Ο Ελληνισμός της Μελβούρνης τίμησε το αθάνατο ‘21

Με μια λιτή, αλλά συναισθηματικά φορτισμένη τελετή, η ομογένεια της Μελβούρνης τίμησε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Shrine of Remembrance.

Την τελετή, που περιλάμβανε ομιλίες, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων, τίμησαν με την παρουσία τους ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Daniel Andrews, ο αρχηγός της πολιτειακής αντιπολίτευσης, Matthew Guy, για πρώτη φορά και ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, και πολλοί άλλοι επίσημοι.

Συνολικά παρευρέθηκαν εκατοντάδες άτομα, εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων αλλά και μαθητές που εκπροσωπούσαν τα σχολεία μας. Αναφορές δεν έγιναν μόνο στους ήρωες του ’21 και στο ύψιστο αγαθό της ελευθερίας, αλλά και στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Φώτο: Κώστας Ντεβές

Η γιορτή του ελληνικού έθνους, είναι γιορτή των ανθρωπίνων ιδανικών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνισαν οι ομιλητές και σημείωσαν ότι διατηρώντας πάντα ψηλά το εθνικό μας φρόνημα, κρατάμε ψηλά τις θεμελιώδεις αρχές της ανθρώπινης ύπαρξης.

«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την προσέλευση, αλλά και από το κλίμα που επικράτησε, και ήταν αυτό που άρμοζε στην εκδήλωση για τους ήρωες του ’21» είπε ο γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής, Αντώνης Τσουρδαλάκης.

Από τον εορτασμό απουσίαζε, για καθαρά προληπτικούς λόγους, ο Γενικός Πρόξενος κ. Κακαβελάκης ο οποίος βρίσκεται σε αυτοαπομόνωση λόγω κορονοϊού.

«Είμαι καλά και θα είμαι στην δεξίωση του Γενικού Προξενείου για την 25η Μαρτίου» μας είπε ο Γενικός Πρόξενος ο οποίος στην τελετή του Shrine εκπροσωπήθηκε από την κα Μπότσιου.

Φώτο: Κώστας Ντεβές

Παρευρέθηκε και η Ύπατης Αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία κα Μαυρομάτη.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Οργανωτική Επιτροπή, στην τελετή παρέστησαν οι ακόλουθοι επίσημοι:

– His Eminence Archbishop of Australia MAKARIOS
– His Grace Bishop of Sozopolis Kyriakos, Melbourne District
– His Grace Bishop of Kerasounta Evmenios, Northcote District
– The Hon. Daniel Andrews MP, Premier of Victoria
– The Hon. Jane Hume MP, Senator for Victoria, Federal Minister for Superannuation, Financial Services and the Digital Economy, representing the Prime Minister of Australia the Hon. Scott Morrison
– The Hon. Richard Marles MP, Deputy Leader of the Federal Opposition, representing the Leader of the Federal Opposition the Hon. Anthony Albanese
– The Hon. Matthew Guy MP, Leader of the Liberal Party, Leader of the opposition and State Member
– Mr Lee Tarlamis MLC, State Member for South Eastern Metropolitan Region for Bulleen representing the Minister for Multicultural Affairs the Hon. Ros Spence

Φώτο: Κώστας Ντεβές

– Ms Maria Vamvakinou MP, Member for Calwell
– Mr. Steve Dimopoulos MP, State Member for Oakleigh and Parliamentary Secretary to the Premier
– Mr. Nick Staikos MP, Member for Bentleigh
– Ms Kath Theophanous MP, Member for Northcote
– Ms Nina Taylor MP, Member of the Legislative Council Southern Metropolitan Region
– Shrine Governor, Squadron Leader Mr. Steve Campbell-Wright
– Ms Vivienne Nguyen, Chairperson Victorian Multicultural Commission
– Mr Andrew Crisp APM, Emergency Management Commissioner for Victoria
– Mr. Raegan Stewart, Commander, Australian Federal Police accompanied by Detective Inspector Mr. Spiros Drossos
– Mr. Mark Galliott, Commander, Victoria Police
– Mr. Andrew Markakis, Inspector, Victoria Police, President of the Victorian Hellenic Police Association
– Mr. Eftihios Anastasiadis, Senior Sergeant, Victoria Police, Vice President of the Victorian Hellenic Police Association
– Ms Jenny Mikakos, Former State Minister of Health & Ambulance Services
– Mr. John Pandazopoulos, Secretary General of the World Hellenic Inter Parliamentary Association & Former State Minister for Major Projects, Tourism, Employment, Gaming

Πηγή: neoskosmos.com

Φώτο: Κώστας Ντεβές

– Cr. Steve Staikos, Mayor, City of Kingston
– Cr. Lambros Tapinos, Deputy Mayor, City of Moreland
– Cr. Theo Zografos, City of Monash
– Cr. Virginia Tachos, City of Brimbank
– Cr. Emily Dimitriadis, City of Darebin
– Cr. Tony Athanasopoulos, City of Glen Eira
– Mr. Bill Papastergiadis, OAM, President of Greek Orthodox Community of Melbourne & Victoria
– Mr. Tony Tsourdalakis, Chairman, Victorian Council for Greek National Day, and President of theIntercommunities & Parishes Council of Victoria

Φώτο: Κώστας Ντεβές

Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Φέτος δεν έγινε η καθιερωμένη παρέλαση και, όπως έγραψε ο «Νέος Κόσμος» του Σαββάτου, μάλλον δεν θα ξαναγίνει στο Shrine. Για το θέμα αυτό ο κ. Τσουρδαλάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά τα γνωστά επεισόδια των ολίγων ανεγκέφαλων στο Μνημείο των Πεσόντων τον Μάρτιο του 2019, όλα τα μέλη της Επιτροπής Εθνικής Επετείου είχαν ενημερωθεί πλήρως για τις επιπτώσεις της συνέχισης της παρέλασης στο Μνημείο.

Παρά τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί, μας είχε παραχωρηθεί η άδεια παρέλασης για το 2020, με κάποιους περιορισμούς, και είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα την Κυριακή, 22 Μαρτίου 2020.

Φώτο: Κώστας Ντεβές

Λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή της παρέλασης, η Επιτροπή δέχτηκε την παρότρυνση της τότε πολιτειακής υπουργού Υγείας κ. Τζένης Μικάκου, και του πρωθυπουργού κ. Daniel Andrews, να αναβληθεί η παρέλαση, αφού μόλις είχε ξεσπάσει η πανδημία στη Βικτωρία. Το παράδειγμά μας τότε ακολούθησαν και οι οργανωτές των GrandPrix και Run for the Kids.

Κατά τη διάρκεια του 2021, οι Κηδεμόνες του Μνημείου μας ενημέρωσαν ότι το Καταστατικό και οι κανονισμοί του Μνημείου είχαν αλλάξει και δεν θα επιτρέπονταν πλέον εκδηλώσεις που αποσκοπούσαν στην προώθηση Εθνικών Επετείων καμίας χώρας, ακόμα και της Αυστραλίας.

Σε αυτή την φάση, η Επιτροπή, σεβόμενη την απόφαση της Επιτροπής Κηδεμόνων του Μνημείου ξεκίνησε τη διαδικασία να βρεθεί άλλος κατάλληλος χώρος για τη διεξαγωγή της παρέλασης.

Παρά τον προγραμματισμό της παρέλασης το 2021, δυστυχώς, οι συνθήκες δεν επέτρεπαν τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ατόμων είτε σε κλειστό είτε σε ανοικτό χώρο, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί για δεύτερη χρονιά η παρέλαση.

Φώτο: Κώστας Ντεβές

Φέτος, το 2022, η Επιτροπή μας, σε συνεργασία με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μελβούρνη, είχε επιλέξει άλλο χώρο για τη διεξαγωγή μιας μεγαλοπρεπούς παρέλασης, αλλά λόγω του ότι δεν υπήρχε η μαζική συμμετοχή των σχολείων και των φορέων αποφασίστηκε να αναβληθεί.

Αξίζει να ενημερώσουμε ότι μόνο το 10% των σχολείων και των φορέων απάντησαν θετικά στην πρόσκλησή μας.

Σας ενημερώνουμε ότι του χρόνου θα διεξαχθεί η παρέλαση μεγαλοπρεπώς σε ειδικό χώρο όπου θα δοθεί η ευκαιρία να ακολουθήσουν και άλλες εορταστικές δραστηριότητες την ίδια ακριβώς μέρα μετά την παρέλαση.

Σημαντικό είναι, επίσης, να αναφέρουμε, ότι η Επίσημη Τελετή Κατάθεσης Στεφάνων θα συνεχίσει να πραγματοποιείται στον ιερό χώρο του Μνημείου των Πεσόντων (Shrine of Remembrance) ως Greek Australian Commemorative Service.

Το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας είναι να εορτάζεται η Εθνική μας Παλιγγενεσία του 1821 μια ολόκληρη εβδομάδα με διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνεται με την τελετή στο Μνημείο Πεσόντων και η λήξη θα είναι με την παμπαροικιακή παρέλαση και εορταστική εκδήλωση που θα ακολουθεί σε έναν κατάλληλο και ασφαλή χώρο».

Φώτο: Κώστας Ντεβές
Φώτο: Κώστας Ντεβές
Φώτο: Κώστας Ντεβές
Φώτο: Κώστας Ντεβές
Φώτο: Κώστας Ντεβές
Φώτο: Κώστας Ντεβές
Φώτο: Κώστας Ντεβές
Φώτο: Κώστας Ντεβές
Φώτο: Κώστας Ντεβές
Φώτο: Κώστας Ντεβές
Φώτο: Κώστας Ντεβές
Φώτο: Κώστας Ντεβές
Φώτο: Κώστας Ντεβές
Φώτο: Κώστας Ντεβές
Φώτο: Κώστας Ντεβές
Φώτο: Κώστας Ντεβές
Φώτο: Κώστας Ντεβές
Φώτο: Κώστας Ντεβές
Φώτο: Κώστας Ντεβές
Φώτο: Κώστας Ντεβές