Ραδιομαραθώνιος και 25η Μαρτίου από τη “Φωνή της Ελλάδας”

Ο Ραδιομαραθώνιος της Φωνής της Ελλάδας, του ομογενειακού ραδιοφωνικού σταθμού της ΕΡΤ για τη στήριξη των προσφύγων της Ουκρανίας και των Ελλήνων της Αζοφικής, μέσα από την αποστολή των Γιατρών του Κόσμου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Από νωρίς το πρωί έως και αργά το βράδυ της Πέμπτης 17 Μαρτίου 2022, οι Έλληνες από την Αυστραλία και την Ευρώπη έως την Αμερική και τον Καναδά, άνθρωποι που γνωρίζουν τι σημαίνει προσφυγιά, συντονίστηκαν για να προσφέρουν, σε μια συγκινητική συστράτευση ανθρωπιάς.

Ο τελικός απολογισμός της προσπάθειας αυτής, που έγινε απ’ όλες τις εκπομπές του σταθμού και όλες τις κοινότητες των Ελλήνων του κόσμου, ήταν απόλυτα θετικός. Η Φωνή της Ελλάδας απέδειξε, για μια ακόμη φορά, τη δύναμη ενός ραδιοφωνικού σταθμού παγκόσμιας απήχησης που μπορεί να ενώσει.

Στη διάρκεια του Ραδιομαραθωνίου, οι παρουσιαστές των εκπομπών της “Φωνής” επικοινώνησαν με εκπροσώπους από πολλές κοινότητες ομογενών, καθώς και με επώνθμους ομογενείς.

Παρεμβάσεις στον Ραδιομαραθώνιο έγιναν από τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ, Γιάννη Χρυσουλάκη και την κ. Ευανθία Παπαδάτου, προϊσταμένη της Η1  Διεύθυνσης Απόδημου Ελληνισμού και Προγραμμάτων, της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού.

Τη σκυτάλη στις ραδιοφωνικές συχνότητες της Φωνής της Ελλάδας, στο πλαίσιο του Ραδιομαραθωνίου, πήραν σημαντικοί καλλιτέχνες όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαρία Φαραντούρη, ο Μανώλης Μητσιάς και ο Χάιγκ Γιαζιτζιάν.

Τέλος, εξαιρετικά συγκινητική ήταν η συνομιλία που είχαν ο Γιώργος Διονυσόπουλος και ο Θοδωρής Ψαλιδόπουλος με τη Ελληνίδα δασκάλα της Μαριούπολης, Νίνα Τοπάλοβα που φιλοξενείται στη δομή των Σερρών, έπειτα από ένα δύσκολο και οδυνηρό ταξίδι.

Η  “Φωνή της Ελλάδας” γιορτάζει την εθνική επέτειο

Η  «Φωνή της Ελλάδας», το παγκόσμιο  ραδιόφωνο  της  ΕΡΤ, γιορτάζει την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου με μία συναυλία στο  studio E της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με τίτλο: «Η  Ελληνική  Επανάσταση του ’21 μέσα από το δημοτικό τραγούδι».

Το αηδόνι της Ηπείρου, ο Σάββας Σιάτρας, ερμηνεύει ζωντανά, τραγούδια που αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα προεπαναστατικής περιόδου, έως την επανάσταση  του ’21, την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022, στις 15:00 ώρα Ελλάδας.

Ο ηπειρώτης τραγουδιστής είναι ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές του δημοτικού παραδοσιακού τραγουδιού μας. Κυρίως, όμως, είναι ο ερμηνευτής του ηπειρώτικου τραγουδιού, το οποίο και «μετέφερε» όχι μόνο στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, όπου «χτυπάει» η καρδιά  του  Απόδημου Ελληνισμού. Τραγούδια για την αγάπη, τον γάμο, την ξενιτιά, τη γέννηση και τον θάνατο. Τραγούδια για την πατρίδα και τους αγώνες της.

Τον συνοδεύουν οι σπουδαίοι σολίστες Βασίλης Παπαγεωργίου στο κλαρίνο, Κώστας  Κίκιλης στο βιολί, Κώστας Καρράς στο λαούτο και Ηλίας Μούτσος στο ντέφι.

Επιμέλεια – παρουσίαση: Μαρία  Κουτσιμπύρη

Τεχνική επιμέλεια:  Μιχάλης  Συγλέτος