ΣΥΡΙΖΑ : Η κυβέρνηση επιβάλλει δημοσιονομικές δεσμεύσεις αντί να μειώνει φόρους

Αθήνα.- Την πεποίθηση ότι ακόμα δεν έχουμε δει τις πραγματικές συνέπειες του πολέμου στην οικονομία και στην ενέργεια εκφράζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση «για την δήθεν αντιμετώπιση του προβλήματος δε στοχεύουν στην αιτία της».

«Τα πραγματικά αίτια της ακρίβειας είναι η αισχροκέρδεια, τα υπερβολικά κέρδη που συγκεντρώνουν οι μεγάλες εταιρείες και η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, η οποία έχει πολύ βαριές συνέπειες στο πορτοφόλι των πολιτών» ανέφερε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε μάλιστα και συγκεκριμένο παράδειγμα για το πώς η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. «Θα μπορούσε η κυβέρνηση να ανακοινώσει την αναδρομική φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων εταιρειών ενέργειας, ώστε να διαμορφωθεί δημοσιονομικός χώρος για την ενίσχυση στους πολίτες. Αποτελεί και πρόταση της εργαλειοθήκης της Κομισιόν. Αυτό, μάλιστα, θα χτυπούσε στην αιτία το κύμα της ακρίβειας και θα προκαλούσε αντιστροφή της τάσης του πληθωρισμού», τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει τα μέτρα που θα φέρει στη βουλή η ΝΔ απάντησε: «Και ένα ευρώ να έδινε η κυβέρνηση θα το ψηφίζαμε, το θέμα είναι αν τα μέτρα αυτά αρκούν».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ακόμα ότι «συνολικά κάθε εταιρεία που παράγει ενέργεια, ή παρέχει ενέργεια, συγκεντρώνει συνολικά υπερκέρδη 1,5 δισ. ευρώ». Προσθέτουν δε ότι: «Ο κ. Σκυλακάκης προσπαθεί να θολώσει την εικόνα, και δεν παρέχει στοιχεία γι’ αυτό το καρτέλ, γιατί δυστυχώς η κυβέρνηση έχει προνομιακές σχέσεις με τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις».

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν την ανάγκη να μειωθεί και ο ΕΦΚ στα καύσιμα, «όπως πολλές από τις χώρες της ΕΕ ήδη κάνουν, με τελευταίο παράδειγμα την Ισπανία». «Αυτή τη στιγμή σύμφωνο σταθερότητας δεν υπάρχει, δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δεσμεύσεις. Και κατά πάσα πιθανότητα ούτε το 2023 θα υπάρξουν. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μόνη της επιβάλλει δημοσιονομικές δεσμεύσεις σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας, και ασκεί μια πολιτική που στηρίζει τους λίγους και ισχυρούς. Μειώνει τον ΕΝΦΙΑ για τις πολύ μεγάλες περιουσίες, αντί να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, για να ωφεληθεί η κοινωνική πλειοψηφία. Αξιοποιεί δηλαδή τον δημοσιονομικό χώρο η κυβέρνηση όπως θέλει», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Και προσθέτουν :

«Αν μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα επιτρεπτά όρια της ΕΕ θα κοστίσει 1,7 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η πραγματική δημοσιονομική επίπτωση του μέτρου. Θα έχει και θετική επιρροή στα έσοδα γιατί θα αυξηθεί η κατανάλωση».

newsit.gr