Πόλεμος στην Ουκρανία: Στην Αθήνα ο Έλληνας πρόξενος της Μαριούπολης

Στην Αθήνα έφτασε πριν από λίγο ο Έλληνας πρέσβης της Μαριούπολης, Μανώλης Ανδρουλάκης.

Στις πρώτες δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, που τον περίμεναν στο αεροδρόμιο, ο Έλληνας πρέσβης υπογράμμισε ότι “πλανάται ένα μεγάλο ‘γιατί’, αυτό που έγινε δεν το περίμενε κανείς” και περιέγραψε τα όσα βίωσε στην Ουκρανία, όπου μαίνεται η ρωσική εισβολή.

Όπως σημείωσε, “ήρωες είναι αυτοί που έμειναν στη Μαριούπολη” και ευχαρίστησε όλους όσους τον βοήθησαν να γυρίσει σώος στην Ελλάδα. “Να αγαπάτε το ΥΠΕΞ”, συμπλήρωσε ο Έλληνας πρόξενος.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το μέρος όπου βρισκόταν χτυπήθηκε δυο φορές, ωστόσο, τόνισε ότι “ήξερα πως δεν είχε έρθει ακόμη η ώρα μου”.

Τραγωδία

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης έκανε λόγο για τραγωδία του ουκρανικού και του ρωσικού λαού και ζήτησε να ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους ώστε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, καθώς όπως είπε σκοτώνονται άμαχοι. Ο Μανώλης Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στα όσα δύσκολα έζησε ο ίδιος αλλά και χιλιάδες πολίτες σε μία πόλη που δεν θυμίζει τίποτα από αυτό που ήταν η Μαριούπολη.

«Αν μου επιτρέπετε δυο λόγια… Δεν είχα καταλάβει τι διάσταση είχε λάβει το όλο θέμα. Οι ήρωες είναι οι άνθρωποι που έχουν μείνει ακόμα πάνω και θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τις ζωές τους από το μηδέν».

«Ασχολούμαι με τη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια. Πολλοί με ρώτησαν πώς ένιωθα τις βραδιές που δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Σκεφτόμουν τα διαβάσματά μου και τα ακούσματά μου. Αυτό που συμβαίνει είναι τραγωδία. Είναι ένα τραύμα που δύσκολα θα επουλωθεί. Δεν θα δώσω συνέχεια. Να ενώσουμε τις φωνές μας κατάπαυση πυρός. Προσπαθήσαμε να σώσουμε όσους περισσότερους ομογενείς μπορούσαμε»

χιλιάδες άμαχοι νεκροί

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης, συναισθηματικά φορτισμένος, τόνισε πως στη Μαριούπολη υπάρχουν χιλιάδες άμαχοι νεκροί και πως στην πόλη, μόλις σε 24 ώρες καταστράφηκαν όλες οι υποδομές. «Η Μαριούπολη θα μπει στον κατάλογο των κατεστραμμένων χωρών από πολέμους, όπως η Γκουέρνικα, το Χαλέπι, το Λένινκραντ».

Δήλωσε ακόμα ότι έγινε μάρτυρας συλλογής ανθρώπινων μελών. Απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός, προστασία της ανθρώπινης ζωής και απομάκρυνση των αμάχων.

Ομογενείς

Για τους ομογενείς, ο Μανώλης Ανδρουλάκης είπε ότι «προσπαθήσαμε να βγάλουμε όσους περισσότερους μπορούσαμε». Υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή περνάνε δύσκολα». Ανέφερε, επίσης, ότι το μοναδικό τμήμα Φιλολογίας και Γλώσσας δεν υπάρχει πια στη Μαριούπολη.

Ευχαρίστησε την ΠτΔ, τον πρωθυπουργό, το ΥΠΕΞ, τον πρόεδρο Ζελένσκι που βοήθησε όσο μπορούσε στη διαφυγή του, αλλά και για τις δύο άγνωστες οικογένειες που τον φιλοξένησαν.

Υπενθυμίζεται ότι ο κύριος Ανδρουλάκης ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που εγκατέλειψε την εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας. Αρχικά κατάφερε να φύγει από τη Μαριούπολη μαζί με τα 10 άτομα που βρίσκονταν εγκλωβισμένα στο κτίριο του ΟΑΣΕ. Αρχικά η ελληνική αποστολή μεταφέρθηκε κοντά στη Ζαπορίζια και από εκεί στο Βουκουρέστι.

Ανδρέας Κατσανιώτης

Τον Γενικό Πρόξενο στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη υποδέχθηκε στην Αθήνα ο Υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης.

Ο κ. Κατσανιώτης δήλωσε: «Καλωσορίζουμε στην πατρίδα τον Γενικό Πρόξενο Μαριούπολης Μανώλη Ανδρουλάκη. Εκ μέρους της κυβέρνησης και όλων των Ελλήνων εκφράζω θερμές ευχαριστίες για τις υπηρεσίες του. Μας έκανε υπερήφανους, για την άριστη εκτέλεση των καθηκόντων του προκειμένου να προστατεύσει και να βοηθήσει τους ομογενείς μας στην Ουκρανία.

Βλέποντας τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις πόλεις της Ουκρανίας καταλαβαίνετε ότι ο κ. Ανδρουλάκης, ο πρέσβης Φ. Κωστελλένος και ο Γενικός Πρόξενος Οδησσού Δ. Δόχτσης υπέβαλλαν τους εαυτούς τους σε θυσίες για να εκτέλεσαν με επιτυχία έξι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών και ομογενών μας. Τους εκφράζω την ευγνωμοσύνη όλων μας. Η Ελληνική κυβέρνηση συνομιλεί με τις δύο πλευρές και με διεθνείς οργανισμούς έτσι ώστε να προστατευτούν οι άμαχοι στην Ουκρανία. Να υπάρξει προστασία και για τους Έλληνες ομογενείς στους οποίους είμαστε δίπλα και τώρα και μετά την λήξη του πολέμου».