Ουκρανία: Έχασε την πρόσβασή της στην Αζοφική Θάλασσα – Σφίγγει ο κλοιός στη Μαριούπολη

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε από το βράδυ της Παρασκευής ότι η χώρα έχασε «προσωρινά» την πρόσβασή της στην Αζοφική Θάλασσα.

Την πρόσβασή της στην Αζοφική Θάλασσα έχασε η Ουκρανία, όπως παραδέχθηκε το υπουργείο Άμυνας της χώρας χθες αργά το βράδυ, έστω κι αν στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι αυτό είναι κάτι «προσωρινό».

Την ίδια ώρα η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι κάτι παραπάνω από απελπιστική, με την πόλη να είναι σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένη και τις μάχες να διεξάγονται στους δρόμους του κέντρου.

Πιο συγκεκριμένα, «οι κατακτητές πέτυχαν εν μέρει στην επιχειρησιακή περιοχή του Ντονέτσκ, στερώντας προσωρινά από την Ουκρανία την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Η Ρωσία δήλωσε την Παρασκευή ότι οι δυνάμεις της «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη, όπου εκτιμάται ότι το 80% των σπιτιών της πόλης έχουν υποστεί ζημιές, ενώ περίπου 1.000 άνθρωποι ενδέχεται να παραμένουν παγιδευμένοι σε αυτοσχέδια καταφύγια κάτω από το κατεστραμμένο θέατρο.

Χιλιάδες άνθρωποι στην πόλη – η οποία είχε πληθυσμό 460.000 προπολεμικά – ζουν σε καταφύγια, στερούνται ηλεκτρισμού, θέρμανσης και υπηρεσιών επικοινωνίας, με τα τρόφιμα και το νερό να τελειώνουν.

Η στρατηγική θέση της Μαριούπολης

Θυμίζουμε ότι η Μαριούπολη βρίσκεται σε στρατηγική θέση στην Θάλασσα του Αζόφ με αποτέλεσμα να δέχεται τη ρωσική επίθεση από τις πρώτες ώρες της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Η πόλη βρίσκεται στη διαδρομή μεταξύ της προσαρτημένης από τη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας στα δυτικά και της περιοχής του Ντονέτσκ στα ανατολικά, η οποία ελέγχεται εν μέρει από φιλορώσους αυτονομιστές.

Δείτε πώς έχουν περικυκλώσει την πόλη οι ρωσικές δυνάμεις

Οι μάχες έχουν εγκλωβίσει όσους επιχειρούν να διαφύγουν

Οδομαχίες στο κέντρο της πολιορκούμενης Μαριούπολης εμποδίζουν τις προσπάθειες για απεγκλωβισμό των αμάχων που είχαν βρει καταφύγιο στο υπόγειο του θεάτρου της πόλης που βομβαρδίστηκε από τον ρωσικό στρατό την περασμένη Τετάρτη.

Σε δηλώσεις του στο BBC, o δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο ανέφερε ότι τα σωστικά συνεργεία το μόνο που καταφέρνουν είναι να απομακρύνουν ερείπια και να ανασύρουν ανθρώπους μόνο όταν υπάρχει σιγή των όπλων.

«Υπάρχουν τανκς εδώ, το πυροβολικό βομβαρδίζει, η περιοχή βάλλεται με κάθε είδους οπλισμό», λέει.

Και προσθέτει: «Οι δυνάμεις μας κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τις θέσεις τους στην πόλη αλλά οι δυνάμεις του εχθρού είναι μεγαλύτερες, δυστυχώς».

Την Παρασκευή, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 130 άνθρωποι κατάφεραν να διαφύγουν και ότι περισσότεροι από 1.000 εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο υπόγειο του θεάτρου, το οποίο άντεξε στην επίθεση.

Η Ρωσία αρνείται ότι βομβάρδισε το κτίριο, το οποίο είχε σαφή σήμανση ως καταφύγιο πολιτών. Το στρατηγικό λιμάνι της πόλης έχει περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις και υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό και θέρμανση.

Πώς έκοψαν την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα οι Ρώσοι

Ο μεγάλος στόχος των Ρώσων

Η κατάληψη της Μαριούπολης θα έδινε στους Ρώσους τον έλεγχο ολόκληρης της βόρειας ακτής της Αζοφικής Θάλασσας, αποκόπτοντας την Ουκρανία από έναν κρίσιμο αγωγό προς τη Μαύρη Θάλασσα και επιτρέποντας στη Μόσχα να σχηματίσει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, τη χερσόνησο που προσάρτησε παράνομα από την Ουκρανία το 2014.

in.gr