Ο Πλούτος, οι Ομογενείς και η Γενέτειρα

 

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο «χρυσοφόρος» ελληνοαμερικανικός κατάλογος που δημοσιεύει ο «Εθνικός Κήρυκας»  μας θυμίζει μία παλαιότερη φράση που ειπώθηκε, το 1970, σε συνεδρίαση αξιωματούχων της  AHEPA.  «’Ενας από τους συνέδρους είχε πει  χαμηλόφωνα σε μια στιγμή στον διπλανό του: Ξέρεις τι σκέπτομαι; Μέσα σε τούτη την αίθουσα αντιπροσωπεύονται πάνω από είκοσι εκατομμύρια δολλάρια. Και με το βλέμμα του έδειξε μερικούς από τους παριστάμενους». («Οι Ελληνοαμερικανοί» Εκδόσεις Παπαζήση).

Από τότε πέρασε μισός αιώνας!  Σήμερα, «μερικοί από τους παριστάμενους» αντιπροσωπεύουν πάνω από 40 δις. δολάρια!

Πράγματι,  η πρόοδος που έχει επιτελέσει η Ομογένεια σε όλους τους τομείς, επιστημονικούς, επιχειρηματικούς και μορφψτικούς γεμίζει με περηφάνια, κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα.  Από πόσο χαμηλά ξεκίνησαν οι πρώτοι μετανάστες και πόσο ψηλά έφτασαν σήμερα!  Τι δυσκολίες, τι εμπόδια και τι θυσίες χρειάστηκε να περάσουν για να σκαρφαλώσουν στον σημερινό κολοφώνα της επιτυχίας! Κανείς, όμως, στην Ελλάδα δεν ασχολήθηκε και δεν κατέγραψε ποτέ αυτά τα επιτεύγματα των ομογενών μας. Και όχι μόνο της Αμερικής.  Αλλά του κόσμου ολόκληρου!

Εκείνο, μόνο, για το οποίο δείχνουν, από καιρό σε καιρό, ενδιαφέρον οι κρατικές δομές της γενέτειρας, είναι αφενός μεν ο πληθυσμός των Αποδήμων Ελλήνων (συχνά, αφού και εδώ δεν υπάρχουν καταγραμμένα επίσημα στοιχεία, τον παρουσιάζουν υπερδιπλάσιο του  πιθανολογούμενου  πραγματικού) και αφετέρου η γενικευμένη και αόριστη πρόσκληση να έρθουν να επενδύσουν στην γενέτειρα…

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τον «πίνακα  των πλουσίων Ελληνοαμερικανών»,  είναι οι ασχολίες από τις οποίες προκύπτουν τα κέρδη αυτά.  Από αθλητικά είδη μέχρι αθλητικά Σωματεία και Αθλητές. Και από Κτηματομεσιτικές εταιρίες μέχρι Φαρμακοβιομηχανίες και επενδυτικές εταιρίες. Πράγματι, οι ομογενείς  έχουν εξαπλώσει τις δραστηριότητές τους σχεδόν σε κάθε επιχειρηματικό τομέα. Με επιτυχία.

Αν κοντά στους πλούσιους Ελληνο-Αμερικανούς προσθέσουμε και τους πλούσιου Ελληνο-Αυστραλούς,  Ελληνο-Καναδούς και πάει λέγοντας, τότε θα αντιληφθούμε ότι ο Απόδημος Ελληνισμός  αποτελεί μία τεράστια δεξαμενή πλούτου  μαζί και  συσσώρευσης γνώσης και σύγχρονης Τεχνολογίας που θα μπορούσαν να «απογειώσουν» την Ελλάδα εάν σωστή πολιτική απέναντί τους ακολουθούσε η τελευταία!

Φευ! Όμως. Εκεί που χρειάζεται να περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη την Ομογένεια, εμείς θέτουμε προϋποθέσεις και απαγορεύσεις. Εκεί που θα έπρεπε να μην φειδόμαστε κόπων και εξόδων προκειμένου να διατηρηθεί η ελληνόγλωσση διδαχή στο εξωτερικό, εμείς βάζουμε φραγμούς και εμπόδια. Εκεί που θα έπρεπε να διευκολύνουμε τις νέες γενιές ομογενών, ώστε να τους προσελκύουμε,  εμείς υψώνουμε θεόρατα τείχη. Και εκεί όπου θα έπρεπε να παρέχονται  κίνητρα και εξασφάλιση,  προκειμένου να μην αποτελεί  «οικονομική αυτοκτονία» η μεταφορά κεφαλαίων  στη γενέτειρα για επενδύσεις, από τους πλούσιους Ομογενείς, εμείς ορθώνουμε μία πολυδαίδαλη γραφειοκρατία στα γρανάζια της οποίας συνθλίβεται κάθε καλή διάθεση ή προαίρεση!