Η 25η Μαρτίου δεν εορτάζεται φέτος στην Οδησσό, την πόλη όπου ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία

Φωτογραφία: Οδησσός, 20 Μαρτίου 2022. REUTERS/Nacho Doce

Nacho Doce via Reuters

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν επιτρέπει τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου στην Οδησσό λόγω του πολέμου, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού.

«Ο εορτασμός αυτός της Εθνικής Εορτής της Ελλάδας, έχει γίνει παράδοση για τους κατοίκους της πόλης και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας και την Eλληνική Κοινότητα, κάθε χρόνο, αποτίει φόρο τιμής στους αγωνιστές της Επανάστασης στο Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στο Παράρτημά του στην Οδησσό.

Για την Ελληνική Δημοκρατία, η 25η Μαρτίου αποτελεί τη σημαντικότερη Εθνική Εορτή – η Ημέρα της Επανάστασης του 1821, η Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Η πρωτοβουλία για την Εθνική Παλιγγενεσία γεννήθηκε στην Οδησσό το 1814 όταν ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία (1814-1821), η οποία προετοίμασε την επανάσταση, ένωσε τους Έλληνες και τους φιλέλληνες όλου του κόσμου. Ακολούθησαν χρόνια νικηφόρων αγώνων, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ελεύθερης ανεξάρτητης Ελλάδας.

Άποψη του Μουσείου Φιλικής Εταιρείας

Άποψη του Μουσείου Φιλικής Εταιρείας Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου ορίζει τις δυνατότητες του Ελληνισμού, την ενότητα, την ομοψυχία, την πάλη για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη πατρίδα, οι οποίες έφεραν μια λαμπρή νίκη σε έναν άνισο και φαινομενικά καταδικασμένο σε αποτυχία Εθνικό Αγώνα.

Η σκέψη μας σήμερα είναι στραμμένη στη δοκιμαζόμενη Ουκρανία.

Σήμερα, όλη η Ουκρανία αγωνίζεται με θάρρος και αυταπάρνηση για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της.

Εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξή μας στον Ουκρανικό λαό», καταλήγει η ανακοίνωση.