Οι έντεκα πλουσιότεροι Έλληνες της Αυστραλίας

Η λίστα με τους 250 πλουσιότερους ανθρώπους της Αυστραλίας έδειξε ότι υπάρχουν 131 δισεκατομμυριούχοι στην Αυστραλία με μέσο όρο πλούτου 2,08 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τριάντα γυναίκες βρίσκονταν στον κατάλογο, μεταξύ των οποίων η πλουσιότερη προσωπικότητα της Αυστραλίας, η Gina Rinehart, πρόεδρος της Hancock Prospecting με 32,64 δισεκατομμύρια δολάρια στους τραπεζικούς λογαριασμούς της.

Η λίστα της εφημερίδας «The Australian» συντάχθηκε με βάση τα δεδομένα που ίσχυαν στα τέλη Φεβρουαρίου. Την κ. Rinehart ακολουθεί ο πρόεδρος του Ομίλου Fortesecue Metals, Andrew Forrest, με περιουσία που ανέρχεται σε 31,77 δισ. δολάρια από 29,61 δισ. δολάρια που ήταν πέρυσι. Το 2021, η περιουσία της κ. Rinehart ανερχόταν σε 36,28 δισ. δολάρια, που σημαίνει ότι φέτος σημείωσε πτώση κατά 3,64 δισ. δολάρια.

Ο πρώτος Ελληνοαυστραλός που εμφανίζεται στη λίστα ήταν ο Νικ Πολίτης στο νούμερο 52. Ο κ. Πολίτης είναι ιδιοκτήτης της WFM Motors και διευθυντής της AP Eagers, με περιουσία 2,18 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά 60 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με πέρυσι.

Ο κ. Πολίτης με κύριες επιχειρηματικές δραστηριότητες την πώληση αυτοκινήτων και τα ακίνητα, είχε μπει για πρώτη φορά στη λίστα των δισεκατομμυριούχων της Αυστραλίας το 2019.

Ο επόμενος Ελληνοαυστραλός στη λίστα είναι ο Θόδωρος Καρύδης και η οικογένειά του, με 1,14 δισεκατομμύρια δολάρια ήρθε στην 115η θέση της λίστας. Ο κ. Καρύδης είναι ο ιδρυτής της Theo’s Liquor και του Arkadia Property Group.

Στην 118η θέση βρίσκονται ο “Βασιλιάς των Μαργαριταριών” Nicholas Paspaley και η οικογένειά του με 1,09 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Arrotex Pharmaceuticals, Διονύσης Μπάστας (Dennis Bastas) με 980 εκατομμύρια δολάρια βρίσκεται στην 133η θέση.

Ακριβώς πίσω από τον κ. Μπάστα, ακολουθούν οι αδελφοί Τέρι και Άρθουρ Τζανέρου, συνιδιοκτήτες της ACFS Logistics και της AGS World Transport, οι οποίοι βρίσκονται στην 134η και 135η θέση αντίστοιχα, με 972 εκατ. δολάρια έκαστος.

Στο νούμερο 150 της λίστας, βρίσκεται ο Νίκος Ανδριανάκος και η οικογένειά του, με 896 εκατομμύρια δολάρια. Ο κ. Ανδριανάκος είναι ο ιδρυτής της Milemaker Petroleum και της Nikos Property.

Ο Κώστας Μακρής, πρόεδρος του Ομίλου Μακρής, και η οικογένειά του, με 835 εκατ. δολάρια βρίσκονται στην 156η θέση της λίστας. Η οικογένεια Μακρή ελέγχει πολλά εμπορικά κέντρα και άλλα ακίνητα.

Ο ιδρυτής της Consolidated Travel, ενός από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά γραφεία του κόσμου σήμερα, ο Μελβουρνιώτης Σπύρος Αλυσανδράτος βρίσκεται στην 165η θέση με 769 εκατομμύρια δολάρια.

Τρεις θέσεις πιο κάτω, βρίσκεται ο Χάρης Σταμούλης, επικεφαλής της Stamoulis Property Group και η οικογένειά του με 752 εκατ. δολάρια.

Στην 190η θέση βρίσκεται ο ιδρυτής της Jubilee Mines, Κέρι Χαρμάνης, με 670 εκατομμύρια δολάρια.