακόμα και για την Αυστραλία- ισχύει από το 1975 αλλά οι αρμόδιοι έκαναν «τα στραβά μάτια».

Μετά τα έκτροπα του 2019, όμως, αποφασίστηκε να τερματιστεί η παρέλαση, αλλά να συνεχιστεί η κατάθεση στεφάνων.
Βέβαια, καταβάλλεται προσπάθεια να πειστούν οι υπεύθυνοι του Shrine να αναθεωρήσουν την απόφασή τους, μιας και η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε κανέναν να αμαυρώνει τον εθνικό μας εορτασμό.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 ομογενείς αποδοκίμασαν έντονα τον β’ αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Βαρεμένο, στη διάρκεια εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο Shrine of Remembrance.

Συγκεκριμένα, όταν ο κ. Βαρεμένος ξεκίνησε την ομιλία του, μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, άρχισαν οι αποδοκιμασίες, για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κάποιοι άρχισαν να φωνάζουν «Ελλάς, Ελλάς Μακεδονία», να αποκαλούν τον κ. Βαρεμένο «αλήτη» και την κυβέρνηση «προδότες» και να τον γιουχάρουν. Μάλιστα, πέταξαν και μπουκάλια προς τον κ. Βαρεμένο.

Η ομιλία του ήταν πολύ δύσκολο να ακουστεί, λόγω των συνθημάτων, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να την διακόψει και αστυνομικοί, μαζί με τους άνδρες ασφαλείας του, να τον απομακρύνουν από τον χώρο, υπό τον ήχο των άγριων αποδοκιμασιών.

Ο ΤΣΟΥΡΔΑΛΑΚΗΣ

Για την απόφαση της Επιτροπής Κηδεμόνων του Μνημείου ο γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής, Αντώνης Τσουρδαλάκης, δήλωσε στο «Νέο Κόσμο»:

«Μετά τα γνωστά επεισόδια των ολίγων ανεγκέφαλων στο Μνημείο των Πεσόντων τον Μάρτιο του 2019, όλα τα μέλη της Βικτωριανής Επιτροπής Εθνικής Επετείου είχαν ενημερωθεί πλήρως για τις επιπτώσεις της συνέχισης της παρέλασης στο Μνημείο.

Παρά τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί, μας είχε παραχωρηθεί η άδεια παρέλασης για το 2020, με κάποιους περιορισμούς, και είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα την Κυριακή, 22 Μαρτίου 2020.

Λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή της παρέλασης, η Επιτροπή δέχτηκε την παρότρυνση της τότε πολιτειακής υπουργού Υγείας κ. Τζένης Μικάκου, και του πρωθυπουργού κ. Daniel Andrews, να αναβληθεί η παρέλαση, αφού μόλις είχε ξεσπάσει η πανδημία στη Βικτωρία. Το παράδειγμά μας τότε ακολούθησαν και οι οργανωτές των GrandPrix και Run for the Kids.

Κατά τη διάρκεια του 2021, οι Κηδεμόνες του Μνημείου μας ενημέρωσαν ότι το Καταστατικό και οι κανονισμοί του Μνημείου είχαν αλλάξει και δεν θα επιτρέπονταν πλέον εκδηλώσεις που αποσκοπούσαν στην προώθηση Εθνικών Επετείων καμίας χώρας, ακόμα και της Αυστραλίας.

Σε αυτή την φάση, η Βικτωριανή Επιτροπή, σεβόμενη την απόφαση της Επιτροπής Κηδεμόνων του Μνημείου ξεκίνησε τη διαδικασία να βρεθεί άλλος κατάλληλος χώρος για την διεξαγωγή της παρέλασης.

Παρά τον προγραμματισμό της παρέλασης το 2021, δυστυχώς, οι συνθήκες δεν επέτρεπαν τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ατόμων είτε σε κλειστό είτε σε ανοικτό χώρο, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί για δεύτερη χρονιά η παρέλαση.

Φέτος, το 2022, η Επιτροπή μας, σε συνεργασία με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μελβούρνη, είχε επιλέξει άλλο χώρο για την διεξαγωγή μιας μεγαλοπρεπής παρέλασης, αλλά λόγω του ότι δεν υπήρχε η μαζική συμμετοχή των σχολείων και των φορέων αποφασίστηκε να αναβληθεί.

Αξίζει να ενημερώσουμε ότι μόνο το 10% των σχολείων και των φορέων απάντησαν θετικά στην πρόσκλησή μας.

Σας ενημερώνουμε ότι του χρόνου θα διεξαχθεί η παρέλαση μεγαλοπρεπώς σε ειδικό χώρο όπου θα δοθεί η ευκαιρία να ακολουθήσουν και άλλες εορταστικές δραστηριότητες την ίδια ακριβώς μέρα μετά την παρέλαση.

Σημαντικό είναι, επίσης, να αναφέρουμε, ότι η Επίσημη Τελετή Κατάθεσης Στεφάνων θα συνεχίσει να πραγματοποιείται στον ιερό χώρο του Μνημείου των Πεσόντων (Shrine of Remembrance) ως Greek Australian Commemorative Service.

Το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας είναι να εορτάζεται η Εθνική μας Παλιγγενεσία του 1821 μια ολόκληρη εβδομάδα με διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνεται με την τελετή στο Μνημείο Πεσόντων και η λήξη θα είναι με την παμπαροικιακή παρέλαση και εορταστική εκδήλωση που θα ακολουθεί σε έναν κατάλληλο και ασφαλή χώρο».

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες της Οργανωτικής Επιτροπής Εθνικής Επετείου της Βικτωρίας για την επίσημη τελετή του εορτασμού της 25ης Μαρτίου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 20 Μαρτίου, παρουσία του πολιτειακού πρωθυπουργού, Daniel Andrews, και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Matthew Guy, αποδεικνύοντας έμπρακτα με την παρουσία τους, την αναγνώρισή τους στη σημασία που έχει η εθνική μας επέτειος.

Θα παραστούν, ακόμα, εκπρόσωποι των πολιτικών Αρχών.

Εξάλλου, σημαιοφόροι από τα ελληνικά ημερήσια και απογευματινά σχολεία θα παρευρεθούν, επίσης, για να αποτίσουν τον δικό τους φόρο τιμής στους ήρωες του 1821.

«Στόχος μας είναι να τιμήσουμε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου με τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στην ομογένεια της Μελβούρνης» δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, το πρωί θα τελεστεί δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ευσταθίου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου και στις 12.00 θα ακολουθήσει η επίσημη τελετή στο Μνημείο Πεσόντων.

Εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο, ο οποίος θα συνοδεύεται από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακό και Κερασούντος κ. Ευμένιο, και τον ιερό κλήρο, την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, καθώς και εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων.

«Ακόμα και χωρίς την παρέλαση, η εκδήλωση που διοργανώνει η Οργανωτική Επιτροπή δεν θα υπολείπεται σε υπερηφάνεια και παλμό, τιμώντας την έναρξη του μεγάλου απελευθερωτικού αγώνα που οδήγησε στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού Κράτους» κατέληξε ο κ. Τσουρδαλάκης.

Πηγή:neoskosmos.com