Mεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας για τα 201 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση της 25ης Μαρτίου του 1821.

Για πρώτη φορά στον αττικό ουρανό πέταξαν τα προσφάτως ενταχθέντα στην Πολεμική Αεροπορία ελληνικά Rafale, το θρυλικό αεροσκάφος Supermarine SPITFIRE MJ755, ενώ παρέλασαν τα επίσης νεοαποκτηθέντα θωρακισμένα οχήματα M1117 Guardian που προμηθεύεται ο Στρατός Ξηράς από τις ΗΠΑ. Στην παρέλαση συμμετείχαν και γαλλικά Rafale για δεύτερη χρονιά.

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, αντιπροσωπευτικά μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας διήλθαν μπροστά από το χώρο διεξαγωγής της στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ στον αττικό ουρανό πέταξαν σχηματισμοί αεροσκαφών και ελικοπτέρων διαφόρων τύπων των Τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στις 8.00 πραγματοποιήθηκε η επίσημη έπαρση της σημαίας στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, ενώ στις 10.00 ξεκίνησε η πανηγυρική δοξολογία στον ιερό μητροπολιτικό ναό Αθηνών. Ακολούθως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Είχαν προηγηθεί οι 21 χαιρετιστήριες βολές από το πυροβολείο του Λυκαβηττού.

Παρούσα στο Σύνταγμα και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, που παρακολουθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Στο Σύνταγμα βρίσκονται και 18 ναύτες από τη γαλλική φρεγάτα ALSACE.